Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin
Dimensiune font:
În 2023, în perioada 16-22 ianuarie se derulează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, marcarea acesteia având drept scop creşterea gradului de conştientizare a importanţei screening-ului de col uterin.
Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) a fost lansată în 2007, pentru a informa populaţia feminină în privinţa cauzelor acestui tip de cancer şi pentru a atrage atenţia asupra mijloacelor de prevenire.
Cancerul de col uterin (numit şi cancer cervical) reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani, conform site-ului http://www.sant.ro/.
Boala este provocată de infecţia cu HPV (Virusul Papilloma Uman) dar poate fi prevenită prin vaccinare. Organizatia Mondială a Sănătăţii estimează că numărul de cazuri noi de cancer de col uterin va creşte cu 21% până in anul 2025. Romania are cele mai multe cazuri de cancer de col nediagnosticat pe an din întreaga Uniune Europeană. Prevenţia pe termen mediu poate fi reprezentată de un program de screening cu testul Babeş-Papanicolau, la nivelul întregii populaţii. Pe termen lung, profilaxia cancerului de col uterin poate fi determinată prin vaccinare împotriva infecţiei cu virusul HPV, menţionează site-ul https://www.medlife.ro/.
Programele de prevenţie sunt mult mai eficiente şi mai puţin costisitoare decât tratamentele curative. Ministerul Sănătăţii plăteşte anual 60 de milioane de euro pentru pacientele bolnave de cancer de col, în vreme ce desfăşurarea unui program de prevenţie prin vaccinare împotriva HPV pentru 70% dintre persoanele specifice este în valoare de 10,5 milioane de euro,
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau