Ziua Mondială a Donatorului de Sânge
Dimensiune font:
Anual, pe 14 iunie sărbătorim Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, cu scopul de a creșterii gradul de conștientizare asupra necesităților vitale ale acestui act și de a le mulțumi donatorilor voluntari din întreaga lume.
Sângele donat este utilizat pentru o varietate de proceduri medicale, în cursul intervențiilor chirurgicale, accidentelor și traumelor, fiind esențial mai ales pentru spitalele de urgență.
Exact din acest motiv, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, atât instituțional cât și civic, sunt organizate campanii de donare de sânge.
Data de 14 iunie, desemnată oficial ca eveniment anual de către Adunarea Mondială a Sănătății în 2005, a fost fixată ca un omagiu adus medicului austriac Karl Landsteiner, – stabilit în SUA, descoperitorul, în 1900, grupelor sangvine – fiind ziua sa de naștere; el a pus bazele ştiinţifice ale tratamentului prin transfuzii, fiind laureat al Premiului Nobel pentru medicină în 1930.
Potrivit datelor oficiale publicate de OMS și Parlamentul European, 37% dintre europeni sunt donatori voluntari de sânge și se constată o creștere a acestei tendințe în ultimii ani; chiar și așa, statisticile arată că, în comparație cu generațiile mai în vârstă, tinerii par să nu fie la fel de interesați de acest gen de voluntariat.
Conform rapoartelor, 118,5 milioane de donări de sânge la nivel mondial, 40% au loc în țările cu venituri ridicate, unde locuiește 16% din populația lumii iar în țările cu venituri mici, până la 54 % din transfuziile de sânge sunt administrate copiilor cu vârsta sub cinci ani în timp ce în țările cu venituri mari, grupul de pacienți cel mai frecvent transfuzat este cel cu vârsta de peste 60 ani, reprezentând până la 76 % din totalul transfuziilor.
Cei mai mulți donatori de sânge provin din Austria (primul loc, cu 66% dintre cetățeni), Franța, Grecia și Cipru, iar la polul opus se poziționează Portugalia (22%), Italia, Polonia, Malta și Suedia.
„Sloganul campaniei pentru Ziua Mondială a Donatorului de Sânge din 2023 este Donează sânge, plasmă, împărtășește viața, împărtășește des, se concentrează pe pacienții care au nevoie de suport pentru transfuzii pe tot parcursul vieții și subliniază rolul pe care fiecare persoană îl poate juca, oferind un dar valoros de sânge sau plasmă. De asemenea, evidențiază importanța administrării regulate de sânge sau plasmă pentru a crea o aprovizionare sigură și durabilă de sânge și produse din sânge care pot fi întotdeauna disponibile, în întreaga lume, astfel încât toți pacienții care au nevoie să poată primi tratament în timp util”, a transmis OMS. George SUMANARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau