O nouă misiune spațială pentru dezlegarea misterelor Soarelui, lansată pe 10 februarie
Dimensiune font:
O nouă misiune spațială prin care oamenii de știință vor să dezlege marile mistere ale Soarelui și vor să obțină imagini fără precedent ale acestuia va fi lansată de NASA și ESA pe 10 februarie, potrivit esa.int.
Soarele este situat la o distanță de 150 de milioane de kilometri de Terra și furnizează condițiile indispensabile pentru susținerea vieții, însă încă reprezintă o enigmă pentru oamenii de știință.
Misiunea Solar Orbiter, realizată în colaborare de Agenția spațială europeană (ESA) și de cea americană (NASA), cu costuri estimate la 1,66 miliarde de dolari, va fi lansată cu ajutorul unei rachete Atlas V 411, de la Centrul spațial din Cape Canaveral, statul american Florida, pe 10 februarie, la ora 04.03 GMT.
Sonda va avea nevoie de trei ani pentru a parcurge 42 de milioane de kilometri, ajungând mai aproape de Soare decât Mercur.
Misiunea are ca scop "înțelegerea modului în care Soarele creează și controlează uriașa bulă de plasmă care înconjoară Sistemul Solar și care influențează planetele din interior", se arată pe site-ul ESA.
Sonda de 1,8 tone, care va fi controlată de Centrul de operațiuni spațiale european din Darmstadt, Germania, este echipată cu zece instrumente științifice și va realiza, printre altele, imagini de înaltă definiție fără precedent la polii Soarelui. Cercetătorii care lucrează la această misiune spun că va fi unică din mai multe puncte de vedere. Unul dintre instrumente, care costă 100 de milioane de euro, are ca scop realizarea de imagini care să prezinte modul în care acționează câmpul magnetic de la suprafața Soarelui. Informațiile despre furtunile solare sunt importante pentru specialiști, pentru că acestea pot afecta sateliți, aprovizionarea cu energie și serviciile de telecomunicații.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau