Ziua Internațională de Conștientizare a HPV: 80% din populație se poate infecta de-a lungul vieții
Dimensiune font:
4 Martie este declarată Ziua Internațională de Conștientizare a HPV (virusul papiloma uman). La fiecare 2 minute, o femeie moare din cauza unei forme de cancer provocată de virusul HPV. Motto-ul zilei din acest an este „O grijă în minus” și face referire la faptul că infecția poate fi prevenită.
Anual, sunt înregistrate peste 600.000 de noi cazuri de cancer ca urmare a infecției cu HPV. Tot anual, din cauza virusului papiloma uman, sunt depistate peste 500.000 de cazuri de cancer de col uterin, iar peste 300.000 de femei pierd lupta cu boala. De altfel, cancerul de col uterin reprezintă a doua cea mai frecventă cauză de formare a unui neoplasm la femei. În România, situația este și mai gravă. În fiecare zi, cancerul de col uterin ucide cinci femei. Statisticile spun că aproape 80 la sută dintre noi ne infectăm, la un moment dat, în cursul vieții, cu virusul HPV, care se transmite cel mai adesea pe cale sexuală.
Complicațiile pot fi prevenite
Pentru prevenirea infectării cu HPV se recomandă vaccinarea în adolescență, înainte de începerea activității sexuale.
„Printre măsurile profilactice care se pot lua se numără vaccinarea tinerilor, acea imunizare cu serul anti-HPV. Aceasta presupune vaccinarea fetelor și a băieților cu vârstă cuprinsă între 11 și 14 ani, adică înaintea începerii vieții sexuale. Prin vaccin se reduc leziunile precanceroase și, astfel, scade incidența cazurilor de neoplasm de col uterin sau cervical. O altă măsură este facilitarea accesului la programe de screening, examinarea periodică ginecologică și efectuarea unui test Babeș-Papanicolau. Femeile ar trebui să înceapă aceste investigații de la vârstă de 21 de ani, cu o frecvență anuală sau măcar la doi ani. Din păcate, cele mai multe cazuri de cancer de col uterin, provocate de virusul HPV sunt depistate la femei cu vârsta de până la 45 de ani”, spune dr. Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp Timișoara.
La Centrul de Oncologie OncoHelp pacienții pot beneficia de tratamente gratuite împotriva tuturor tipurilor de cancer provocate de HPV, în funcție de stadiul bolii: radioterapie, chimioterapie și chiar imunoterapie.
Există trei tipuri de vaccinuri HPV: Gardasil, Gardasil 9 si Cervarix. Vaccinul Gardasil 9 previne infecția împotriva a patru tipuri de HPV, la care se adaugă prevenția față de încă cinci tipuri HPV cancerigene (HPV 31, 33, 45, 52 si 58), care sunt răspunzătoare de 10-20% dintre cazurile de cancer de col uterin. Gardasil 9 oferă cea mai bună protecție antivirală, conform specialiștilor. Gardasil previne și infecția împotriva HPV 6 și 11, care cauzează 90% dintre negii vaginali. Acestea sunt disponibile în cabinetele medicilor de familie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau