Semnalul de alarmă tras de Valeriu Gheorghiță: 34% din cazurile Delta din România nu au istoric de călătorie şi nici contact cu persoane infectate
Dimensiune font:
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că din cele 101 cazuri de infectare cu varianta Delta înregistrate în România, opt au fost persoane vaccinate, dintre care şase cu două doze. El a menţionat că s-au înregistrat şi patru decese la persoane confirmate cu varianta Delta, acestea nefiind vaccinate.
"De asemenea, din cele 101 cazuri confirmate cu variantă Delta, 8 erau vaccinate, ceea ce reprezintă 8%, din care 6 cu două doze, intervalul de la momentul efectuării celei de-a doua doze şi până la confirmarea testului pozitiv este între 11 şi 125 de zile. Avem 6% persoane vaccinate cu schema completă din cele 101 cazuri confirmate cu infecţie cu varianta Delta. Sunt înregistrate şi patru decese cauzate de infecţia cu varianta Delta, ultimul fiind al unei persoane de sex feminin în vârstă de 90 de ani din judeţul Iaşi, având condiţii medicale preexistente şi nevaccinată. Practic, niciuna dintre persoanele care au decedat, din păcate, ca urmare a infecţiei cu această variantă virală Delta nu fusese vaccinată”, a mai transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.
El a declarat că au fost confirmate în România peste 100 de cazuri de infectare cu tulpina Delta.
"În ceea ce priveşte prevalenţa variantelor de îngrijorare, în momentul de faţă, conform raportului săptămânal prezentat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, sunt confirmate 101 tulpini, variante virale Delta, ceea ce reprezintă 6% din totalul variantelor de îngrijorare diagnosticate în urma secvenţierilor. S-au efectuat până la acest moment, până în săptămâna 28 inclusiv, 2.415 secvenţieri şi s-au identificat într-un procent de 75% variante virale de îngrijorare. Din aceste variante virale de îngrijorare, în valoarea absolută, 1.817 – 101 sunt variante Delta, ceea ce reprezintă 6% din procentul variantelor de îngrijorare din ţara noastră, cu 1% în plus faţă de săptămâna precedentă. Din aceste cazuri, 54% sunt constituite în 23 de focare cu cinci mai multe faţă de săptămâna 27, din care sunt 17 focare familiale şi 6 focare de colectivitate din şapte judeţe: Argeş, Bacău, Braşov, Dolj, Iaşi, Ilfov, Teleorman şi municipiul Bucureşti”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
El a menţionat că în o treime din cazurile identificate cu varianta Delta nu a existat istoric de călătorie şi nici contact cu persoane cunoscute a fi infectate.
"În 34% din cazurile identificate cu variantă Delta nu s-a găsit nicio legătură epidemiologică legată de istoricul de călătorie sau contact cu persoane cunoscute a fi infectate cu variante Delta, ceea ce, desigur, reprezintă un factor important în ceea ce priveşte transmiterea comunitară, chiar dacă la acest moment nu avem date care să susţină transmiterea comunitară la nivel naţional. Totuşi, aceste cazuri care nu au o evidenţă şi nu au legătură epidemiologică menţionată reprezintă un semnal de alarmă asupra evoluţiei epidemiologice viitoare”, a mai afirmat Gheorghiţă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau