La Sofia deja se știe, la București încă se mai speră. Bulgaria și România NU vor intra în Schengen nici în 2023

media-166512677282436500

Dimensiune font:

| 30-01-2023 09:32

 Ambiția Bulgariei și României de a adera la Schengen în octombrie anul acesta pare tot mai puțin probabilă. Austria și Țările de Jos, care se opun extinderii zonei, își concentrează eforturile mai degrabă pe reformarea acesteia, nu pe extindere. Deja, teza conform căreia Bulgaria a îndeplinit de mult criteriile tehnice de aderare este contestată.

 

„Este necesar să se îmbunătățească frontierele externe ale UE, inclusiv între Turcia și Bulgaria. Fonduri UE ar trebui direcționate către consolidarea stării granițelor. Frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie o prioritate în care țările UE ar trebui să fie implicate”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare adresată șefilor de stat și de guvern europeni, în ajunul ședinței extraordinare a Consiliului European programată pentru luna februarie. În același timp, cancelarul austriac Karl Nehammer și premierul olandez Mark Rutte s-au întâlnit la Viena. Austria a respins atât aderarea României, cât și a Bulgariei, în timp ce Țările de Jos şi-au anunțat sprijinul pentru București. Cele două țări lucrează la o reformă la scară largă a Schengen, dar încă nu există un acord la nivel european. Astfel, în practică, Bulgaria și România devin ostatice ale întrebării europene: de ce zona de liberă circulaţie nu funcționează bine, anunța Mediapol preluat de Rador.

„Suntem uniți în opoziția noastră față de extinderea spațiului Schengen în acest moment”, a declarat Karl Nehammer, citat de Kronen Zeitung.

 

Ministrul interimar de externe de la Sofia, Nikolai Milkov, a comentat recent că „în ciuda tuturor eforturilor depuse, Bulgaria rămâne deocamdată în afara Schengen, dar nu a avut niciodată atât de mult sprijin pentru aderare”.

"Sprijinul din partea unor ţări atât de mari este foarte important, pentru că este un sprijin activ - înseamnă discuții și lobby pentru ca acest lucru să se întâmple. Poziția austriacă nu are nimic de-a face cu pregătirea Bulgariei. Din păcate, Bulgaria rămâne ostatică a relațiilor interne și din cauza imperfecțiunilor din Schengen, reiese că rămânem în afara acestuia, ceea ce este paradoxal”, a subliniat el.

Bulgaria a investit zeci de milioane în construirea unui gard de-a lungul graniței cu Turcia, dar acesta s-a dovedit a fi ineficient. Este ușor de sărit de către migranți și o parte din acesta este compromis din cauza întreținerii proaste. Recent, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a opus cererii de finanțare a construcției suplimentare a gardului de-a lungul frontierei bulgaro-turce.

Milkov: Sunt necesare și progrese în ceea ce privește statul de drept

Milkov a comentat că țările europene au adoptat treptat și lent narativa pe care Olanda și alte țări sceptice au fost capabile să o impună de-a lungul anilor, și anume că „mecanismele statului de drept fac parte din evaluare și ar trebui să facă parte din criteriile pentru acest mecanism".

„Acesta este un fapt pe care nu îl putem ignora și din acest motiv am depus eforturi pentru a ne convinge partenerii până unde am ajuns cu mecanismul și ce am reușit să schimbăm după 2019. Se așteaptă să fim subiectul unui nou raport, care va face un bilanț al realizărilor Bulgariei după 2019 și ar trebui să arate progrese în ceea ce privește statul de drept. Dacă nu se înregistrează progrese, acest lucru ar putea aduce şi mai mari probleme legate de candidatura Bulgariei, când va începe să fie examinată, la jumătatea anului" , a mai spus el.

Milkov a subliniat că trebuie să știm exact ce criterii ar trebui stabilite în acest raport pentru se a evita orice neînțelegeri sau încercări de a spune că raportul nu le satisface, că nu este suficient de complet, ori că anumite subiecte nu sunt abordate.

„Vrem să stabilim toate criteriile pe care trebuie să le îndeplinească raportul pentru ca acesta să fie acceptat de Țările de Jos”. Anterior, şi președintele Rumen Radev a avertizat că Bulgaria ar putea rata şi de data asta aderarea la Schengen, dacă Adunarea Națională de la Sofia nu va adopta Legea anticorupție și Legea privind răspunderea procurorului-general.

CE dorește un sistem mai eficient pentru returnarea migranților ilegali

În scrisoarea către Ursula von der Leyen sunt enumerate în total 15 măsuri pentru a face afluxul de migranți mai suportabil. Printre aceste măsuri se numără sporirea eforturilor de returnare a celor sosiți ilegal în UE, înregistrarea fiecărei persoane în parte, strămutarea pe bază de voluntariat, negocieri cu țările din care au sosit. Președinta CE propune ca țările UE să recunoască reciproc deciziile de returnare a migranților care nu au niciun motiv să rămână în Europa.

Ferm împotriva extinderii Schengen

Țările de Jos și Austria se pregătesc să ceară împreună soluții pentru lupta împotriva migrației ilegale, în cadrul unei reuniuni extraordinare a UE, programate la începutul lunii viitoare. Nehammer a subliniat importanța acestui summit. „Așteptăm de prea mult timp să se întâmple asta”, a menționat el, citat de BTA. Premierul Olandei a spus că remarcă un consens pe această temă în UE, dar crede că va fi nevoie de mai multe reuniuni la vârf pentru a rezolva această problemă. „Când acordul privind refugiații dintre Turcia și UE a fost încheiat, în 2016, a fost mai ușor”, a comentat Mark Rutte. Potrivit acestuia, UE se confruntă acum cu multe probleme - Schengen, Frontex, sistemul Dublin și repatrierea. „Trebuie să ne întoarcem la reglementările de la Dublin, în caz contrat Schengen nu va supraviețui”, a avertizat Mark Rutte.

Conform Regulilor Dublin, prima țară din UE în care sosește un refugiat este responsabilă de procedura de acordare de azil. Cu toate acestea, în practică, acest sistem nu funcționează.

Sprijin de ajutor financiar

Cancelarul austriac Karl Nehammer a subliniat cererea UE de sprijin financiar pentru Bulgaria și Grecia pentru a proteja frontierele externe ale Uniunii. Potrivit acestuia, Austria și Olanda au aceleași probleme legate de transferul de refugiați. Karl Nehammer a acuzat Comisia Europeană, care nu vrea să finanțeze garduri la frontieră, că are o „abordare ideologică” a problemei. „Nu este corect ca Bulgaria să fie lăsată singură cu aceste cheltuieli”, pentru că, în realitate, Poliția de Frontieră bulgară protejează și granițele Austriei și Olandei.

„Asta nu este o abordare ideologică, este una pragmatică”, a spus Nehammer. "Trebuie să fim flexibili și creativi. Este nevoie de finanțare și pentru echipamente tehnice, pentru personal și pentru drone. Este de o importanță cheie ca țări precum Bulgaria și România să primească sprijin. Un gard care nu este monitorizat, nu este o barieră", a menţionat cancelarul austriac, citat de site-ul românesc de știri Ziare.

"Dacă dorim ca UE să rămână un refugiu sigur pentru refugiați, trebuie să ne asigurăm că numărul acestora poate fi gestionat. Este clar că sunt necesare mai multe măsuri pentru administrarea frontierelor externe", a subliniat premierul olandez. El a remarcat însă că nu ar trebui să i se spună Comisiei Europene ce să finanțeze, notează site-ul de știri din România și subliniază că această remarcă a fost aparent o „săgeată” la adresa interlocutorului său austriac.

La începutul săptămânii trecute, cancelarul austriac Karl Nehammer a inspectat la fața locului modul în care sunt păzite granițele bulgare. El nu s-a angajat la un termen limită în care să se schimbe poziția țării sale împotriva aderării Bulgariei și României la Schengen și a avut o serie de solicitări la adresa Bulgariei și Comisiei Europene (CE) să facă acest lucru. Totodată, el s-a angajat să sprijine CE pentru acordarea unui ajutor de 2 miliarde de euro Bulgariei.

„Lipsa de entuziasm”

Veto-ul Austriei privind extinderea Schengen cu România și Bulgaria nu a fost pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor de interne UE de la Stockholm, dar încă de săptămâna trecută a fost clar că miniștrii țărilor blocate vor folosi întâlnirea pentru a discuta problema cu ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, scrie Ziare, citat de BTA.

S-a comentat că la  întâlnire a lipsit entuziasmul, dar s-a realizat cel puțin o oarecare convergență în domenii de posibilă cooperare.

„Kleine Zeitung” scrie că ar putea exista o cooperare mai puternică a poliției în lupta împotriva traficanților, un schimb mai puternic de informații și echipament tehnic.

Alte solicitări

Danemarca, Țările de Jos și Letonia se numără printre țările care solicită mai multă presiune prin vize și ajutor pentru dezvoltare pentru aproape 20 de țări, inclusiv Irak și Senegal, despre care Uniunea Europeană spune că nu cooperează pentru a-și recupera cetățenii care nu au dreptul de a rămâne în Europa. Doar o cincime din astfel de migranți au fost returnați anul trecut, iar resursele și coordonarea insuficiente ale UE reprezintă un alt obstacol, informează Comisia Europeană. În timp ce unele țări europene se opun migrației ilegale din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, care este adesea formată din musulmani, Germania vrea să-și deschidă piața muncii pentru lucrătorii necesari din afara blocului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Nu e glumă! Klaus Iohannis nu a avut nicio zi de concediu în cei 10 ani de mandat, susține Administrația Prezidențială
17/11/2024 13:39

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, se apropie de finalul celor două mandate, incepand ultima lună de activitate in functie, fără să fi beneficiat de nici măcar o zi de concediu oficial in aproape 10 a ...

Statistici șocante: un copil este violat în fiecare zi în România
16/11/2024 08:56

Un copil este violat in fiecare zi in Romania. Statisticile socante prezintă realitatea tării noastre in care cei mai vulnerabili cad pradă pedofililor, arată cele mai recente date. In numai doi ani au fos ...

Copii din orfelinatele din România, sclavi în Ungaria: ținuți în beciuri și munceau până la 24 de ore pe zi
16/11/2024 00:22

Mai mulţi minori din centre de plasament din Romania au fost trimişi sclavi in Ungaria, incă din 2013. Tinerii erau obligaţi să muncească chiar şi 24 de ore pe zi şi erau cazaţi in beciul unei locuinţ ...

Sistemul de Garanție-Returnare este tot mai ușor de adoptat pentru micii comercianți - RetuRO anunță noi îmbunătățiri
13/11/2024 09:00

Sistemul de Garantie-Returnare este tot mai usor de adoptat pentru micii comercianti - RetuRO anuntă noi imbunătătiri Luna aceasta se implineste un an de cand Sistemul de Garantie-Returnare (SGR) a devenit ...

Cele mai mari companii din lume, prinse că vând alimente de o calitate îndoielnică în țările mai sărace
08/11/2024 09:29

Cele mai mari companii alimentare din lume, printre care Nestle, Unilever si Pepsico, vand produse cu o valoare nutritională mai slabă in tările sărace. Concluzia apartine Initiativei Accesului la Nutritie ...

Fenomenul care ia amploare în lumea relațiilor: Cum își aleg partenerii tinerii din Generația Z
04/11/2024 14:34

O nouă tendintă ia amploare in lumea relatiilor: „throning-ul" sau căutarea deliberată a unui partener cu statut social „superior" doar pentru a urca pe scara popularitătii. Fenomenul, specific Generat ...

Șeful casei de pensii, anunț extrem de important: Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025
04/11/2024 04:50

Pensiile romanilor vor fi majorate din nou incepand cu ianuarie 2025, iar toti pensionarii vor beneficia de bani in plus. Seful Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a spus cu cat vor creste p ...

Cum trebuie educat un băiat, în familie, pentru a fi mai târziu un bărbat responsabil. ”De aici intervine structura mamei, trebuie să fie una puternică”
03/11/2024 13:58

Psihologul Radu Leca, alături de Ramona Dumitru, au discutat despre ce inseamnă să cresti un „bărbat adevărat” si cum pot părintii să sprijine dezvoltarea sănătoasă si echilibrată a băietilor. ...

Iosif Buble a tras marele loz
01/11/2024 00:10

Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS, al lui Iosif Buble, pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile parlamentare. ...

Atenţie şoferi! Agresivitatea în trafic poate fi reclamată pe o aplicaţie a MAI.
31/10/2024 14:42

Atenţie şoferi! Agresivitatea in trafic poate fi reclamată pe o aplicaţie a MAI. Începand de duminică, 27 octombrie, soferii care manifestă comportament agresiv in trafic pot fi raportati printr- ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei