Radiaţiile cosmice îi predispun pe astronauţi la Alzheimer
Dimensiune font:
O nouă cercetare sugerează că radiaţiile spaţiale ar putea provoca degenerarea creierelor în cazul astronauţilor.
Radiaţiile din spaţiu sunt similare cu cele experimentate în timpul unei explozii nucleare, doar că aici, pe Pământ, suntem protejaţi de câmpul magnetic al planetei. Atunci când astronauţii părăsesc orbita Pământului, acel strat de protecţie nu mai există iar corpul uman este bombardat de particule radioactive despre care oamenii de ştiinţă spun că pot predispune la apariţia cancerului şi a problemelor cardiovasculare. Acum, însă, un nou studiu susţine că „probabil cea mai mare problemă cauzată de expunerea prelungită la aceste radiarii este degenerarea creierului”.
Cercetătorii de la University of Rochester Medical Center au dorit să studieze modul în care şederea prelungită în spaţiu poate afecta aeronauţii. În studiul lor, oamenii de ştiinţă au expus şoareci la un nivel de radiaţii similar cu cel la care ar fi supuşi astronauţii de-a lungul a 3 ani, timpul necesar pentru a ajunge pe marte. Ulterior, memoria şoarecilor a fost testată şi s-a constatat că ei nu îşi mai puteau aminti obiecte şi locuri, creierele lor prezentând acumulări de beta-amiliod, o proteină considerată a fi unul dintre principalii indicatori ai bolii Alzheimer.
„Aceste descoperiri sugerează clar faptul că expunerea la radiaţii în spaţiu are potenţialul de a accelera apariţia bolii Alzheimer”, susţine cercetătorul M. Kerry O'Banion.
Problema spun specialiştii este că, pentru a putea proteja astronauţii de aceste radiaţii, o navă ar trebui să fie acoperită cu un strat de plumb sau beton de aproape 2 metri, ceea ce ar fi extrem de greu de realizat, dacă nu chiar imposibil. Singura speranţă sunt cercetările privitoare la dezvoltarea tratamentelor care să prevină şi să trateze boala Alzheimer.
Sursa: The Week
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau