Vin la muncă în România, le place aici și nu mai pleacă. Tot mai mulți muncitori străini se stabilesc în țara noastră
Dimensiune font:
Fiindcă forța de muncă locală lipsește, angajatorii au solicitat, în urmă cu un an, peste 100.000 de muncitori din afara UE. Într-un abator din apropierea Bucureștiului lucrează 70 de lucrători străini. Cei mai mulți dintre ei sunt din Sri Lanka și au decis să-și aducă și soțiile aici.
Dhananjani Fernando a venit în România în luna decembrie. Aceasta s-a căsătorit de curând acasă, unde era profesoară de limba engleză.
„Îmi place clima și îmi place țara aceasta. Am visat să vin într-o zi într-o țară europeană”, a afirmat Dhananjani Fernando, muncitor străin.
Soțul acesteia, pe numele său Dinesh, a învățat limba română de când se află aici și este îndrăgostit de mâncarea românească.
„Este multă mâncare la cantină, sarmale, mămăligă, pilaf, carne. Toată îmi place. La mine în țară toată mâncarea e picantă, aici nu e picantă”, a declarat Dinesh Ranasinghege.
Anil Pahala este angajat în România de cinci ani, iar de o lungă colega de muncă îi este soție. Aceștia au de gând să se stabilească definitiv în România.
„În timpul liber mergem în București și călătorim. Am mers la Brașov, București, am fost deja în Timișoara. Îmi place serviciul meu și compania mea m-a ajutat să o aduc aici și pe soția mea”, a afirmat Pahala.
Conform datelor Inspectoratului General pentru Imigrări, în România sunt 117.000 de cetățeni din afara UE care au permis de ședere valabil.
În anul 2022, angajatorii au solicitat aproximativ 140.000 de avize de angajare, cu 40% peste limita fixată de Guvern. Însă, în domeniul construcțiilor este înregistrată cea mai mare nevoie, fiind minimum 27.000 de solicitări. În pofida cererilor, contingentul a rămas la 100.000 de lucrători din afara UE și pentru acest an.
„Din 28 noiembrie, noi avem o lege care, la schimbarea de angajator, un cetățean străin care este pe teritoriul României și se mută la alt angajator consumă din contingenul de 100.000, ceea ce nu se întâmpla până acum. Contingentul ăla de 100.000 pe care noi îl avem va fi epuizat cred că până la jumătatea lunii mai”, a afirmat Elena Panțiru, Cofondator Patronatul Importatorilor de forță de muncă.
Lucrătorii străini din țara noastră plătesc contribuții identice cu cele plătite de români. Totuși, ei ar putea beneficia de pensie doar în cazul în care devin rezidenți și au lucrat la fel ca cetățenii români. În cazul în care se întorc în țara de origine, ei pot beneficia de bani doar în cazul în care există un acord cu România sau cu UE. Pentru moment, se discută despre asta.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau