Banchizele sunt pe cale de dispariție. Aceasta este concluzia unei expediții germane, care a durat aproape 400 de zile
Dimensiune font:
După un an de explorare a Arcticii, cea mai de amploare expediţie realizată până în prezent la Polul Nord revine luni în Germania şi trage un semnal de alarmă asupra topirii banchizelor ca urmare a încălzirii globale, relatează AFP. După 389 de zile petrecute pe mare, spărgătorul de gheaţă Polarstern al institutului german Alfred-Wegener urmează să revină luni în portul Bremerhaven din nord-vestul Germaniei.
Atmosfera din cadrul expediţiei internaţionale MOSAIC este departe de a fi euforică deoarece oamenii de ştiinţă au reuşit să înţeleagă amploarea schimbărilor climatice în vastul Ocean Arctic. „Am privit cum dispar banchizele în timpul verii”, a explicat pentru AFP liderul expediţiei, Markus Rex, contactat prin satelit pe navă.
Pentru acest climatolog şi fizician, concluzia este clară: „dacă schimbările climatice continuă astfel, atunci în câteva decenii vom avea o zonă arctică fără gheaţă în timpul verii”.
În timpul ieşirilor pe banchiză pentru a efectuarea măsurătorilor sau prelevarea unor probe, întreaga expediţie a putut observa această evoluţie a situaţiei pe care cercetătorul o descrie drept „impresionantă”.„Direct la Polul Nord, am descoperit (vara) gheaţă topită, subţire, sfărâmicioasă”, a povestit Rex evocând totodată „suprafeţe cu apă lichidă cât se putea vedea cu ochii, până la linia orizontului”.
Un diagnostic confirmat de observaţiile satelitare americane, care au dezvăluit că în timpul verii gheaţa s-a topit până la al doilea cel mai redus nivel înregistrat până în prezent, după 2012.
În timpul iernii, când timp de câteva luni în această regiune este noapte absolută, oamenii de ştiinţă au măsurat, de asemenea, temperaturi mult mai ridicate în comparaţie cu cele înregistrate în urmă cu câteva decenii în aceeaşi perioadă. În total, câteva sute de experţi şi oameni de ştiinţă din douăzeci de ţări diferite au participat la această expediţie, lucrând în ture pe nava care a plutit odată cu gheţurile purtate de curentul polar care se deplasează de la est în Oceanul Arctic.
Misiunea, cu un buget de 140 de milioane de euro, a studiat atmosfera, oceanul, suprafeţele îngheţate şi ecosistemul pentru a colecta date cu ajutorul cărora se va evalua impactul schimbărilor climatice.Analiza completă până la publicarea în jurnale ştiinţifice ar trebui să dureze un an sau doi. Scopul este de a dezvolta modele de prognoză climatică pentru a determina cum vor arăta valurile de căldură, ploile abundente sau furtunile peste 20, 50 sau 100 de ani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau