Tratamentul salvator pentru pacientii infectati cu COVID-19 care sufera de boli pulmonare: "Poate sa faca diferenta intre viata si moarte"

virus  3536af387

Dimensiune font:

| 26-08-2020 08:55

 Din luna martie, pandemia de COVID-19 continua sa faca zeci de victime in Romania. Pentru unii dintre acesti oameni, care sufereau comorbiditati de tipul bolilor pulmonare, vaccinul pneumococic ar fi putut face diferenta dintre viata si moarte.

Lipsa preventiei si a prescrierii, insa, ii priveaza pe pacienti de solutia posibil salvatoare.

Vaccinul pneumococic, prezent in schema vaccinarii obligatorii in Romania, este utilizat pentru a preveni infectiile cauzate de Streptococcus pneumoniae, o bacterie facultativ aeroba. Antidotul, care se administreaza doar cu prescriptie, poate contribui la prevenirea formelor severe de COVID-19 in cazul pacientilor care sufera de boli pulmonare.

"O rana deschisa"

Plamanul pacientilor infectati cu virusul COVID-19 devine o "rana deschisa", din moment ce boala actioneaza asupra testului pulmonar, explica Tudor Toma, medic pneumolog roman care profeseaza in Marea Britanie, pentru Ziare.com

"Dupa cum stim, unii dintre pacientii care sunt infectati cu virusul Sars-Cov-2 dezvolta leziuni pulmonare datorita actiunii directe a virusului asupra tesutului pulmonar. Este ca si cum plamanul acestor pacienti ar fi o "rana deschisa", care nu poate fi protejata foarte bine de infectii suplimentare.

 
 



Cu fiecare respiratie introducem in plaman un volum de aproximativ 500 ml de aer. Insa acest aer nu este un aer steril. Este plin de particule anorganice, de praf, polen, dar si de alte microorganisme, cum ar fi virusuri si bacterii. In mod normal plamanul face fata la aceasta supraincarcare, si nu se imbolnaveste, deoarece organismul are o serie de mecanisme foarte eficiente in a curata plamanul.

Aceste mecanisme de protectie pot fi afectate de diverse elemente, cum ar fi poluare, substantele toxice de exemplu din fumul de tigara, dar si de infectii pre-existente, cum ar fi o infectie virala. Din acest motiv, de multe ori, o persoana cu o afectiune pulmonara cronica, de exemplu BPOC, fibroza pulmonara, este mai sensibila la infectii pulmonare, la exacerbari. Iar acestea de obicei incep cu o infectie virala, care degradeaza suplimentar mecanismele de protectie ale plamanului si care favorizeaza si duc uneori la aparitia unei infectii bacteriene, cum este pneumonia cu pneumococ," explica medicul.

Tudor Toma


Foto: Facebook/ Tudor Toma


Potrivit lui Tudor Toma, in infectia cu SARS-CoV-2, plamanul este susceptibil la suprainfectii cu virus gripal, daca acesta circula in comunitate, de exemplu iarna, sau cu bacteria pneumococica.

"Vaccinul anti-gripal si vaccinul anti-pneumococic pot preveni aceste infectii si de aici indicatia de a fi administrate pentru a preveni suprainfectia la pacientii COVID-19.

Desigur, aceste doua vaccinuri nu pot elimina complet posibilitatea de agravare prin suprainfectie a unui pacient COVID-19, insa este tot ce putem face in momentul de fata pentru a preveni macar aceste doua tipuri de suprainfectii. Sunt numeroase alte bacterii si alti virusi care pot agrava infectia la un pacient COVID-19, dar in prezent preventie se poate face doar pentru gripa si pentru anumite tipuri de pneumonie pneumococica," conchide Tudor Toma.

Riscurile

Medic pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Florin Dumitru Mihaltan, spune ca pentru persoanele de peste 65 de ani, vaccinul ar putea insemna o sansa la viata, dar poate aduce o contributie semnificativa la starea de sanatate a tuturor pacientilor expusi grefelor bacteriene si bolilor respiratorii cronice.

"Acest vaccin are mai multe indicatii care se suprapun pe indicatiile de prevenire sau avertisment de la grupele de risc ale COVID-19. Stim deja ca o complicatie a covidului la ora actuala o reprezinta si grefa bacteriana. Orice viroza aduce ulterior si infectie cu alti germeni, de exemplu la virusul gripal o treime din infectiile postgripale sunt cu consecinte de infectie pneumococica," declara Mihaltan.

O data ar fi riscul de infectie prin grefe bacteriene adaugate la infectia COVID-19.

"Al doilea risc major pentru care sa indica vaccinarea antipneumococica este grupa de varsta. Peste 65 de ani riscul atat la COVID-19 cat si la infectia pneumococica este mult mai mare. A treia indicatie este ca vaccinul pneumococic este protectiv pentru o multitudine de alte boli respiratorii cronice asociate de multe ori si in COVID-19 si este, in felul acesta, protectiv in mod indirect pentru acesti pacienti cu infectii virale, deci si cu infectie COVID-19.

Daca pacientul este peste 65 de ani si daca are risc de a asocia aceste viroze cu COVID-19 si o infectie cu un pneumococ atunci acest vaccin poate sa faca diferenta," concluzioneaza medicul Mihaltan.

Recomandarea

In Romania, vaccinul se administreaza in mod gratuit doar copiilor. Varstnicii, cea mai expusa categorie la dezvoltarea unor forme severe de COVID-19 si la contractarea infectiilor pneumococie, ar trebui sa achizitioneze antidotul care se gaseste la preturi de peste 50 de lei, in timp ce, in alte tari, casa de asigurari de sanatate poate acoperi costul vaccinului cu pana la 100%, adauga medicul.

"Este un vaccin care in multe tari este acoperit de casa intre 70 si 100%. Ar trebui extinsa indicatia pentru ca are cateva avantaje: scade riscul de boala pneumococcia invaziva, adica complicatiile, pana la meningita de exemplu, si este protectiv de obicei pentru cuplul copil-bunici. Vaccinarea copilului de multe ori si a batranilor impiedica transmiterea pneumococului si in cazurile letale le diminueaza."

De asemenea, medicul Mihaltan sustine ca este indicat ca persoanele care s-au vindecat de COVID-19, dar care au boli respiratorii, deficit imunitar, probleme hematologice sau sunt in grupa de varsta peste 65 de ani, sa isi administreze vaccinul pneumococic.

Despre lipsa preventiei in Romania

Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP), considera ca preventia este ignorata in aceasta perioada de autoritatile din Romania, concentrare exclusiv pe tratarea coronavirusului.

"Practic si aici ar trebui sa existe niste campanii inclusiv ale INSP care sa atarga atentia specialistilor ca au aceasta datorie profesionala sa intervina. Din pacate stim ca INSP se ocupa mai degraba de COVID-19, toate celelalte probleme de sanatate publica au fost lasate pe locul doi sau nu mai sunt abordate deloc. Spre exemplu, probleme precum prevenirea bolilor cu potential transmisibil, programele nationale de sanatate publica care trebuie supravegheate sau aceste servicii medicale preventive nu au mai fost abordate nici de minister, nu au mai fost dezbatute nici de societatile profesionale."

Mai mult, Vasile Barbu indica si catre cererea scazuta pentru un astfel de vaccin, cauzata de numarul redus de personal medical care face prescriptii, dar si de lipsa preventiei.

"In primul rand, nu se face preventie. Am facut pneumonie, deja nu mai putem sa facem vaccin, trebuie sa facem tratarea pneumoniei. Vaccinarea antipneumococica nu este tratata absolut deloc la modul serios la ora actuala.

Aceste vaccinuri sunt facute in mod tintit la anumite persoane. Rareori gasim in farmacii astfel de vaccinuri pentru ca nici nu se prea cumpara. Avem o mare problema, nu prea exista prescriptie. Candva medicii au prescris, dar pentru ca nu se gaseau in farmacii, pentru ca pacientii nu au fost avertizati, nu s-a tratat la modul foarte serios aceasta problema, desi foarte multe pneumonii puteau fi prevenite, unele care chiar au dus la deces, mai ales la persoanele varstnice."

Presedintele ANPP considera ca este vorba despre un "cerc vicios" in care farmaciile nu pot furniza vaccinul daca nu exista cerere.

"Aici este un cerc vicios. Vaccinul s-ar gasi, dar farmaciile cumpara sa zicem 2000 de doze si le tin in stoc pentru ca nu le cere nimeni, pentru ca nu se prescriu. Nu exista preocupare din partea specialistilor care sa prescrie pentru ca nu exista o campanie, nu ii impinge nimeni de la spate."

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii?
22/11/2024 11:37

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii? Magneziul joacă un rol important in sănătatea cardiovasculară, insă nu toate formele administrate printr-un tratament sunt la fel de eficiente pentru pe ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei