S-au schimbat simptomele COVID! Medic de la ATI Floreasca: 'Durerea de gât nu mai este atât de frecventă'
Dimensiune font:
Actualele variante ale virusului SARS-CoV-2 s-au schimbat și mai mult în simptomatologie, a declarat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, marți, la Știrile B1 TV.
Întrebat dacă schimbă situația studiul britanic care arată că simptomatologia COVID-19 s-a modificat, medicul a explicat: „Schimbă cu ceva, pentru că ne spune că aceste variante virale își modifică, pe de o parte, structura, dar pe de altă parte își modifică și capacitatea de infecțiozitate sau locul unde acționează. Dacă discutăm de varianta Omicron, într-adevăr, durerea de gât a fost simptomul preponderent. De ce acest lucru? Pentru că Omicron se multiplica la nivelul faringelui, nu mai cobora atât de profund în căile aeriene așa cum o făcea varianta Delta, care producea o bronhopneumonie virală”.
„Variantele de după Omicron, cele pe care le avem în prezent, s-au schimbat și mai mult în simptomatologie. Durerea de gât nu mai este atât de frecventă, însă febra, durerea de cap, durerile musculare se pare că sunt simptome mai asociate acestor noi variante virale. Ceea ce în schimb am pierdut, am pierdut acele simptome asociate gustului și mirosului. Astăzi, variantele circulante nu mai produc decât în cazuri extrem de rare pierderea gustului sau a mirosului”, a adăugat Radu Țincu.
Întrebat ce categorii de persoane mai sunt expuse riscului de a ajunge la Terapie Intensivă după infectare, el a afirmat: „Într-adevăr, cei mai mulți care au venit și s-au internat în Terapie Intensivă în valul Delta, spre exemplu, au fost tot persoanele vârstnice, cu comorbidități, însă am avut neșansa să vedem și tineri de 29-30 de ani, fără niciun fel de boală cronică, care au dezvoltat o bronhopneumonie virală severă, care să necesite intubație și ventilație mecanică”.
„Surprinzător este că deja în acest nou val avem o creștere a prezentărilor în spitale. Sunt foarte mulți oameni deja pozitivi care au nevoie de îngrijiri medicale în camerele de gardă ale spitalelor, ceea ce ne arată, chiar și aceste variante mai puțin severe derivate din Omicron pot să destabilizeze un pacient care are anumite boli cronice. În acest moment, recomandarea este ca persoanele de peste 60 de ani, cu boli cronice, să fie extrem de prudente în a evita îmbolnăvirea chiar și cu variantele actuale”, a continuat medicul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau