Scandal și acuzații grave în cazul bronzului Anei Bărbosu! Președintele completului de judecată de la TAS, consilier al României, este suspectat de conflict de interese
Dimensiune font:
Medalia olimpică de bronz dobândită de Ana Bărbosu (18 de ani) în urma unui apel la TAS ar putea fi încă ”în joc”. Conform de The New York Times, președintele completului de judecată de la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv este acuzat de un conflict de interese.
Rămasă în lacrimi după finala de la sol de la Jocurile Olimpice, când credea că a cucerit bronzul, numai pentru ca acesta să îi fie acordat lui Jordan Chiles după contestație, Ana Maria Bărbosu putea considera că s-a făcut dreptate la TAS.
Românca și-a redobândit medalia, care avea să îi fie luată, de asemenea, sportivei americance, în urma unui apel la TAS, însă președintele completului de judecată este acum acuzat de un conflict de interese.
Jurnaliștii de la The New York Times au publicat un amplu material ”dedicat” președintelui completului de judecată, Hamid Gharavi, care o reprezintă pe România din postura de consilier legal în alte spețe internaționale.
The New Yok Times: ”El reprezintă România de aproape 10 ani”
”Președintele completului care a luat decizia că Jordan Chiles trebuie să renunțe la medalia ei de bronz în favoarea sportivei române reprezintă România de aproape 10 ani în dispute legale, arată documentele.
Completul de trei membri a fost format special pentru Jocurile Olimpice de către TAS, după ce România a depus o plângere că contestația antrenoarei lui Chiles a fost inițiată patru secunde mai târziu. Sportiva română, Ana Bărbosu, a primit medalia de bronz în urma deciziei, iar Chiles a căzut pe locul cinci.
Rezultatul a lăsat-o pe Chiles cu inima frântă. I-a luat singura medalie de la individual de la Jocuri și îi face apariția pe podium - primul podium format doar din atelte de culoare la un eveniment de gimnastică de la Olimpiadă - este acum lăsată cu un asterisc.
Decizia de a realoca medaliile din proba la sol i-a înfuriat pe oficialii americani, care au amenințat că vor duce cazul la tribunalele elvețiene. Revelația că Hamid Gharavi a condus completul care a decis în favoarea sportivei române, deși avea o relație lungă cu Guvernul României, inflamează și mai mult cazul.
”Foarte puțin este știut despre cum s-a ajuns la verdict”
Foarte puțin este știut despre deliberare și despre cum completul a ajuns la verdict, tribunalul publicând un comunicat de doar o pagină. Un document detaliat explicând întregul raționament va fi trimis la un moment dat la toate părțile.
Federația de gimnastică (n.r. din SUA) a transmis că va continua să încerce fiecare cale posibilă pentru a depune un apel, inclusiv la Tribunalul Federal Elvețian, singurul care poate primi apeluri împotriva unei decizii a TAS.
Conform regulamentului TAS, membrii completului trebuie să treacă un test de conflicte de interese înainte de a judeca fiecare caz. Detalii publicate de Institutul Internațional pentru Rezolvarea și Prevenția Conflictelor, o organizație nonprofit, arată că domnul Gharavi, avocat din Franța, este și acum consilier legal pentru România în disputele cu Banca Mondială. Acesta lucrează pentru România de aproape 10 ani.
Domnul Gharavi a spus că nu poate comenta nimic în legătură cu cazul și a sugerat că toate întrebările ar trebui direcționate către TAS. Cei de la TAS au spus într-un mail că domnul Gharavi informase în scris că lucrează cu România și că niciuna dintre părți nu a obiectat numirea lui ca președinte al completului”
”Nu înțeleg de ce nu a refuzat!”
Dr. Katherine Simpson, expert legal internațional, care nu are nicio legătură cu cazul Bărbosu / Chiles, a spus că nu înțelege cum de a fost ales Hamid Gharavi pentru acest complet
”Nu înțeleg - mai ales având în vedere vizibilitatea cazului - de ce i s-a propus acest caz și de ce nu a refuzat cazul când i-a fost oferit”, a spus Simpson, conform sursei citate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau