Somnul ieșenilor, afectat de telefoane
Dimensiune font:
* dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola, avertizează că „obiceiul acesta conduce la afecțiuni ce pot genera depresie”
În ultimii ani, rețelele de socializare au pus stăpânire pe viețile românilor. Pe lângă faptul că acestea consumă foarte mult timp, ele pot dăuna și sănătății. De cele mai multe ori, foarte multe persoane aleg să petreacă ore întregi în fața ecranelor luminoase înainte de culcare. Acest obicei este foarte nociv, susțin specialiștii, și poate conduce la afecțiuni grave ce necesită tratament de specialitate. Depresia, anxietatea sau oboseala sunt foarte câteva dintre consecințele care pot apărea din cauza utilizării în exces a telefoanelor mobile sau a altor dispozitive electronice. „Este cunoscut faptul că ecranele cu lumină albastră afectează undele cerebrale și interferează cu somnul. Totodată, acestea afectează și arhitectura normală a somnului și pe termen lung pot conduce la dereglări importante. Astfel, apare întreg cortegiul de manifestări, printre care se numără lipsa odihnei, lipsa somnului care să permită refacerea energetică și funcționalitatea creierului. Cu timpul, acest obicei poate conduce la afecțiuni mai grave și pot apărea simptome precum iritabilitatea sau nervozitatea. Totodată, acestea se pot transforma în depresie”, precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași.
Ce putem face pentru un somn mai odihnitor
Medicii vin și cu o serie de sfaturi pentru cei care obișnuiesc să folosească telefoanele mobile înainte de culcare. Astfel, aceștia sunt sfătuiți să lase dispozitivele electronice și să își îndrepte atenția către alte activități, care pot fi benefice pentru o mai bună odihnă. Plimbările scurte sau cititul sunt doar două variante care pot fi luate în calcul. „Ca măsură de igienă a somnului, este important să nu utilizăm dispozitivele cu lumină albastră înaintea somnului. Este recomandat ca, înainte de culcare, să facem o scurtă plimbare. Totodată, este bine să citim o carte sau să ascultăm muzică. Este nevoie să identificăm activitățile relaxante care, în primul rând, să nu implice expunerea la lumina albastră”, adaugă medicul ieșean.
Tinerii, cei mai expuși pericolului
Tinerii sunt cei mai expuși pericolului, susțin psihiatrii. De multe ori, adolescenții sunt foarte atrași de rețelele de socializare și își construiesc o realitate proprie cu ajutorul acestora. Totodată, modelele pe care și le aleg, în mediul online, pot reprezenta un real motiv de îngrijorare. Astfel, susțin specialiștii, notorietatea și faima a ajuns să se măsoare în numărul de aprecieri obținute pe rețelele de socializare. „Tinerii sunt foarte atrași de rețelele de socializare. Ei văd, de multe ori, că anumite persoane ajung celebre și reușesc să câștige sume importante de bani. Chiar dacă pare un lucru la îndemâna oricum, nu este deloc așa. Este important ca tinerii să conștientizeze acest lucru și să nu cadă în această capcană, deoarece ea se poate transforma într-o adevărată închisoare digitală”, opinează dr. Ovidiu Alexinschi. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau