Sute de pacienți așteaptă o minune. Viețile lor depind de un transplant, dar medicii nu au vești îmbucurătoare
Dimensiune font:
Programul de transplant renal are de suferit în această perioadă a anului. Situația este îngrijorătoare și în Iași, unde statisticile înregistrate de la începutul anului 2024 nu arată prea bine.
Cadrele medicale susțin că lipsa donatorilor cadaverici este o mare problemă, iar sute de pacienți se află pe listele de așteptare. Singurii care au o șansă de salvare sunt pacienții pentru care se identifică un donator viu, compatibil.
Sute de persoane, pe listele de așteptare
În Iași, intervențiile de transplant renal se efectuează la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, în Copou. Pe parcursul anului 2023, zeci de pacienți au fost salvați, mulți dintre ei cu ajutorul organelor prelevate de la donatorii aflați în moarte cerebrală.
„Pe parcursul anului 2023 s-au efectuat 55 de intervenții de transplant renal, 38 fiind efectuate de la donatori în moarte cerebrală. Astfel, este vorba despre un procent important din activitatea centrului, iar fără acest procent programul de transplant are de suferit. Este un lucru pe care dorim să-l punctăm în continuare. Viaţa pacienţilor depinde de acest gest. Este important ca aparținătorii să accepte și să își dea acordul pentru prelevare atunci când vine o solicitare din partea coordonatorilor regionali“, spune dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog.
În acest moment, peste 400 de persoane se află pe lista de așteptare pentru un transplant renal și speră într-o minune.
Dializa, singura șansă pentru prelungirea vieții
Cadrele medicale susțin că, în lipsa unor donatori, singura șansă pentru pacienții cu boală cronică de rinichi rămâne dializa. Deși prelungește viața, dializa este extrem de chinuitoare și afectează calitatea traiului zilnic. Astfel, această procedură grăbește îmbătrânirea organismului. Totodată, timpul este un alt inamic important pentru pacienți. Primii cinci ani de dializă sunt cei mai importanți, deoarece în această perioadă este indicat să se efectueze transplantul renal.
„Este ideal ca transplantul să fie realizat în primii cinci ani de când pacientul a început dializa. După această perioadă există riscul să apară complicaţii cardiovasculare, complicaţii infecţioase legate de dializă. Astfel, şansele de a fi acceptat la o intervenţie de transplant pot fi mai scăzute. Cu toate acestea, au fost şi pacienţi care făceau dializă de 20 de ani şi au beneficiat de transplant”, a adăugat medicul ieşean.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau