Totul despre dieta Dukan
Dimensiune font:
Dieta Dukan promoveaza o scadere rapida si permanenta in greutate, cu posibilitatea de a manca cat de mult doresti si rezultate vizibile inca din primele zile de dieta. Suna ca un vis, nu-i asa?
Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, scaderea in greutate nu este durabila. Kilogramele sunt adesea recuperate la fel de rapid cum au fost pierdute! In plus, dieta Dukan nu este lipsita de riscuri pentru sanatate.
Ce este dieta Dukan?
Creata de medicul francez Dr. Pierre Dukan in jurul anilor 1970, dieta Dukan este una dintre cele mai cunoscute cure de slabire. Se inscrie in categoria dietelor bogate in proteine care restrictioneaza semnificativ consumul de carbohidrati si grasimi.
Planul dietei Dukan este impartit in patru faze: atac, croaziera, consolidare si stabilizare. Primele doua faze au fost create pentru a ajuta la slabit si ultimele doua pentru a ajuta la mentinerea greutatatii pentru tot restul vietii.
Fiecare faza dureaza in functie de obiectivul tau de scadere in greutate. Vei ramane in primele doua faze pana atingi „greutatea ideala”, iar in cea de-a treia in functie de kilogramele pierdute anterior.
Calcularea „greutatii ideale” este necesara înainte de a începe dieta si implica factori precum sexul, varsta, istoricul greutatii, starea de sanatate, etc.
Ce mananci in dieta Dukan?
Ce mananci in dieta Dukan depinde de faza in care te afli, astfel:
Faza de atac
Prima faza din dieta Dukan este foarte restrictiva si dureaza 5 zile. Pentru a slabi rapid, in acest timp vei urma o dieta bazata exclusiv pe alimente bogate in proteine si sarace in grasimi.
Dieta iti pune la dispozitie o lista cu 68 de surse de proteine slabe. Astfel, poti sa mananci nelimitat carne de pasare, peste, oua, lactate fara grasimi si tofu.
De asemenea, ar mai trebui sa mananci 1,5 linguri de tarate de ovaz pe zi si produse din radacina de konjac, o planta asiatica. Acestea sunt singurele surse alimentare care iti vor asigura aportul de fibre in faza de atac.
Faza de croaziera
Ce-a de-a doua faza a dietei Dukan iti permite sa introduci 32 de legume (sarace in amidon) in alimentatie. Vei slabi in jur de 3 kilograme pe saptamana pana ajungi la „greutatea ideala”, deci te poti astepta sa ramai in aceasta faza luni de zile.
In faza de croaziera trebuie sa alternezi zilele de proteine slabe cu zilele in care sunt permise legumele combinate cu proteine slabe.
Cateva exemple de legume sarace in amidon sunt: broccoli, vanata, dovlecel, conopida, ciuperci, sparanghel, varza, castraveti, rosie, ceapa, ardei, fasole verde, spanac si alte legume cu frunze verzi.
In plus, ar mai trebui sa mananci 2 linguri de tarate de ovaz si cel mult o lingurita de ulei de masline pe zi. Legumele bogate in amidon, precum cartoful, grasimile, fructele si dulciurile sunt strict interzise in aceasta faza.
Faza de consolidare
Dupa ce ti-ai atins obiectivul de greutate, poti sa treci la faza de consolidare. Aceasta faza te ajuta sa iti mentii „greutatea ideala” si trebuie sa o urmezi timp de 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut in primele doua faze.
In faza de consolidare vei reintroduce progresiv in dieta fructele si alimente mai bogate in carbohidrati si grasimi. Poti sa incepi sa mananci un fruct pe zi, cu exceptia bananelor, cireselor si strugurilor.
Mai poti aduga 2 linguri de tarate de ovaz pe zi, o felie de paine integrala, o portie mica de leguminoase (fasole uscata, linte, naut) si cantitati mici de branza.
Baza planului alimentar in faza de consolidare raman alimentele bogate in proteine slabe si legumele sarace in amidon. De asemenea, va trebui sa rezervi o zi pe saptamana in care mananci doar proteine slabe, dieta recomanda ziua de joi.
Faza de stabilizare
Ultima faza din dieta Dukan a fost conceputa pentru a preveni recapatarea kilogramelor pierdute. In aceasta etapa nu mai exista restrictii alimentare si ar trebui urmata pentru toata viata.
Cu toate acestea, dieta Dukan recomanda sa te concentrezi pe consumul de proteine slabe, legume sarace in amidon si cateva fructe. Celelelate alimente mai bogate in grasimi si carbohidrati ar trebui consumate cu moderatie.
Pentru a preveni cresterea in greutate, include o zi de proteine slabe pe saptamana. De asemenea, mananca 3 linguri de tarate de ovaz pe zi si fa miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi.
Ce sa nu mananci?
Planul alimentar dietei Dukan este destul de restrictiv, desi acest lucru difera oarecum in functie de faza in care te afli.
In general, se recomanda sa limitezi sau sa nu mananci deloc urmatoarele tipuri de alimente:
· oleaginoase (nuci, migdale, alune, caju, seminte de chia, de in, etc.)
· fructe (banane, cirese, struguri)
· lactate bogate in grasimi (unt, smantana, margarina, cascaval si alte branzeturi grase)
· zahar, dulciuri, prajituri si produse de patiserie
· paine alba si alte produse de panificatie din faina alba
· uleiuri vegetale si prajeli
Pareri pozitive si negative despre dieta Dukan
In ciuda unor pareri pozitive exprimate de sustinatorii dietei, exista si o serie de pareri negative despre dieta Dukan. Haide sa le vedem pe fiecare!
Pareri pozitive:
· te poate ajuta sa slabesti
· poti manca cat vrei, fara restrictii calorice
· te vei simti satul si nu iti va fi foame
· nu exista riscul sa pierzi masa musculara
Pareri negative:
· cel mai probabil iti vei recapata greutatea
· restrictioneaza multe alimente nutritive
· promoveaza obiceiuri alimentare nesanatoase
· poate provoca deficiente nutritionale si probleme de sanatate
· este greu de urmat pe termen lung
· creste riscul de constipatie
· poate duce la oboseala, iritabilitate si lipsa de energie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau