Tuberculoza, o bombă armată de noul coronavirus
Dimensiune font:
* „În următorii 5 ani, dacă nu controlăm acum această afecțiune, vom avea 6,3 milioane de cazuri noi de tuberculoză, adică 10 milioane și vom avea în plus 1,4 milioane de decese, deci e o chestie extrem de serioasă”, a declarat dr. Sorete Arbore Adriana, șef ambulatoriu Pneumoftiziologie din Iași
Pe 24 martie este marcată, în fiecare an, Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, cu scopul de a atrage atenția asupra cauzelor acestei boli, dar și de a transmite informații referitoare la prevenția și tratamentul acesteia.
OMS a elaborat un program de lucru pentru perioada 2019-2023, în vederea eliminării tuberculozei. Programul prevede ca 40 de milioane de persoane cu tuberculoză să primeasca asistență medicală de specialitate, inclusiv 3,5 milioane de copii și 1,5 milioane de persoane cu tuberculoză rezistentă la medicamente. Totodată, alte 30 de milioane de persoane trebuie să beneficieze de servicii de prevenire a tuberculozei.
La Iași, specialiștii în penomologie au prezentat care este pericolul real pe care îl reprezintă boala în contextul actualei pandemii. Aceștia spun și că numărul cazurilor de persoane cu TBC a scăzut în ultimul an la nivelul județului, doar pentru că aceștia nu mai ajung la spital, de teama infectării cu Sars-CoV2. „În ultimul an situația este aparent bună, în sensul că a scăzut enorm numărul cazurilor de tuberculoză depistate, dar este un fals mesaj pozitiv. De fapt, este vorba de o neprezentare a pacienților către serviciile medicale ambulatorii. Pacienții se tem în momentul de față că, ducându-se la doctor o dată, vor fi descoperiți cu COVID, pentru că acum asta este grija tuturor și în al doilea rând că pot să capete în unitățile acestea infecția Sars-CoV2. În următorii 5 ani, dacă nu controlăm acum tuberculoza, vom avea 6,3 milioane de cazuri noi de tuberculoză în plus față de cele pe care le avem acum, adică 10 milioane și vom avea în plus 1,4 milioane de decese, deci e o chestie serioasă. Trebuie să ne gândim la noi, să ne gândim la copiii noștri și să ne gândim în general la comunitate pentru că trăim între oameni”, a declarat dr. Sorete Arbore Adriana, șef ambulatoriu Pneumoftiziologie din Iași.
Medicii spun că la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași ajung frecvent pacienți care sunt depistați și cu tuberculoză și cu COVID, în același timp. Numărul acestora nu este însă unul mare. „Am întâlnit și așa, am întâlnit și așa, adică și pacienți cunoscuți cu tuberculoză veniți pentru screeninguri sau pentru tratament pentru că bolnavii de tuberculoză iau tratamentele de la noi, pe care i-am depistat pozitiv pentru coronavirus sau pacienți cu tuberculoză care au venit la spital pentru că se simt rău, au pus pe baza tuberculozei și i-am depistat pozitiv pentru COVID. Și invers, pacienți pozitivi, testați PCR pozitivi care la investigațiile radiologice s-au dovedit a avea tuberculoză. Acum, nu sunt foarte mulți bolnavi în această situație, dar există și această posibilitate”, a declarat Radu Crișan Dabija, manager Spital Pneumoftiziologie Iași.
În România, tuberculoza este clasificată ca fiind cea mai frecventă boală infecțioasă cu potențial letal. Raspandirea tuberculozei este legată și de condițiile economice și sociale. Cu cât acestea sunt mai precare, bolnavii de tuberculoză sunt diagnosticați și tratați târziu, incorect sau deloc. Tratamentul pentru această boală infecțioană durează până la 6 luni. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau