Trei zile consecutive de post pot regenera intregul sistem imunitar-studiu
Dimensiune font:
Intregul sistem imunitar al unei persoane poate fi reimprospatat daca aceasta tine post timp de trei zile. Acest lucru este posibil pentru ca procesul impulsioneaza organismul sa produca noi celule albe in sange, potrivit unui nou studiu. Descoperirea, descrisa ca fiind remarcabila, arata ca regenerarea sistemului imunitar dupa un post de trei zile este posibila chiar si in cazul persoanelor in varsta.
Desi dietele de post au fost criticate de nutritionisti pentru ca sunt nesanatoase, studiul, realizat de cercetatorii de la University of Southern California, sugereaza ca infometarea organismului impulsioneaza celulele stem sa produca noi celule albe in sange, care lupta cu infectiile.
Oamenii de stiinta spun ca descoperirea ar putea fi benefica in special in cazul persoanelor care au sistemul imunitar deteriorat, precum pacientii cu cancer.
De asemenea, studiul poate ajuta persoanele in varsta, al caror sistem imunitar devine mai putin eficient pe masura ce imbatranesc, ceea ce ingreuneaza procesul de recuperare cand trebuie sa lupte cu bolile comune.
Cercetatorii spun ca postul "porneste un intrerupator de regenerare", care solicita celulelor stem crearea de noi celule albe in sange, care regenereaza intregul sistem imunitar.
"Procesul ofera confirmare celulelor stem, iar acestea incep proliferarea si reconstructia intregului sistem", a explicat Valter Longo, profesor de gerontologie si stiinte biologice la Universitatea din California.
"Vestea buna este ca organismul a scapat de partile vechi, deteriorate si ineficiente ale sistemului imunitar, in timpul postului. Daca incepeti postul cu un sistem imunitar puternic afectat de chimioterapie sau de procesul de imbatranire, mai multe zile de post pot genera un nou sistem imunitar", a adaugat acesta.
Perioadele lungi de post forteaza organismul sa utilizeze resursele de glucoza si de grasimi si descompune o parte semnificativa din numarul celulelor albe din sange.
In timpul fiecarui ciclu de post, aceasta epuizare de celule albe din sange induce modificari care declanseaza regenerarea, bazata pe celule stem, a unor celule noi ale sistemului imunitar.
In cadrul studiului, participantii au fost pusi sa posteasca intre 2 si 4 zile, pe o perioada de sase luni.
Oamenii de stiinta au descoperit ca postul prelungit reduce enzima PKA, care este asociata cu procesul de imbatranire si cu un hormon care creste riscul de aparitie a cancerului si a tumorilor.
"Nu am putut prezice ca postul prelungit ar putea avea asa un efect remarcabil in promovarea regenerarii, bazate pe celule stem, a sistemului hematopoietic", a adaugat prof. Longo.
"Atunci cand sunteti infometat, sistemul incearca sa salveze energie si principalul lucru pe care il fac pentru a salva energie este reciclarea celulelor sistemului imunitar care nu sunt necesare, in mod special cele care sunt afectate", a explicat Longo.
"Ce am observat atat in testele pe oameni, cat si in cele pe animale, este ca numarul celulelor albe din sange scade in timpul unui post prelungit. Apoi, cand incepeti sa mancati din nou, celulele revin. Am inceput sa ne gandim, de unde vin acestea?", a adaugat Longo.
Postitul timp de 72 de ore a protejat si pacientii cu cancer de impactul toxic al chimioterapiei.
"Chiar daca chimioterapia salveaza vieti, aceasta provoaca daune semnificative sistemului imunitar. Rezultatele acestui studiu sugereaza ca postul ar putea atenua o parte din efectele daunatoare ale chimioterapiei", a declarat Tanya Dorff, profesor de medicina la USC Norris Comprehensive Cancer Center and Hospital.
"Sunt necesare mai multe studii clinice si orice interventie in dieta trebuie sa fie efectuata numai sub indrumarea unui medic[...] Investigam posibilitatea ca aceste efecte sa fie aplicabile la mai multe sisteme si organe, nu numai la sistemul imunitar", a adaugat prof. Longo.
Cu toate acestea, unii experti din Marea Britanie au fost sceptici in ceea ce priveste studiul.
Dr. Graham Rook, profesor de imunologie la University College London, a spus ca studiul suna "improbabil".
Chris Manson, profesor de medicina regenerativa la UCL a spus: "Avem niste date interesante aici. Acestea arata ca postul reduce numarul si marimea celulelor[...] Cu toate acestea, nu sunt sigur ca postul este cea mai buna idee. Cred ca este de preferat sa mancam in mod regulat.
"Am primit emailuri de la sute de pacienti cu cancer care au combinat chimioterapia cu postul, multi dintre acestia beneficiind si de asistenta oncologilor[...] Astfel, marea majoritate a pacientilor a raportat o stare foarte buna si doar cativa au prezentat reactii adverse, printre care lesin si o crestere temporara a markerilor hepatici. In mod clar, trebuie sa terminam studiile clinice, dar rezultatele par promitatoare", a adaugat prof. Longo.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau