Top 7 curiozități despre ciuperca tibetană Cordyceps Sinensis
Dimensiune font:
Cordyceps Sinensis este un miceliu al cărui prestigiu crește de la o zi la alta datorită proprietăților miraculoase pe care le are asupra organismului uman.
1. Cordyceps: omidă sau plantă?
În ciuda speculațiilor, Cordyceps Sinensis nu este nici insectă, nici plantă. Cordyceps este pur și simplu un miceliu, o ciupercă subterană parazitară care crește la altitudini de 3000 – 5000 de m pe platourile tibetane.
Tot pe platourile tibetane există și o larvă care trăiește sub pământ și se hrănește cu rădăcini de plante până ajunge la maturitate. Însă dezvoltarea acestei larve poate fi întreruptă de întâlnirea cu miceliul de Cordyceps.
Există riscul ca vara sau toamna, miceliul să se infiltreze în corpul larvei. Acesta atacă organele larvei, afectându-i până și creierul. Larva încearcă să iasă la suprafață. În timpul acestei încercări, larva moare, iar corpul acesteia se mumifică.
Primăvara, din capul larvei răsare un lăstar care ajunge la suprafața solului și își împrăștie sporii prin aer, infiltrându-se în corpul altor larve. Ciclul vieții și al parazitării se reia încontinuu.
2. Cordyceps Sinensis: mină de aur pentru sănătate
Miceliul de Cordyceps e benefic pentru sănătate datorită compoziției sale formată din microelemente, aminoacizi, betacaroten, seleniu, vitamina E și C.
Cordyceps Sinensis a fost valorificat cu succes de medicina tradițională chineză. Efectele terapeutice ale acestui miceliu au fost menționate pentru prima dată în cel mai vechi dicționar medical tibetan, în anul 710.
Legenda spune că un păstor tibetan grav bolnav s-a vindecat ca prin minune pentru că a găsit din întâmplare lăstari de Cordyceps pe care i-a mâncat.
3. Cordyceps Sinensis: elixirul regilor
Din cauza altitudinii la care apare, miceliul de Cordyceps este foarte greu de recoltat. Pentru a intra în posesia prețiosului miceliu, oamenii trebuie să își învingă teama de înălțime, dar trebuie să facă față și unor temperaturi foarte scăzute.
Cunoscut pentru capacitatea sa de a menține organismul în formă și de a încetini procesul de îmbătrânire, Cordyceps a fost râvnit încă din cele mai vechi timpuri. Cu mii de ani în urmă, acest miceliu era folosit doar de suverani în scopul obținerii longevității.
Astăzi, miceliul de Cordyceps costă zeci de mii de dolari și este la fel de râvnit de oameni de pe întreg globul. Din păcate, consmul excesiv duce ușor-ușor la dispariția acestei minuni naturale.
4. Ciuperca tibetană: un înlocuitor pentru cofeină
Adenozintrifosfatul este o moleculă prezentă în orice organism uman, responsabilă de stocarea energiei. Această moleculă joacă un rol important și în echilibrarea metabolismului, contracția musculară sau refacerea celulelor degradate.
În situații de stres și oboseală cronică, rezerva de adenozintrifosfat se consumă rapid și nici nu se reface ușor. În acest caz, energia organismului scade, iar epuizarea se instalează.
Cordyceps funcționează asupra organismului ca o doză de cofeină, refăcând rapid molecula de adenozintrifosfat, atât de necesară pentru o viață activă.
Cordyceps are o eficiență mai mare decât cofeină. Dacă energia asigurată de cofeină se consumă repede, energia procurată prin Cordyceps rămâne în organismul nostru pentru întreaga zi.
5. Cordyceps: secretul performanței sportive
De multe ori, sportivii chinezi au fost acuzați pentru performanțele lor de abuz de steroizi. Secretul e dezvăluit de un antrenor la Jocurile Naționale din 1993. Nu steroizii sunt cauza succesului, ci o băutură pe bază de Cordyceps care face parte din regimul obișnuit al sportivilor.
Pentru mai multe detalii despre modul în care Cordyceps facilitează antrenamentele sportive, te invităm să vezi și ghidul alimentar pentru creșterea performanței sportive.
6. Ciuperca tibetană: energie pentru orice organism viu
Larvele de pe platourile tibetane sunt singurele organisme vii afectate de Cordyceps. În rest, acest miceliu se dovedește o minune atât pentru oameni, cât și pentru animale.
Crescătorii de vite din Tibet, Nepal, Himalaya au observat că în timp ce pășteau, animalele au dat peste lăstari de Cordyceps pe care i-au mâncat. La fel ca în legenda păstorului tibetan, animalele care s-au hrănit cu lăstarii de Cordyceps au devenit mai energice și mai pline de viață.
7. Cordycepsis Sinensis: culoarea face diferența
O altă curiozitate despre Cordyceps ține de cromatica acestei ciuperci renumite. Așadar, calitatea miceliului este determinată de culoarea pe care acesta o are. Semnul distinctiv pentru un Cordyceps rar și de înaltă calitate este pudra gri-albicioasă pe care o poți observa pe suprafața miceliului.
Sănătate de fier cu ciuperca tibetană Cordyceps
După cum ai văzut deja, acest remediu naturist, vechi de mii de ani, a devenit atât de popular datorită proprietăților sale terapeutice greu de egalat.
Pe lângă celebrul efect anti-aging, miceliul de Cordyceps se laudă cu următoarele proprietăți:
ameliorează afecțiunile organelor respiratorii: bronșită, pneumonie, tuberculoză etc.;
combate afecțiunile căilor urinare: colici renali, cistită etc.;
combate afecțiunile ficatului: ciroză, hepatită etc.;
ameliorează afecțiunile sistemului cardiovascular: ateroscleroză, infarct miocardic etc.;
întărește sistemul imunitar;
combate stresul,tulburările nervoase și oboseala cronică.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau