De ce 2012 a fost cel mai bun an din istoria omenirii

default

Dimensiune font:

| 03-01-2013 09:40

Deşi la prima privire ar putea să nu fie evident, 2012 a fost cel mai grozav an din istoria omenirii. În ciuda faptului că această afirmaţie ar putea părea una greu de susţinut, dovezile în favoarea sa sunt numeroase. Niciodată în istoria omenirii nu a existat mai puţină foamete şi boală ca astăzi şi niciodată nu s-a înregistrat o prosperitate mai mare decât astăzi.

Chiar dacă Occidentul trece încă prin probleme economice, majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare prezintă o creştere importantă, oamenii scăpând de sărăcie într-un ritm mai accelerat ca oricând în istoria omenirii, subliniază editorul publicaţiei The Spectator, Fraser Nelson. „Numărul deceselor provocate de războaie şi de dezastre naturale este foarte scăzut. Trăim într-o veritabilă epocă de aur”, argumentează Nelson.

„A-i asculta pe politicieni duce la concluzia opusă: că trăim într-o lume periculoasă şi crudă în care lucrurile merg rău şi înspre mai rău. Într-un fel, aceasta este sarcina politicienilor: să sublinieze problemele şi să încerce pe cât posibil să ofere soluţii. Dar marii paşi ai omenirii nu vin de la oamenii de stat, ci de la oamenii de rând. Guvernele din jurul lumii par a fi blocate în «turboparalizie» - adică se mişcă, dar fără a progresa. În afara guvernului, însă, progresul a fost spectaculos”, spune Nelson.

De exemplu, sărăcia la nivel global. În 1990, Organizaţia Naţiunilor Unite a lansat Millennium Development Goals, un set de obiective pe care omenirea trebuia să le atingă până în 2015. Printre acestea se numără şi înjumătăţirea nivelului sărăciei în lume până în 2015. Anul acesta cercetătorii au realizat că acest obiectiv a fost atins în 2008, nu ca rezultat al vreunui efort guvernamental, ci ca urmare a ritmului impus de capitalismul global. Achiziţionarea de jucării ieftine produse în China chiar ajută la transformarea sărăciei într-un lucru dispărut. De asemenea, inegalitatea la nivel global este mai scăzută de cât oricând în istoria recentă, astfel că globalizarea a dus la o planetă totodată mai egală, nu doar mai bogată.

În ciuda faptului că pesimiştii afirmă că nu putem menţine acelaşi ritm de dezvoltare economică fără a distruge mediul, statisticile arată că economiile bogate au crescut 6% pe an în ultimii 7 ani, însă consumul de combustibili fosili în aceste ţări a scăzut cu 4%. Din nou, acest lucru remarcabil a fost obţinut nu ca rezultat al vreunei taxe „eco”, ci datorită faptului că publicul a cerut automobile şi fabrici mai eficiente din punct de vedere energetic.

De asemenea, temerile că petrolul se va termina s-au dovedit a fi fără temei. Inginerii din SUA au descoperit o nouă cale de a extrage combustibilii fosil din sol, iar progresul tehnologic extraordinar ce face posibilă exploatarea gazelor şi petrolului de şist înseamnă că deşi omenirea creşte rapid ca număr de persoane (de la un miliard la şapte în ultimele două secole), anii aceştia reprezintă o epocă a abundenţei energetice.

Progresul din medicină şi tehnologie a făcut ca oamenii din toate ţările să trăiască mai mult. Speranţa medie de viaţă în Africa a atins nivelul de 55 de ani în 2012. Acum 10 ani, acesta era de doar 50 de ani. Numărul oamenilor care mor de SIDA s-a aflat în scădere în ultimii 8 ani, iar decesele provocate de malarie au scăzut cu 20% în ultimul deceniu.

Natura încă mai poate să provoace dezastre, lucru ilustrat de furtunile care au lovit coasta de est a SUA. Cu toate acestea, viteza cu care New York-ul şi-a revenit după uraganul Sandy arată o capacitate de rezistenţă ieşită din comun. Omul nu poate controla vremea, însă se poate păzi mai bine de efectele sale. O fortună obişnuită omoară 2.000 de oameni în Bangladesh, dar mai puţin de 20 de în America. Motivul nu este faptul că furtunile din SUA sunt mai slabe, ci faptul că ţara are suficienţi bani pentru a se proteja de dezastru. Pe măsură ce ţările în curs de dezvoltare vor deveni mai bogate, ne putem aştepta ca numărul deceselor provocate de accidente naturale să scadă. Statisticile ONU arată că în 2-3 generaţii, Bangladesh va avea acelaşi nivel de trai ca Marea Britanie.

De-a lungul istoriei, războiul a fost cel mai mare „ucigaş” al umanităţii. Astăzi, în majoritatea ţărilor de pe glob o nouă generaţie creşte fără a cunoaşte războiul. Institutul de Cercetare a Păcii din Oslo afirmă că au fost mai puţine decese provocate de război în ultimul deceniu decât oricând în ultimul secol. Fie că trăim într-o perioadă neobişnuit de paşnică sau pur şi simplu riscul apocalipsei nucleare s-a dovedit a fi un mecanism bun de prevenire a războiului, omenirea nu pare să mai fie cel mai periculos inamic al său. 

Acum 50 de ani, omenirea răsufla uşurată după încheierea crizei rachetelor din Cuba. Cuplurile tinere se întrebau la acea vreme dacă este un act responsabil a avea copii atunci când viitorul pare aşa de întunecat. Acum, când sărbătorim intrarea în noul an, merită să ne amintim că în ciuda tuturor problemelor, forţele păcii, ale progresului şi ale prosperităţii sunt cele care se dovedesc a fi mai puternice.

Sursa: The Spectator

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:57

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei