Statul prelungit în șezut afectează grav inima
Dimensiune font:
Persoanele care stau în principal pe scaun la locul de muncă își cresc riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare (BCV) cu mai mult de o treime în comparație cu cei care nu stau mult pe scaun la job, indică un nou studiu.
Cu toate acestea, pauzele zilnice și activitățile din timpul liber pot contribui la atenuarea riscurilor „grave” asociate cu statul îndelungat pe scaun la locul de muncă, spun cercetătorii. „Ca parte a stilului de viață modern, șederea profesională prelungită este considerată normală și nu a primit atenția cuvenită, deși a fost demonstrat efectul său dăunător asupra rezultatelor în materie de sănătate”, au scris autorii de la Colegiul de Sănătate Publică al Universității Medicale din Taipei, Taiwan.
„În calitate de cardiolog, aduc în discuție acest aspect la aproape fiecare vizită cu fiecare pacient, indiferent de motivul pentru care mă consultă, deoarece cred că pacienții răspund mai bine atunci când medicul le spune acest lucru decât atunci când îl știu doar într-un fel în mintea lor”, spune Michelle Bloom Bloom, director al programului de cardio-oncologie de la NYU Langone Health din New York, care nu a fost implicată în studiu.
Anul 2020 a marcat prima dată când orientările privind activitatea fizică ale Organizației Mondiale a Sănătății au recomandat reducerea comportamentelor sedentare datorită consecințelor acestora asupra sănătății.
Întrucât se cunosc mai puțin despre asocierea specifică a șederii profesionale prelungite cu rezultatele în materie de sănătate, în special în contextul unei activități fizice scăzute, cercetătorii au cuantificat riscurile pentru sănătate asociate cu șederea prelungită la locul de muncă și au determinat dacă un anumit prag de activitate fizică poate atenua acest risc.
Participanții au inclus 481.688 de adulți (vârsta medie, 39 de ani; 53% femei) într-un program de supraveghere a sănătății din Taiwan. S-au colectat date privind șederea la locul de muncă, activitatea fizică în timpul liber, stilul de viață și parametrii metabolici.
Pe parcursul unei urmăriri medii de aproape 13 ani, 26.257 de participanți au murit; mai mult de jumătate (57%) dintre decese au avut loc la persoane care stăteau pe scaun în cea mai mare parte la locul de muncă.
Au fost înregistrate 5.371 decese legate de BCV, 60% dintre acestea survenind în grupul celor care stăteau pe scaun în cea mai mare parte a timpului.
În analiza cu mai multe variabile după ce au fost ajustați factori precum vârsta, sexul, educația, fumatul, alcoolul și indicele de masă corporală (IMC), adulții care stăteau jos în cea mai mare parte la locul de muncă au avut un risc cu 16% mai mare de a muri din orice cauză și un risc cu 34% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, în comparație cu cei care nu stăteau jos la locul de muncă.
Adulții care au alternat în cea mai mare parte statul pe scaun la muncă cu pauze de ridicat în picioare nu au prezentat un risc crescut de mortalitate din toate cauzele în comparație cu persoanele care în cea mai mare parte nu stăteau jos la locul de muncă.
În rândul adulților, cei care stăteau jos la locul de muncă, în cea mai mare a timpului, și care desfășurau zilnic o activitate de timp liber redusă (15-29 de minute) sau deloc (< 15 minute), creșterea activității cu 15 și, respectiv, 30 de minute pe zi a redus riscul de mortalitate la un nivel similar cu cel al persoanelor inactive dar care nu stăteau jos la locul de muncă.
Schimbările sistemice, cum ar fi pauze mai frecvente, birouri la care se poate lucra în picioare, zone desemnate la locul de muncă pentru activitate fizică și beneficii de abonament la sala de sport, pot contribui la reducerea riscului, sugerează ei.
Constatarea unei mortalități mai mari cu 16% din toate cauzele la cei care stăteau jos mai mult la locul de muncă, după ajustarea pentru principalii factori de risc, este „considerabilă”, iar pentru mortalitatea prin boli cardiovasculare, este dublă”, spun specialiștii. George SUMANARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau