Marte, planeta de pe care a ajuns viața pe Pământ

62111925

Dimensiune font:

| 09-02-2021 08:08

Viața de pe Pământ a început pe Marte. Pe 18 februarie, roverul Perseverance al NASA va ajunge pe craterul Jezero, care se află la nord de ecuatorul marțian. Nu va fi un lucru ușor. Doar aproximativ 40% din misiunile trimise vreodată pe Marte au succes, susțin experții NASA.

Expediția ar putea, însă, să ne schimbe total concepțiile despre viața extraterestră. Sunt savanți care cred că Jezero a fost un lac cu mult timp în urmă. E, așadar, locul ideal pentru a căuta dovezi ale unei vieți microbiene antice pe Marte.

E vorba de o „misiune eșantion-retur”, un tip extrem de rar de misiune de explorare spațială din cauza cheltuielilor pe care le implică. Perseverance va lua probe de piatră și sol marțian pentru a fi cercetate în laboratoare.
Chiar și fără aceste mostre, unii oameni de știință nu exclud această posibilitate . Ideea că viața a început în altă parte se numește Panspermie.

Oameni de știință precum Gary Ruvkun, profesor de genetică la Harvard Medical School, spun că această idee e „evidentă, într-un fel”.

Dovezile se referă la resturile spațiale care s-au deplasat în sistemul solar la începuturile acestuia. Într-adevăr, avem dovezi ale unui schimb de roci de pe Marte pe Pământ. Rămășițele unor meteoriți marțieni au fost găsiți în întreaga lume. E vorba de aproximativ 159, potrivit Asociației Internaționale a Colectorilor de Meteoriți.

Ruvkun mai are un argument forte. El susține că genomurile umane oferă indicii despre strămoșii care ne-au precedat cu milioane sau chiar miliarde de ani în urmă. „În genomurile noastre, poți vedea istoria, nu?” argumentează el. “Există lumea ARN care a precedat lumea ADN și este foarte bine susținută de descoperirile biologiei actuală. Așadar, știm pașii pe care i-a făcut evoluția pentru a ajunge acolo unde suntem acum”.

Datorită progresului genomicii, înțelegerea LUCA (Ultimul strămoș comun universal) – adică organismul din care a evoluat toată viața de pe Pământ – a avansat foarte mult. Studiind genetica tuturor organismelor de pe Pământ, oamenii de știință au o idee despre strămoșul unicelular al fiecărei ființe vii de pe Pământ. Știu, de asemenea, linia cronologică. Toate formele de viață coboară dintr-un organism unicelular care a trăit acum aproximativ 3,9 miliarde de ani, la doar 200 de milioane de ani de la prima apariție a apei lichide. În marea schemă a universului, nu e o perioadă atât de lungă.

Aceste descoperiri lasă două posibilități, spune Ruvkun. „Fie evoluția către genomurile moderne complete este foarte ușoară, fie motivul pentru care s-a întâmplat atât de repede a fost că am „prins” viață, și, de fapt, acest proces nu a început de aici.”

Erik Asphaug, profesor de științe planetare la Universitatea din Arizona, susține că ceea ce știm despre cele mai vechi roci de pe Pământ ne rată că viața a început aici aproape îndată ce a fost posibil.

“Să presupunem că vă așteptați ca viața să înflorească ori de câte ori o planetă se răcește până la punctul în care poate începe să aibă apă lichidă”, a spus Asphaug. “Dar, uitându-ne la propriul nostru sistem solar, ce planetă ar putea fi locuibilă mai întâi? Aproape sigur Marte”.

Potrivit lui Asphaug, acest lucru se datorează faptului că Marte s-a format înaintea Pământului. Cu alte cuvinte, planeta roșie a oferit un mediu „ospitalier” pentru viață înaintea Pământului.

Cât privește posibilitatea ca formele timpurii de viață să fi rezistat “călătoriei” de pe Marte pe Pământ. Profesorul de la Harvard Avi Loeb spune că una din stâncile marțiene găsite pe Pământ, ALH 84001, „nu a fost încălzită de-a lungul călătoriei sale la peste 40 de grade Celsius și ar fi putut duce viața”. Ca să nu mai vorbim de faptul că primele forme de viață ar fi trebuit să fie extrem de rezistente, dacă au putut înfrunta condițiile dure de la începuturile formării unei planete, scrie salon.com. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Cel mai vechi organism viu de pe Pământ trăiește în munții Carpați. Este o plantă care are peste 60.000 de ani
01/11/2024 10:51

Cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani in Carpaţii Orientali. Ei sustin intr-un comunicat transmis mart ...

Microsoft anunţă lansarea unei „constelații de agenți AI” care să înlocuiască angajații din companii
30/10/2024 10:33

Microsoft anunţă lansarea unei „constelatii de agenti AI” care să inlocuiască angajatii din companii Microsoft lansează o suită de modele AI autonome (sau „agenti”) care pot ser ...

La intersecția dintre cultură și tehnologie, ce aduce viitorul?
28/10/2024 16:06

 Inovatii emergente precum inteligenta artificială (IA), realitatea virtuală (VR) si realitatea augmentată (AR) imping limitele proceselor creative si permit noi forme de exprimare. Prin intermediul IA, ...

Inovaţie în materie de transport: Norvegia construiește primul tunel subacvatic plutitor din lume
24/10/2024 12:58

Inovaţie in materie de transport: Norvegia construieste primul tunel subacvatic plutitor din lume Primul tunel subacvatic plutitor de pe intreaga planetă va fi construit in nordul Norvegiei, conectand oras ...

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Mirosul oamenilor este mai rapid decât se credea anterior
21/10/2024 13:24

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Simtul olfactiv uman este mai rapid decat se credea anterior Simtul olfactiv al omului nu este deloc de neglijat, oamenii de stiintă dezvăluind că sunt ...

Ploaia de meteori, unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale lunii. Va putea fi văzută în noaptea dintre 21 și 22 octombrie
20/10/2024 10:42

Orionidele, curentul de meteori, este unul dintre cele mai asteptate fenomene astronomice ale lunii octombrie 2024. Se desfăsoară anual in perioada octombrie - noiembrie, atunci cand Pămantul se roteste in j ...

Începutul unei noi ere în căutarile pe internet: Google, odinioară de neînvins, dă semne că își pierde din relevanță.
20/10/2024 08:44

In prezentul digital, accesarea informatiilor online a devenit o componentă esentială a rutinei noastre zilnice. Cu toate acestea, tot mai multi utilizatori au remarcat in ultimii ani o deteriorare a calităt ...

Google a lansat oficial Android 15. Ce noutăți aduce
16/10/2024 11:36

Google a lansat Android 15, sistem de operare care va fi disponibil pe dispozitivele compatibile in săptămanile şi lunile următoare. Mai tarziu decat in anii precendenţi, Android 15 este disponibil in mod ...

Andrei Caramitru spulberă încălzirea globală: Toată creșterea de CO2 vine din Asia
18/09/2024 10:41

Andrei Caramitru spune că toate toate emisiile de dioxid de carbon care duc la incălzirea globală provin din Asia. In 2024, vremea a fost la extreme. Dacă vara anului a venit cu recorduri de temperaturi, i ...

Eclipsă parţială de Lună vizibilă în România, în noaptea dinspre marți spre miercuri
17/09/2024 16:35

Eclipsa parţială de Lună se produce in noaptea de 17 spre 18 septembrie (marţi spre miercuri), cand Luna se va afla la graniţa dintre constelaţiile Aquarius şi Pisces. Pe 18 septembrie avem faza de Lună ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei