Sindicaliștii din Sănătate organizează pichetarea unităților sanitare
Dimensiune font:
* Solidaritatea Sanitară a organizat un miting în București săptămâna trecută, iar luni a anunțat că va organiza pichetarea unităților sanitare în data de 15 iunie
În sistemul public de Sănătate există două mari confederații sindicale, Solidaritatea Sanitară și Sanitas, însă abordarea lor în această perioadă în legătură cu solicitările de natură salarială, în principal, este diferită.
În timp ce federația Sanitas s-a rezumat la intrarea în grevă japoneză, o formă de protest care nu afectează activitatea, Solidaritatea Sanitară a organizat un miting în București săptămâna trecută, iar luni a anunțat că va organiza pichetarea unităților sanitare în data de 15 iunie.
„Invităm fiecare angajat din Sănătate să participe, alături de membrii noștri, la următorul protest Solidaritatea Sanitară: pichetarea unităților sanitare, joi 15 iunie”, a anunțat federația sindicală, pe pagina sa de Facebook.
Principalele revendicări sunt mai ales de natură salarială. Astfel, sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară solicită în primul rând acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate, raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari, raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal și plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
O altă solicitare este adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea cât mai rapidă a acestuia.
Sindicaliștii cer și actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
Alte revendicări țin de deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate și de creșterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
Luni, Solidaritatea Sindicală a transmis un alt motiv de nemulțumire, legat de finanțarea formării profesionale continue. „În timp ce colegii din Educație vor beneficia de finanțarea formării profesionale continue (…), profesioniștii din Sănătate suportă în continuare costurile acestei formări din propriile buzunare (alături de obligația de a finanța organismele profesionale – care ar trebui de fapt finanțate de stat)!”, a transmis federația sindicală.
Anterior, federația a făcut un apel către „toate federațiile sindicale reprezentative din Sănătate” pentru a fi „solidare în lupta care se dă în aceste zile pentru interesele angajaților din sănătate”.
Apelul a fost transmis cel mai probabil către federația Sanitas, care a organizat în februarie un miting și un marș în București, însă în această perioadă a organizat doar o grevă japoneză în unitățile sanitare.
Cele două federații sindicale s-au atacat, fără a se numi în mod direct, în ultimele zile. Solidaritatea Sanitară a deplâns lipsa de solidaritate a federațiilor sindicale din Sănătate, spre deosebire de ce se întâmplă cu sindicatele din Educație, care s-au solidarizat pe perioada protestelor. Nicoleta ZANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau