Misterul prăbuşirii Civilizaţiei Indusului a fost lămurit de geologul român Liviu Giosan

default

Dimensiune font:

| 19-11-2012 00:00

Un nou studiu, condus de geologul Liviu Giosan, de la Woods Hole Oceanograhic Institution şi publicat în PNAS, a demonstrat cu ajutorul ultimelor tehnologii că prăbuşirea Civilizaţiei Indusului s-a datorat schimbărilor climatice de acum 4.000 de ani. Totodată, cercetarea a rezolvat şi problema sorţii râului sacru al mitologiei Hindu, Sarasvati.

Civilizaţia Indusului numită şi Harappa (de la numele oraşului Harappa, unul dintre oraşele construite de această civilizaţie) se întindea pe o suprafaţă de peste un milion de kilometri pătraţi, de la Marea Arabică până la Gange, peste teritoriile actuale ale Pakistanului, Indiei şi Bangladeshului.

(w420) Harta civi

Echipa de cercetători, condusă de geologul român Liviu Giosan, a reconstruit cu ajutorul tehnologiilor moderne locul de dezvoltare al civilizaţiei, începută în urmă cu 5.200 de ani şi prăbuşită în urmă cu 3.000-3.900 de ani.

Civilizaţia Harappa a început să fie analizată relativ recent, începând cu anii '20 ai secolului trecut, însă cercetările arheologice din India şi Pakistan au relevat de atunci o sofisticată cultură urbană, cu oraşe structurate precum cele moderne, existenţa a numeroase rute interne de comerţ, legături comerciale maritime cu Mesopotamia, dar şi un sistem de scriere nedescifrat încă.

(w540) Urmele ora

Studiul de faţă, la care au participat cercetători din SUA, Regatul Unit, Pakistan, India şi România, s-a desfăşurat în perioada 2003-2008 în Pakistan, pe o zonă cuprinsă între coastele Mării Arabice până la văile Punjab. Combinând informaţii topografice şi fotografii realizate din satelit, savanţii au analizat hărţile digitale ale reliefului format de fluviul Indus şi râurile învecinate. Apoi, au cules mostre de sedimente de la faţa locului, pentru a determina istoria schimbărilor de relief: „odată ce am avut aceste informaţii despre istoria geologică, am putut reanaliza ceea ce ştiam deja despre aşezările omeneşti, ce culturi erau plantate şi când…am obţinut astfel noi date despre migraţiile populaţiei şi declinul oraşelor” afirmă unul dintre autorii studiului, arheologul Dorian Fuller, de la University College Londra.

Cercetarea indică faptul că rărirea ploilor musonice a dus la slăbirea dinamicii râurilor şi a jucat un rol cheie, atât în dezvoltarea, cât şi în prăbuşirea Civilizaţiei Indusului, a cărei agricultură se baza pe inundaţiile sezoniere: „Harappanii au fost nişte oameni întreprinzători, care au profitat de o fereastră de oportunitate, un fel de civilizaţie Goldilock…pe măsură ce scăderea musonilor a redus puterea revărsării râurilor, terenurile din apropierea acestora au devenit perfecte pentru agricultură. Această situaţie a durat 2.000 de ani, însă continuarea aridizării a închis această fereastră” afirmă domnul Giosan.

În paralel, cercetătorii cred că au lămurit cu această ocazie şi misterul fluviului mitic Sarasvati. Vedele indiene, scrise în limba sanscrită în urmă cu peste 3.000 de ani, descriu regiunea de la vest de Gange ca „tărâmul celor şapte râuri”. Acestea pot fi identificate cu uşurinţă ca fiind Indusul şi afluenţii săi principali, însă nu poate fi identificat Sarasvati, descris ca „surclasând în maiestuozitate şi mărime toate celelalte ape…şi pur în cursul său de la munţi către ocean”. Pe baza acestor descrieri, se credea că Sarasvati era alimentat de gheţarii pereni din Himalaya. În prezent, râul Ghaggar, care există doar în timpul musonilor puternici şi se pierde în valea Hakra din Deşertul Thar, este considerat a fi urmaşul miticului Sarasvati, dar originea izvorului său şi măreţia din vremurile vedice rămân controversate.

(w420) Taramul ce

Dovezile arheologice susţin că într-adevăr Ghaggar-Hakra a fost o zonă intens populată în vremurile Civilizaţiei Indusului, iar dovezile geologice (topografia şi sedimentele) indică şi ele râuri mari şi active în zonă, probabil datorate musonilor puternici. Nu există în schimb probe ale unor văi largi pe malurile Indusului şi ale afluenţilor săi şi nici conexiuni către cele două râuri care izvorăsc din Himalaya (Sutlej şi Yamuna). Astfel, cercetarea de faţă susţine că aceste diferenţe dovedesc că Sarasvati (adică Ghagga-Hakra) nu avea izvorul în Himalaya, ci era un curs de apă format şi susţinut de musoni, iar aridizarea l-a redus la caracterul de apă sezonieră.

 

Sursa

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei