Stentarea după infarct: când primești stent rapid și când ești trimis după el în lume?
Dimensiune font:
În afara pacienților care au nevoie de un astfel de dispozitiv, există și categoria distinctă a pacienților care au suferit un infarct și pot avea nevoie de stent. În cazul acestor pacienți, în faza acută (primele 12 ore de la producerea infarctului) accesul este unul facil, explică medicii consultați de HotNews.ro. Un pacient cu infarct în fază acută (primele 12 ore) are șanse să primească rapid stent dacă ajunge la timp într-un centru de cardiologie intervențională, unde se poate realiza dezobstrucția arterei implicate în infarct și stentarea acesteia. Stenturile sunt asigurate prin Programul Acţiuni prioritare pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut.
Mai ales în București, medicii spun că, de regulă, nu sunt probleme în astfel de cazuri - în fiecare zi este un spital de gardă care preia astfel de pacienți - Institutul Fundeni, Spitalul Floreasca, Spitalul Militar, Spitalul Elias, Spitalul Bagdasar Arseni și Spitalul Universitar.
În țară există centre naționale cu echipe de gardă zilnice, unde sunt direcționați acești pacienți: există centre la Cluj, există centre la Timișoara, Oradea, Craiova, Pitești, Târgu Mureș, Brașov sau Sibiu
Pacienții care au depășit 12 ore de la infarct nu beneficiază însă de acest program, spune medicii consultați de HotNews.ro: „După 12 ore nu mai are rost, se face tratament, se echilibrează situația și, după aceea, în faza a doua, se verifică dacă mai există leziuni și se stentează. Procedura se face ca pacient cronic.”
Iar aici apar problemele, din cauză că, din punct de vedere organizatoric, nu există, în momentul de față, un protocol care să îți spună ce se întâmplă cu un pacient care nu a fost stentat în faza acută, declară un medic consultat de HotNews.ro, sub protecția anonimatului: „Unde trebuie să fie văzut? Unii dintre acești pacienți au nevoie de control coronarografic, alții nu și așteaptă mai întâi să se vindece infarctul, apoi îl mai controlezi. Dacă se consideră că pacientul trebuie să facă coronarografie, spitalul respectiv trebuie să dea telefon la centrele care pot să pună stenturi și să programeze pacientul acolo, nu să îl trimită pe stradă. Ar trebui să fie o chestiune clară. Nu poți să îi dai pacientului un bilet și să îi spui: du-te și caută un stent. Chestiunea aceasta am văzut-o de multe ori.”
Vestea bună este însă că programul pentru acuți funcționează, în cele mai multe cazuri, fără sincope: „Nu este niciun fel de problemă. Este un buget separat, nu ține de CNAS. În anul 2010 s-a făcut buget separat pentru acest program de infarct tocmai pentru a nu se încurca cu alte programe de la CNAS. El funcționează bine din 2010. Dar pacientul trebuie să ajungă în primele 12 ore, după aceea nu mai ai ce face. Infarctul este o rană pe inimă care se cicatrizează”, explică medicii consultați de HotNews.ro
Ce au de făcut pacienții în astfel de cazuri? Să sune cât mai rapid la numărul de urgență 112. Eficiența maximă este dacă stentul se montează în primele 6 ore, dar protocolul este până la 12 ore, spun medicii.
Programul Acţiuni prioritare pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut a fost înființat de Ministerul Sănătății în anul 2010, iar primul pacient a beneficiat de el în august 2010.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau