Specialiștii în sănătate atrag atenția: mare grijă la căpușe, e sezonul lor! Primele semne că ai fost mușcat
Dimensiune font:
Medicii atrag atenția că, odată cu creșterea ierbii și a gradelor din termometre, apar tot mai multe căpușe care se pot prinde nu numai de blana animalelor de companie, ci pot mușca și direct oamenii.
De obicei, persoanele care se îmbolnăvesc de boala Lyme se confruntă cu o erupție cutanată roșie, circulară, în locul în care au fost mușcați - asemănătoare cu o țintă. Ei pot prezenta simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră mare, dureri de cap sau dureri musculare și articulare.
Cu toate acestea, medicii sunt adesea nefamiliarizați cu totalitatea simptomelor și le diagnostichează în mod regulat greșit, scrie Daily Mail, care citează date din Marea Britanie, unde peste 3000 de oameni sunt diagnosticați anual cu boala Lyme, după ce au fost mușcați de căpușe. Depistată la timp, afecțiunea poate fi vindecată cu antibiotice comune, însă netratată, poate duce la complicații majore.
Diagnosticarea precoce a bolii Lyme este crucială. Prinsă în primele luni după mușcătură, infecția bacteriană poate fi tratată cu ușurință cu antibiotice. Dacă este omisă, boala poate duce la afecțiuni grave, cum ar fi artrita, probleme cardiace și leziuni ale creierului.
Căpușele purtătoare de bacterii Borrelia, care cauzează boala Lyme, sunt răspândite, de obicei, în zonele împădurite, însă în ultimii ani au apărut în locuri în care nu erau văzute înainte.
Potrivit Școlii de Medicină Harvard, schimbările climatice sunt vinovate pentru această creștere a cazurilor, vremea mai caldă și mai umedă determinând căpușele să devină active pentru perioade mai lungi și pe o zonă mai largă.
Profesorul Jack Lambert, expert în boli infecțioase la University College, Dublin, spune: „Observăm căpușe purtătoare de boala Lyme în zone pe care nu le-am întâlnit anterior".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau