Tratamente pentru gripă: ce funcționează și cum ne protejăm
Dimensiune font:
Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă cauzată de virusurile gripale. Acestea produc infecții la nivelul gâtului, nasului și plămânilor. Vârstnicii, copii, dar și tinerii și adulții cu un sistem imunitar compromis, precum și cei cu diferite boli cronice pot face complicații grave, pe fondul apariției gripei. Tratamentul cu antivirale poate fi eficient la debutul gripei, dar uneori pot fi necesare îngrijiri medicale deosebite când această boală determină agravarea problemelor de sănătate existente.
Prevenirea formelor severe de gripă se poate face prin vaccinare anuală. Tratamentul pentru gripă este acordat în funcție de simptome și de gravitatea bolii. Hidratarea eficientă, odihna optimă și ameliorarea senzațiilor neplăcute sunt remedii eficiente, ușor de urmat acasă.
Ce este gripa?
Gripa este o infecție manifestată la nivelul sistemului respirator, mai exact la nivelul nasului, gâtului și plămânilor. Există mai multe tipuri de virusuri gripale. Tipurile A și B de virus contagios se răspândesc în mod obișnuit la oameni, fiind responsabile de epidemiile sezoniere.
Simptomele provocate de gripă sunt de la ușoare până la severe și se poate ajunge chiar și la deces, pe fondul complicațiilor ce pot să survină. Tratamentul în gripă poate fi medicamentos sau poți folosi doar remedii naturiste, în funcție de manifestările sesizate.
Nu toate persoanele cu gripă fac febră, dar pot să se confrunte cu:
- frisoane;
- tuse și dureri de gât;
- rinoree sau congestie nazală;
- dureri musculare sau dureri de cap;
- oboseală accentuată;
- vărsături și diaree, în special la copii. (1)
Tratamentul eficient pentru gripă
Tratament medicamentos
La debutul gripei medicamentele antivirale pot fi eficiente, dar acest lucru nu este valabil pentru toate cazurile și în orice împrejurare. Acest grup de medicamente oferă ameliorarea simptomelor și chiar scurtarea perioadei de manifestare a gripei cu câteva zile, în cazurile în care au efecte. Totuși, pentru grupele de risc - vârstnici, copii, femei însărcinate, persoane tinere sau adulte cu diabet, afecțiuni cardiovasculare, de rinichi, hepatice, cu cancer, HIV/SIDA, anemie sau obezitate - poate fi necesar consultul medical de specialitate și un tratament complex pentru a evita complicațiile grave, precum pneumonia. (1), (2)
Antibioticele nu sunt recomandate pentru tratarea gripei și totuși, în unele situații, medicul poate decide administrarea acestora pentru lupta eficientă cu infecțiile bacteriene.
Remedii pentru acasă
Hidratarea optimă este esențială în gripă și răceli pentru a preveni deshidratarea severă ce duce la complicații grave, în special în cazul copiilor. Pentru combaterea efectelor deshidratării ai nevoie de apă, sucuri naturale și supă.
Odihna de calitate este esențială, organismul are nevoie de creșterea rezistenței și de refacerea sistemului imunitar. Acesta este motivul pentru care este important să nu faci activitate fizică solicitantă până nu te recuperezi.
Poți folosi spray-uri nazale și uleiuri esențiale de mentă sau eucalipt pentru decongestie și pentru o bună respirație, dar și antitusive și expectorante din farmacii.
Nu în ultimul rând, în dietă este bine să introduci în această perioadă alimente bogate în vitamina C. (2), (3)
Cum te poți proteja de gripă?
Cea mai bună modalitate de a preveni complicațiile gripei este vaccinarea anuală. Și în eventualitatea în care poți să te îmbolnăvești de o altă tulpină a virusului gripal, vaccinul îți va asigura protecție, astfel încât nu te vei confrunta cu complicații.
Spălatul mâinilor cu apă și săpun frecvent, folosirea unui dezinfectant când nu ai această posibilitate, acoperirea gurii și a nasului cu șervețel de unică folosință când tușești sau strănuți pe care să îl arunci imediat, evitarea contactului cu persoanele bolnave și neutilizarea la comun a ustensilelor și produselor de igienă, precum și folosirea unei măști de protecție sunt câteva aspecte ce pot fi de ajutor pentru prevenirea răspândirii gripei și a altor boli contagioase. (3)
Un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, cu mișcare, odihnă și eliminarea factorilor de stres, îți pot oferi protecție împotriva îmbolnăvirilor. Vorbește cu medicul despre suplimentele alimentare care te ajută să susții sistemul imunitar și urmează tratamentul recomandat!
Acest articol este informativ și nu poate înlocui un diagnostic medical avizat. Dacă te confrunți cu gripă este bine să începi să administrezi de la primele simptome antivirale, să te hidratezi și să te odihnești. În situația în care starea de sănătate ți se agravează, consultă medicul și urmează indicațiile acestuia!
Surse de informare:
1. About Flu - https://www.cdc.gov/flu/about/index.html
2. Influenza (flu) - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/symptoms-causes/syc-20351719
3. Flu (Influenza) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4335-influenza-flu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau