Prima tranșă din vaccinul anti-COVID al companiei Moderna - al doilea autorizat în Uniunea Europeană, după cel al Pfizer BioNTech - va ajunge în România miercuri. Întrebat dacă o persoană va putea alege singură cu ce vaccin să se imunizeze, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus că decizia va aparține personalului din centrele de vaccinare, iar "oamenii trebuie să înțeleagă că dozele livrate de Moderna sunt într-un număr incomparabil mai mic față de dozele livrate prin contractul cu Pfizer" .
Chestionat luni seară, la Digi 24, cine decide cu ce tip de vaccin - Pfizer sau Moderns - va fi vaccinată o persoană, medicul Valeriu Gheorghiță a spus că evaluarea se face de către personalul medical din centrele de vaccinare, pentru a fi identificate eventuale contraindicații. Există o diferență între cele două vaccinuri legate de categoria de vârstă - vaccinul Moderna este indicat la persoanele cu vârsta peste 18 ani, iar cel al Pfizer, celor cu vârsta peste 16 ani, astfel că aici va fi făcută clar diferențierea.
În ceea ce privește datele de siguranță și de eficacitate, medicul a spus că acestea sunt absolut similare și nu exista diferențe semnificative între cele 2 tipuri de vaccin, iar decizia legat de tipul de vaccin care va fi ales va aparține personalului din centrul de vaccinare, ținând cont de disponibilitatea vaccinurilor pe care o vor avea în centre.
- "Trebuie să înțelegem că dozele livrate de Moderna sunt într-un număr incomparabil mai mic, față de dozele livrate prin contractul cu Pfizer, iar din acest punct de vedere nu putem garanta acum că în fiecare centru de vaccinare vor exista cele 2 tipuri de vaccinuri.
- Tocmai pentru a diminua la maximum riscul de irosire a dozelor, foarte probabil vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele de vaccinare care au flux ridicat de persoane vaccinate", a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare în România.
Se pot vaccina și cei fără asigurare medicală sau cei care nu au cetățenie română?
Medicul a mai spus că se vor putea vaccina împotriva COVID-19 și persoanele care nu au asigurare medicală, dar și cele care nu au cetățenie română: "Orice persoană care se află pe teritoriul României care vrea să se vaccineze se poate vaccina".
De asemenea, nu există un criteriu legat de adresa din cartea de identitate, adică, indiferent de locul în care au adresa din buletin, românii se pot vaccina la centrul de vaccinare cel mai apropiat de zona în care locuiesc sau au locul de muncă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau