Care este forma de plural a substantivului sânge. Puțini reușesc să-i ghicească forma ciudată
Dimensiune font:
Limba română a dobândit de-a lungul timpului multe alte mii de cuvinte, dar și actualizări ale substantivelor și formelor de plural. Un exemplu în acest sens este reprezentat de forma de plural al substantivului „sânge”, pentru că puțini o cunosc și utilizează. Află ce alte forme de plural utilizai greșit până acum.
Substantivul „sânge” are forma de plural de care nu știai
Forma de plural al anumitor substantive poate fi o reală capcană pentru mulți vorbitori ai limbii române. Anumite substantive au o formă de plural la care nu te-ai fi gândit, cu atât mai mult cu cât formele acestora sunt destul de ciudate. Potrivit actualizării din DOOM 3, există mai multe astfel de substantive a căror formă de plural nu o știai sau o utilizai în mod incorect. Iată câteva exemple în acest sens.
Aragaz: forma corectă de plural a substantivului „aragaz” este „aragaze”. „Aragazuri” este utilizat greșit;
Almanah: forma corectă de plural a substantivului „almanah” este „almanahuri”. „Almanahe” este utilizat greșit;
Blană: forma corectă de plural a substantivului „blană” este „blăni”. ”Blănuri” nu este greșit însă face referire la articole de îmbrăcăminte și nu la piei prelucrate;
Bairam: forma corectă de plural a substantivului ”bairam” este ”bairamuri”. „Bairame” este utilizat greșit;
Boschet: forma corectă de plural a substantivului „boschet” este „boschete”. ”Boscheți” este utilizat greșit;
Fașă: forma corectă de plural a substantivului ”fașă” este „feșe”. „Fașe” este utilizat greșit;
Ciubuc: forma corectă de plural a substantivului „ciubuc” este „ciubucuri”. Forma de plural ”ciubuce” nu este greșită însă nu se referă la același termen;
Colonel: forma corectă de plural a substantivului „colonel” este „colonei”. „Colonei” este utilizat greșit;
Macrou: forma corectă de plural a substantivului „macrou” este „macrouri”;
Monedă: forma corectă de plural a substantivului „monedă” este „monede”. „Monezi” este utilizat greșit;
Sindrom: forma corectă de plural a substantivului „sindrom” este „sindroame”. „Sindromuri” este utilizat greșit;
Sânge: forma corectă de plural a substantivului „sânge” este „sângiuri”. Acest termen nu este utilizat de aproape nimeni;
Pârâu: forma corectă de plural a substantivului „pârâu” este „pâraie”. „Pârâuri” este utilizat greșit.
In DOOM 3 sunt prevazute mai multe modificari
Alte schimbări prevăzute în DOOM 3
Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, DOOM 3 a venit cu mai multe modificări. Acest lucru a fost hotărât pentru că multe dintre aceste forme erau utilizate de majoritatea oamenilor, astfel că acestea au devenit oficiale. Astfel, s-a hotărât ca scrierea abrevierilor formate din majuscule să fie realizată fără a utiliza puncte despărțitoare precum NATO, ORL. Totodată, este păstrată punctuația în cazul abrevierilor din limba latină precum P.S., P.P.S.
Cuvintele apocalipsă, ghimbir, mănăstire, percheziție, sarsana, tăiței, muschetar vor avea o variantă unică a formei lor. Totodată, toate componentele unor substantive proprii compuse se vor scrie cu literă mare după cum urmează: Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, cel din urmă fiind prevăzut în DOOM 2 „al Doilea Război Mondial”.
În limba română mai găsim, de asemenea, și substantive care sunt defective de plural. Dintre acestea amintim cuvinte precum: fasole, lapte, mazăre, unt, grâu, secară, sare, piper, porumb, miere, fotbal, cinste, creștinism dar și altele. Poți consulta DOOM 3 pentru a-ți acualiza cunoștințele din punct de vedere al vorbirii corecte a limbii române.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau