Mastectomia s-ar putea să nu fie cea mai bună soluţie
Dimensiune font:
Femeile care suferă de cancer mamar au mai multe şanse de supravieţuire dacă refuză să facă mastectomia, susţine un nou studiu.
Rezultatele studiului subliniază că femeile cu vârste peste 50 de ani, cărora li se îndepărtează doar nodulul şi care după operaţie urmează tratamentul prin radioterapie, au cu o cincime mai multe şanse de a supravieţui, comparativ cu cele care optează pentru mastectomie.
Multe femei diagnosticate cu cancer mamar aleg mastectomia considerând că astfel au mai multe şanse de supravieţuire. Cu toate acestea, rezultatele unui studiu, realizat pe o perioadă de 10 ani, arată că un tratament mai puţin radical ar fi mai eficient. Procedura standard de înlăturare a nodulului presupune ca după operaţie, femeile să urmeze între cinci şi 6 săptămâni de radioterapie, pentru ca medicii să se asigure că nicio celulă canceroasă nu a supravieţuit.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Duke şi a inclus 112.154 femei diagnosticate cu cancer mamar în perioada 1994-2004. Dintre acestea, 55% au ales operaţia care îndepărta doar nodulii, în timp ce restul au optat pentru mastectomie. Rezultatele au arătat că femeile care au ales să îşi păstreze sânul aveau cu 13% mai multe şanse de supravieţuire comparativ cu cele care au suferit o mastectomie. Mai mult, se pare că în rândul femeilor cu vârste peste 50 de ani, rata de supravieţuire a acelor care nu aleg mastectomia creşte la 19 procente, comparativ cu pacientele supuse mastectomiei.
De asemenea, în studiu s-a constatat că femeile care şi-au păstrat sânul aveau de 5 ori mai puţine şanse de a deceda din orice altă cauză, precum boli de inimă sau alte probleme de sănătate.
Totuşi, trebuie specificat că în studiu au fost implicate doar paciente al căror cancer a fost detectat într-o fază incipientă.
Experţii sunt de părere că în cazul celor diagnosticate din timp, radioterapia este mult mai eficientă în distrugerea celulelor canceroase rămase, decât înlăturarea întregului sân.
„Studiul nostru susţine ideea că intervenţiile mai puţin invazive pot asigura mai multe şanse de supravieţuire în cazul pacienţilor care suferă de cancer aflat în stadiul 1 sau 2”, a declarat autorul studiului, dr. Shelley Hwang.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
octavia
Jan 31, 2013
eu nu stiu ce sa ma inteleg din cancerul mamar. ba e bine sa faci mastectomie, ba nu.. ma ingrijoreaza incertitudinile astea. matusa mea a suferit de cancer mamar si a ajuns pana la urma sa faca si mastectomie. a descoperit tumora la un control de rutina la donna medical center. noroc ca s-a dus totusi la timp si a urmat intocmai sfaturile dr. claudia teodorescu ca altfel... oricum, sunt ingrijorata. cred ca o sa ma duc si eu la un control la dna. dr. teodorescu. am mai citit lucruri interesante si de pe site-ul clinicii www.donna-medicalcenter.ro
octavia
Jan 31, 2013
eu nu stiu ce sa ma inteleg din cancerul mamar. ba e bine sa faci masectomie, ba nu.. ma ingrijoreaza incertitudinile astea. mastusa mea a suferit de cancer mamar si a ajuns pana la urma sa faca si masectomie. a descoperit tumora la un control de rutina la donna medical center. noroc ca s-a dus totusi la timp si a urmat intocmai sfaturile dr. claudia teodorescu ca altfel... oricum, sunt ingrijorata. cred ca o sa ma duc si eu la un control la dna. dr. teodorescu. am mai citit lucruri interesante si de pe site-ul clinicii www.donna-medicalcenter.ro
Adauga comentariul tau