Zeci de comune din Moldova au rămas fără medic de familie!
Dimensiune font:
Lipsa medicilor de familie îi face pe locuitorii multor comue să se deplaseze zeci de kilometri într-o altă localitate pentru a lua o rețetă sau pentru o consultație. Mai exact, cetățenii din 23 de localități din județele Iași, Botoșani, Bacău, Neamț, Vaslui și Suceava sunt nevoiți să trăiască fără un medic de familie în apropiere.
Dacă au sau nu bani pentru a se deplasa într-o altă localitate, unde se găsește un medic de familie, oamenii trebuie să se descurce singuri în caz de urgență. Apelul la 112 poate fi singura soluție pentru a prelua un pacient în caz de nevoie.
La sfârșitul anului trecut, județul Vaslui înregistra cele mai multe localități în care deficitul de medici de familie îngreuna situația sătenilor atunci când aveau cea mai mare nevoie. Localitățile Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Găgești, Ibănești, Mălușteni și Poienești nu au nici măcar cabinete de medicină de familie. Sătenii sunt nevoiți să se deplaseze kilometri întregi pentru a ajunge la alte unități medicale unde să aibă acces la servicii.
Pe locul al doilea în topul județelor din zona Moldovei cu cele mai multe localități care nu au medici de familie se află Suceava. Bălcăuți, Cârlibaba, Coșna, Crucea, Poieni Solca, Sucevița sunt cele șase localități în care persoanele nu se pot adresa unităților medicale locale dacă au nevoie urgentă.
Urmează județele Iași și Botoșani ce au câte trei localități în care nu există cabinet medical, deci nici medici de familie. Localitățile din județul Iași văduvite de serviciile unui medic sunt Cucuteni, Ion Neculce, Răchiteni.
În Botoșani se regăsesc următoarele localități în care locuitorii nu beneficiază de acces nici până la acestă dată, la servicii medicale: Adășeni, Dimăcheni și Manoleasa.
În județul Bacău, locuitorii din Căiuți și Ițești trebuie să se adreseze unităților medicale din alte localități în caz de urgențe medicale.
Și în județul Neamț există două localități fără cabinet de medicină de familie, implicit fără medic de familie: Pincești și Văleni.
CNAS: „Nu se poate vorbi despre populație fără servicii medicale”
„Având în vedere că în localitățile menționate nu există nici cabinet de medicină de familie, nici puncte de lucru ale cabinetelor de medicină primară din alte localități, nu putem vorbi despre pacienți arondați. Pe de altă parte, nu se poate vorbi despre populație fără servicii medicale, având în vedere că persoanele din localitățile respective se pot adresa unităților medicale din alte localități și pot apela la serviciile medicale de urgență. Putem vorbi însă de acces dificil la serviciile medicale în cazul persoanelor care au de străbătut distanțe considerabile până la cele mai apropiate unități medicale, situație în care se află întreaga populație a localităților respective”, a transmis Larisa Mezinu-Bălan, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), la solicitarea cotiianului Evenimentul Regional al Moldovei.
Numărul populației fără acces la servicii medicale este greu de stabilit luând în calcul persoanele ce sunt înscrise la alte cabinete de medicină de familie. După spusele purtătorului de cuvânt al CNAS există persoane neinteresate să primească acest tip de servicii. „În ceea ce privește accesul la serviciile de medicină primară, stabilirea numărului real al persoanelor care efectiv nu au acces la acestea este dificilă, deoarece pe de-o parte unele persoane din localitățile menționate sunt înscrise la cabinet de medicină de familie din alte localități, iar pe de altă parte există numeroase persoane neinteresate de înscrierea pe o listă de pacienți (fie plecate în străinătate pe termen lung, fie neasigurate, de asemenea mai există și persoane care nu se află în cele două situații dar care, având o stare bună de sănătate neglijează acest aspect)”, mai completează Larisa Mezinu-Bălan, purtătorul de cuvânt al CNAS. Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau