Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit / Certificatul, disponibil în UE de la începutul lunii iulie

00000   48644-10259338-5437

Dimensiune font:

| 26-05-2021 21:25

 Vicepreşedintele CNCAV, Andrei BAciu, afirmă, miercuri seară, că România a mai trecut un test, întrucât sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit. Polonia, Portugalia şi Letonia au mai făcut teste, în afara României. Certificatul ar urma să fie disponibil în UE de la începutul lunii iulie, potrivit News.

”România a mai trecut un test! Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit, iar conectarea la serverul blocului comunitar european s-a realizat cu succes. În plus, colegii de la STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au reuşit să pună la punct şi aplicaţia de verificare, ceea ce a permis ţării noastre să efectueze testul complet, iar rezultatul a fost unul foarte bun. În această săptămână, în afară de România, au mai făcut verificări pentru interconectarea sistemelor informatice încă trei ţări: Polonia, Portugalia şi Letonia. Şi aceste state au trecut cu bine de primul test”, a scris, miercuri sear, pe Facebook, vicepreşedintele CNCAV, Andrei Baciu.

Potrivit acestuia, ca orice document oficial, certificatul digital UE conţine datele de identificare ale celui care îl solicită: numele şi prenumele, data naşterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum şi un identificator unic al certificatului.

Verificarea pentru emiterea certificatului se va realiza simplu şi rapid:

  • din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19;
  • din aplicaţia Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore şi persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

”Certificatele verzi digitale UE sunt gratuite şi vor facilita călătoriile în blocul comunitar european fără restricţii epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mişcare. Documentul va putea fi tipărit sau folosit direct de pe telefonul mobil. În acest fel, timpul de aşteptare în aeroporturi va fi extrem de redus, doar cât este scandat codul QR. Acest certificat ar urma să fie disponibil în Uniunea Europeană de la începutul lunii iulie”, a mai scris BAciu.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat, miercuri, că testarea de interconectare privind certificatele digitale ale UE privind COVID a fost realizată cu succes.

Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor desiguranţă care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european şi validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Ce face, mai exact, certificatul de călătorie?



Există trei tipuri de certificate: unul demonstrează că ai fost vaccinat, altul că ai trecut printr-un test recent anti-COVID și un al treilea certifică imunitatea în urma unei infecții cu coronavirus. Documentele, care au un cod QR, pot fi utilizate într-un format digital sau unul tipărit și vor fi emise gratuit.

Pot călători și fără certificat?



Da. Documentul nu este o condiție prealabilă pentru călătorie. Dacă am obținut un certificat asta înseamnă că nu mai pot fi ținut în carantină sau testat suplimentar? Nu neaparat.

Acordul încheiat de instituțiile UE spune că țările ar trebui să se abțină de la a impune restricții suplimentare, cum ar fi carantine sau teste, pentru călătorii cu un certificat – „dacă nu sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică ca răspuns la pandemia COVID-19”.

Asta înseamnă că țările UE ar putea impune în continuare teste suplimentare sau carantine dacă consideră că este necesar. Dar speranța este că statele europene vor renunța la astfel de restricții pe măsură ce numărul celor vaccinați va crește.

Vaccinul este gratuit. Testele pentru COVID vor fi și ele gratuite sau va trebui să plătesc pentru acestea?



Depinde de la țară la țară. Membrii Parlamentului European au solicitat și ca testarea să fie gratuită, avertizând că testele costisitoare i-ar putea împiedica pe mulți să călătorească.

Ceea ce au obținut a fost angajamentul Comisiei de a utiliza 100 de milioane EUR – și mai mult dacă este nevoie – pentru a face testele mai accesibile, în special pentru grupurile de oameni care trebuie să treacă în mod regulat frontierele. De asemenea, Comisia dorește să utilizeze mai mult testele antigen, care sunt mai rapide mai ieftine.

Ce se întâmplă dacă am făcut prima doză de vaccin, nu și pe a doua?



După prima doză vei primi un certificat care dovedește că…ai primit o singură doză. Cu excepția vaccinului care se face într-o singură doză (Johnson&Johnson), asta nu garantează că țările din UE nu-ți vor cere și teste suplimentare (PCR sau antigen) sau să stai în carantină.

Cu alte cuvinte, în principiu, o sigură doză de vaccin nu garantează intrarea fără restricții într-o altă țară UE.

Este suficient un test antigen rapid?



Depinde de decizia țării respective (în care vrei să intri) dacă testul antigen rapid este suficient sau nu. Deocamdată nu există o decizie unitară în acest sens.

Cât timp este valabil certificatul de călătorie COVID-19?



Dovada unei infecții anterioare (și, prin urmare, un anumit nivel de imunitate) este valabilă pentru maximum 180 de zile, conform acordului. Testele de anticorpi nu vor fi acceptate, potrivit unui oficial al Comisiei, deși acest lucru s-ar putea schimba dacă vor exista suficiente dovezi științifice care să sugereze că testele sunt de încredere.

Acordul nu specifică cât timp va fi valid un test PCR negativ pentru călătorie. Regulamentul privind certificatele se va aplica 12 luni.

Ce vaccinuri sunt luate în considerare pentru certificatul de călătorie COVID-19?



Țările UE trebuie să accepte toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente. În prezent, acestea sunt Oxford / AstraZeneca, BioNTech / Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson. Dar țările pot decide, de asemenea, să accepte alte vaccinuri, cum ar fi vaccinul rusesc Sputnik, care este utilizat de Ungaria.

Când vor fi puse în funcțiune certificatele?



Țările UE trebuie să recunoască certificatul la nivel european începând cu 1 iulie, dar primesc o perioadă de „introducere treptată” de șase săptămâni, timp în care pot emite în continuare propriile certificate.

Vor fi țările pregătite la timp?



Comisia Europeană s-a declarat încrezătoare că majoritatea țărilor vor fi gata la timp cu chestiunile tehnice pe care trebuie să le facă.

Franța, Austria, Suedia, Luxemburg, Croația, Spania, Bulgaria, Olanda, Italia, Lituania, Germania, Grecia, Islanda, Republica Cehă, Danemarca, Belgia, Estonia și Cipru au testat deja infrastructura digitală de care vor avea nevoie pentru a se autentifica date despre certificate.

Polonia, Portugalia, Letonia, România, Irlanda și Malta efectuează teste suplimentare în zilele următoare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Ouăle, cel mai sănătos și hrănitor aliment de pe pământ/ 6 motive pentru sunt numite “multivitaminele naturii”: Hrănesc creierul, protejează ochii, îmbunătățesc profilul colsterolului și ajută la slăbit
25/11/2024 20:12

 Ouăle sunt atat de hrănitoare incat, potrivit healthline.com, sunt adesea numite „multivitaminele naturii”. Ele contin, de asemenea, antioxidanti unici si nutrienti puternici pentr ...

Scanările cerebrale arată că meditația chiar ameliorează durerea
25/11/2024 14:16

Noi cercetări sugerează că meditatia activează canale distincte in creier implicate in perceptia durerii, in timp ce interventiile placebo nu declansează acelasi răspuns. Meditatia se referă la practica ...

Descoperire majoră în lupta cu obezitatea! De ce revin kilogramele după slăbit?
25/11/2024 12:22

Multi stiu din experientă cat de incredibil de dificil poate fi să iti mentii greutatea după slăbit. Chiar si cei care folosesc noua clasă de medicamente pentru pierderea in greutate, precum semaglutida, ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei