Variola maimuței: Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat la începutul acestui an un medicament pentru tratarea ei
Dimensiune font:
O companie farmaceutică americană spune că este în discuții cu autoritățile europene care încearcă să-și depoziteze medicamentul antiviral pentru variola maimuței pe fondul unui focar internațional neobișnuit al unui virus care poate fi mortal în 1 din 10 cazuri.
SIGA Technologies, o firmă de securitate a sănătății a cărei cercetare a fost finanțată de guvernul SUA pentru a aborda amenințarea reprezentată de armele biologice, a dezvoltat un antiviral cunoscut sub numele de Tecovirimat pentru a combate variola și virusurile înrudite, inclusiv variola maimuței.
Tecovirimat a fost aprobat pentru tratarea variolei în Statele Unite, unde este vândut ca TPOXX
La începutul acestui an, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat tecovirimat nu numai pentru variolă, ci și pentru variola maimuței și variola bovină, care sunt cauzate de virusuri aparținând aceleiași familii de virusuri ortopox.
În ultimele zile, un focar neobișnuit de cazuri de variolă a maimuțelor în Europa și America de Nord a alimentat interesul pentru tecovirimat.
„După cum vă puteți imagina, o serie de jurisdicții în care sunt găsite cazuri ne-au contactat și sunt interesate să achiziționeze medicamentul cât mai curând posibil”, a declarat Dennis Hruby, director științific la SIGA Technologies, pentru Euronews Next.
Cum luptă tecovirimat cu variola maimuțelor?
„Medicamentul nostru va opri progresia bolii și apoi va permite sistemului imunitar să elimine virusul”, a spus Hruby într-un interviu.
Medicamentul acționează ca o capcană „pentru celula infectată, astfel încât virusul să nu se poată răspândi”, dar totuși permite sistemului imunitar să reacționeze la antigenele virale care atacă organismul, a explicat el. „Astfel îți înarmezi și sistemul imunitar și vei primi un răspuns imunitar protector”, a adăugat Hruby.
„Am avut ocazia să folosim medicamentul într-un număr mare de cazuri la pacienții cu variola maimuței. Așa că sunt foarte optimist, acesta va fi un medicament eficient” spune el.
Cu toate acestea, din motive de confidențialitate medicală, el nu a spus dacă antiviralul a fost administrat vreunuia dintre pacienții din recentul focar.
Tecovirimat este de obicei administrat sub formă de capsulă orală de două ori pe zi timp de 14 zile, dar joi, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat și noua formulă intravenoasă (IV) a companiei.
Cine are acest antiviral?
De la aprobarea medicamentului de către EMA în ianuarie, SIGA a purtat discuții cu „un număr de țări din Europa cu privire la posibila stocare a acestui medicament”, a explicat Hruby.
„Acele discuții nu au fost încă finalizate. Evident, sunt accelerate în situația actuală”. El a refuzat să intre în detalii, dar a spus că aceste discuții au loc cu guvernele naționale, precum și cu Comisia Europeană.
Comisia a declarat pentru Euronews că nu poate comenta negocierile cu companii individuale. Dar a spus că este în contact strâns cu statele membre, EMA, industrie și experți internaționali pentru a împărtăși informații despre focarul de variola maimuței și pentru a lucra la obținerea de „diagnostice, tratamente și vaccinuri”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau