Mecanism de apărare al plantelor, înţeles

default

Dimensiune font:

| 03-01-2013 10:30

Cercetătorii care au examinat modul în care hormonul iasmonic acţionează pentru a proteja plantele şi pentru a susţine creşterea lor au relevat modul în care un inhibitor al transcripţiei căii de semnalizare a acidului iasmonic ajunge la nivelul nucleului celulei vegetale.

Biologii dezvăluie rând pe rând secretele metodelor de apărare a plantelor


Ei speră că descoperirea care a fost recent publicată va putea fi de folos în cele din urmă fermierilor, ajutându-i pe aceştia să aibă recolte bogate fără să mai consume substanţe chimice care în cantităţi considerabile pot fi dăunătoare.

"Aceasta reprezintă o mică bucată dintr-o imagine mai mare, dar este o piesă foarte importantă", a declarat Maeli Melotto, asistent universitar la catedra de biologie la Universitatea din Texas, Arlington.

Melotto a semnat recent o lucrare în calitate de coautor, lucrare realizată în colaborare cu Sheng Yang El şi cu echipa lui de cercetători de la Michigan State University's Department of Energy Plant Research Laboratory (DOE-PRL) în care este  promovată  înţelegerea actuală a mecanismelor de apărare a plantelor. El este cercetător la Howard Hughes Medical Institute-Gordon and Betty Moore Foundation. Una dintre lucrările realizate în urma acestei colaborări a fost publicată online în data de 19 noiembrie în revista "Proceedings of the National Academy of Sciences" cu titlul "Transcription factor-dependent nuclear import of transcriptional repressor in jasmonate hormone signaling" ("Importul nuclear dependent de factori de transcripţie al represorului de transcripţie în semnalizare hormonului iasmonic.")

Semnalizarea acidului iasmonic a fosta ţinta unor cercetări intense datorită rolului său deosebit de important în menţinerea unui echilibru între creşterea plantelor şi apărarea acestora. În cazul plantelor sănătoase, acidul iasmonic joacă un rol în evoluţia procesului de reproducere şi în reacţia la creştere. Dar în cazul apariţiei unor factori de stres cum ar fi insectele erbivore, atacurile patogenilor sau seceta, semnalizarea acidului iasmonic se modifică cu scopul de a susţine procesele celulare asociate cu mecanismele de apărare.

Echipa de la UT Arlington şi Michigan State s-a axat pe rolul supresor al acidului iasmonic menţionat sub numele de JAZ. Mai precis, au analizat modul în care JAZ interacţionează cu un factor important de transcripţie numit MYC2 şi o proteină numită COI1, care este un receptor necesar pentru semnalizarea acidului iasmonic.

Cercetătorii au descoperit că o interacţiune fizică între substanţele represoare şi MYC2 a persistat în interiorul nucleului celulei plantelor împiedicând transcripţia genei asociate acidului iasmonic.

"Această inhibare fermă a factorilor de transcripţie poate fi importantă, deoarece deşi activarea semnalizării acidului iasmonic este importantă pentru apărarea plantelor împotriva agenţilor patogeni şi a insectelor, ea este şi consumatoare de energie şi ar putea duce la inhibarea creşterii, un fenomen cunoscut sub numele de "compromis creştere-apărare", a afirmat biologul de la MichiganState. "Cu alte cuvinte, plantele au dezvoltat un mecanism pentru a reprima răspunsurile de apărare mediate de acidul iasmonic care se presupune că sunt consumatoare de energie, până când acestea devin necesare, aşa cum se întâmplă în cazul atacurilor produse de patogeni şi insecte."

The National Institutes of Health, Departament of Energy, Howard Hughes Medical Institute şi Gordon and Betty Moore Foundation au finanţat lucrările prezentate în lucrarea care a fost publicată recent.

Melotto a declarat că  înţelegerea mecanismului de semnalizare a acidului iasmonic la nivel molecular este, de asemenea, vitală deoarece anumiţi agenţi patogeni care atacă plantele, cum ar fi Pseudomonas syringae, au dezvoltat metode de a imita acţiunea hormonului la nivelul celulei. Acest lucru le dă posibilitatea de a coloniza agresiv plantele fără a activa mecanismele naturale de apărare, a afirmat ea.

Melotto, a cărei activitate, care implică cercetarea mecanismelor de apărare ale plantelor, beneficiază în prezent de finanţare din partea National Institutes of Health, a declarat că următorul pas în cercetările din zona acidului iasmonic este determinarea regiunii de la nivelul proteinelor JAZ responsabile pentru imunitatea înnăscută a plantelor.

"Aceasta este o modalitate de a avea o agricultură durabilă", a declarat Melotto privitor la  lucrare. "Prin creşterea rezistenţei genetice am putea reduce utilizarea pesticidelor, am putea scădea costurile de producţie a culturilor şi am putea promova practicile agricole care protejează mediul."

Mai multe informaţii: aici.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:57

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei