Noi detalii despre accidentul în care a murit Iuri Gagarin, primul om ajuns în spaţiu
Dimensiune font:
Noi detalii despre accidentul produs pe 27 martie 1968 în care a murit Iuri Gagarin, primul om ajuns în spaţiu, au fost dezvăluite de cosmonautul rus Alexei Leonov.
Alexei Leonov afirmă că un avion "neautorizat" a trecut prea aproape de avionul pilotat de Gagarin, făcând ca acesta să intre în vrie, informează bbc.co.uk.
Iuri Gagarin şi instructorul de zbor Vladimir Seriogin au murit după ce avionul lor MIG-15 s-a prăbuşit în apropiere de oraşul Novoselovo, situat la o distanţă de 90 de kilometri de Moscova.
"Secretomania" din jurul acestui accident a condus la apariţia multor speculaţii de-a lungul anilor.
Comisia guvernamentală care a investigat accidentul, din care a făcut parte şi Alexei Leonov, a ajuns la concluzia că avionul pilotat de Gagarin a încercat să evite "un obiect străin" - precum un stol de gâşte sălbatice sau un balon cu aer cald.
În încheierea raportului anchetei originale, Alexei Leonov a spus: "Această concluzie este credibilă pentru un civil - nu însă şi pentru un profesionist".
Într-un interviu acordat postului de televiziune Russia Today, cosmonatul rus Alexei Leonov - care, în 1965, a devenit primul om din lume ce a executat o ieşire pe orbită în afara unui vehicul spaţial - a spus că autorităţile ruse i-au permis să dea publicităţii un fost raport clasificat, potrivit căruia un avion Suhoi a trecut prea aproape de MIG-ul pilotat de Gagarin, perturbându-i zborul.
"Ştiam că un aparat Su-15 era programat să fie testat în acea zi, dar se presupunea că el va zbura la altitudinea de 10.000 de metri sau chiar mai sus, nu la 450-500 de metri. A fost vorba de o violare a procedurilor de zbor", a declarat Leonov.
Alexei Leonov mai spune că avionul lui Iuri Gagarin a intrat în vrie la viteza de 750 kilometri / oră după trecerea mult prea apropiată a avionului Suhoi.
Alexei Leonov a refuzat însă să dea publicităţii numele pilotului de pe avionul Suhoi.
Cosmonatul rus, în prezent în vârstă de 79 de ani, a dat de înţeles în cartea sa, din 2004, intitulată "Two Sides of the Moon", că un aparat Suhoi ar fi putut zbura în acea zi fatidică sub altitudinea minim legală. Leonov zbura în aceeaşi zonă la bordul unui elicopter în ziua accidentului şi spune că a auzit "două explozii puternice la mare distanţă".
Multe alte teorii au apărut de-a lungul anilor în legătură cu accidentul lui Gagarin. Potrivit uneia dintre ele, un orificiu de aerisire din cabina piloţilor ar fi fost uitat deschis, din greşeală, de pilotul care zburase pe acel MIG-15 înainte de Iuri Gagarin. Din această cauză, echipajul din cabină ar fi rămas fără oxigen.
Iuri Gagarin a devenit primul om din lume ajuns în spaţiu, pe 12 aprilie 1961, atunci când vehiculul său spaţial Vostok a efectuat pe orbită o rotaţie completă în jurul Terrei.
Sursa: mediafax.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau