Superaliment cu multiple proprietăți: siropul de cătină
Dimensiune font:
Cătina este utilizată de secole în Asia și Europa, datorită profilului său nutrițional excelent. Acest fruct este originar din zona Munților Himalaya, însă faptul că se adaptează rapid la diverse condiții de mediu a permis, în cele din urmă, cultivarea sa pe tot mapamondul. Cătina este un aliment extrem de apreciat, inclusiv de către medici, care îi recunosc proprietățile excelente și beneficiile aduse asupra sănătății. Siropul de cătină păstrează toate aceste beneficii și proprietăți. Acesta are un nivel ridicat de minerale, fibre, vitamine, proteine și antioxidanți, astfel că merită pe deplin titlul de superaliment.
De ce este siropul de cătină un superaliment?
Alegând să consume în mod regulat sirop de cătină presat la rece, oamenii vor beneficia de toate proprietățile pe care le are fructul. Care sunt acestea și de ce fac din cătină un superaliment? Conform unui studiu publicat în Journal of Food Science, în 100 de grame de cătină se găsesc aproximativ 400 de grame de vitamina C. Prin comparație, conținutul de vitamina C dintr-o portocală este de peste 10 ori mai mic! În plus, cu peste 190 de ingrediente bioactive – fibre, antioxidanți, proteine, acizi grași, minerale, flavonoide și vitamine – cătina este, cu adevărat, un boost pentru sănătate.
Proprietățile siropului de cătină
Siropul de cătină este excelent pentru cei care doresc să mențină o stare de sănătate bună, aducând numeroase beneficii organismului. Însă, beneficiile aduse nu se limitează la starea de sănătate fizică, deoarece acest superaliment poate ajuta inclusiv în depresie. Iată care sunt câteva dintre cele mai importante avantaje de care se pot bucura cei care consumă sirop natural de cătină!
Efect antiinflamator asupra sistemului digestiv
Datorită conținutului ridicat de acizi grași omega 3, 6, 7 și 9, efectul antiinflamator pe care cătina îl are asupra organismului poate fi sesizat cu precădere la nivelul sistemului digestiv. Concret, consumul regulat al siropului de cătină ajută persoanele care se confruntă adesea cu constipația. Acizii grași ajută la lubrifierea intestinelor, reglând, astfel, tranzitul intestinal.
Scădere în greutate și prevenirea bolilor asociate cu greutatea crescută
Cătina împiedică acumularea grăsimii, fiind indicată pentru consum persoanelor care au o dietă menită să îi ajute cu scăderea în greutate. Atenție, însă, la tipul siropului de cătină ales! Pentru ca efectul să nu fie altul decât cel sperat, este necesar să se consume siropuri naturale din cătină preparate cu zahăr invertit. Toată lumea cunoaște efectele negative pe care le are zahărul alb asupra organismului, iar un sirop care ar conține zahăr obișnuit ar fi dăunător pentru sănătate. Pe de altă parte, zahărul invertit păstrează proprietățile curative ale fructelor de cătină din care este făcut siropul. Pentru că ajută în procesul de scădere în greutate, una dintre proprietățile siropului de cătină este și faptul că previne bolile asociate cu supraponderalitatea sau obezitatea, așa cum sunt afecțiunile inimii sau diabetul.
Echilibru psihic și tratarea depresiei
Depresia este o afecțiune cu care se confruntă foarte multe persoane, iar un adjuvant în tratamentul complex al acestei probleme este chiar cătina. Pe lângă terapie și, uneori, tratament medicamentos, este necesar ca persoanele care suferă de depresie să adopte un stil de viață sănătos, bazat pe mișcare și consum de alimente benefice pentru organism. Unul dintre alimentele care merită integrate într-o dietă sănătoasă este cătina, datorită boost-ului de energie pe care îl oferă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau