Impozitul pe sâni, cea mai ciudată măsură fiscală impusă vreodată. Îţi vine să crezi că a existat aşa ceva?

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 28-06-2022 09:22

Taxa pe sâni, sau „mulakkaram”, a fost o practică indiană menită să mențină intact sistemul de caste, vechi de secole. Dacă o femeie dintr-o castă inferioară dorea să își acopere sânii, trebuia să plătească o taxă, a cărei valoare era evaluată într-un mod… absurd.


Vreme de mai bine de 1.000 de ani, legea hindusă a definit o ierarhie socială numită sistem de caste. Clasa socială în care se năștea o persoană îi definea pur și simplu soarta, precum și setul de reguli și legi care i se aplicau. De obicei, pe măsură ce coborai în ierarhia castelor, regulile erau tot mai severe, ne reaminteşte Incredibilia.

Taxa de sân a fost impusă de regele statului Travancore, unul dintre cele 550 de state domnești care au existat în India britanică, începând cu anii 1800. Conform acestei „legi”, femeile hinduse din clasele sociale inferioare nu erau lăsate să-și acopere sânii, decât în mod condiționat, scrie stiridinlume.ro. Fiindcă Imperiul Britanic îi forța adesea pe regii indieni să le plătească sume imense de bani, aceștia au fost nevoiți să impună noi taxe, prin care să adune mai mulți bani de la cetățeni. Astfel, aceasta a devenit țara din lume în care a existat o taxă pe sâni.

Scurt istoric
Când creștinismul a fost introdus în unele părți ale Indiei, la mijlocul secolului al XIX-lea, mulți localnici s-au convertit la noua religie, ale cărei standarde de modestie erau foarte diferite de obiceiurile tradiționale ale țării. Femeile creștine „intangibile” au început să insiste să își acopere sânii, ceea ce i-a indignat pe cei care vedeau în sânii dezveliți un simbol al respectului față de castele superioare. În acest context, funcționarii din regatul Travancore au găsit o soluție pe care, cu siguranță, o considerau echitabilă: impunerea unei taxe pentru femeile care doreau să își acopere sânii. Astfel, teoretic femeilor le era permis să umble cu pieptul acoperit, dar practica era puternic descurajată, mai ales în rândul castelor cele mai de jos, care trăiau mult sub pragul sărăciei.

De la jumătatea anilor 1800 până în 1924, „taxa pe sâni” a fost colectată de la femeile din castelele inferioare care refuzau să se dezbrace. Deloc surprinzător, au apărut controverse. Cele supuse taxei pe sâni nu au fost, evident, încântate de acest lucru, dar nu doar din motivul care astăzi ar părea evident, pudoarea. Nu. Problema era că suma varia de la o femeie la alta în funcție dimensiunea sânilor, nu de venit.


Şi-a tăiat sânii în semn de protest
Odată cu impunerea acestei taxe, s-au iscat numeroase revolte, care au condus la ciocniri violente în tot statul. În mijlocul acestor proteste, a existat o femeie pe nume Nangeli care avea să schimbe decisiv cursul răscoalelor, provocând un șoc în toată India de Sud. În anul 1803, aceasta a refuzat să se supună legilor statului. A început să poarte, în public, îmbrăcăminte pe partea superioară a corpului, provocând un scandal uriaș în rândul membrilor claselor superioare. Odată răspândirea zvonurilor în rândul autorităților, un ofițer fiscal și mai mulți soldați au mers la casa ei și au amendat-o usturător. Plata amezii trebuia făcută imediat, în sens contrar acesta avea să suporte consecințe grave. Însă, aceasta a refuzat categorit să plătească amenda, alegând să meargă în casă, să își taie sânii și să îi ofere ofițerului. Ulterior, Nangeli s-a prăbușit într-o baltă de sânge şi şi-a dat ultima suflare. A doua zi, extrem de îndurerat, soțul său s-a sinucis, aruncându-se în focul funerar hindus.

În urma incidentului, s-au iscat noi proteste. Din frica de a nu își pierde viața, regele s-a văzut obligat să le redea femeilor libertatea de a purta haine pe întreg corpul. Locul în care Nangeli și-a tăiat sânii se numește astăzi Mulachiparambu, care se traduce prin „tărâmul unei femei fără sâni”. Din păcate, impozitul a rămas în vigoare până în anul 1924, în unele părți ale Indiei. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Un covrig cu cașcaval, la originea unei povești care-l va băga pe un ieșean la închisoare
15/11/2024 18:35

 Un iesean va ajunge după gratii pentru că nu si-a putut păstra calmul la o coadă la covrigi. Cele două palme aplicate altui cumpărător, in urma unui conflict minor, il vor costa doi ani si jumătat ...

Cum protejăm patrupezii în sezonul rece. Șapte lucruri bine de știut pentru confortul și sănătatea animalelor de companie pe timp de frig
15/11/2024 16:17

Cum protejăm patrupezii in sezonul rece. Sapte lucruri bine de stiut pentru confortul si sănătatea animalelor de companie pe timp de frig Iată că intrăm treptat in sezonul rece al anului, iar dacă noi ...

S-a castigat marele premiu la Loto 6/49 in valoare de peste 9,58 milioane de euro
15/11/2024 09:30

La tragerea Loto 6/49 din 14.11.2024, s-a castigat premiul de categoria I in valoare de 47.703.321,40 de lei (peste 9,58 milioane de euro).Biletul norocos a fost jucat la agentia 17 034 din Galati si a fost com ...

O petiţie semnată de peste 40.000 de persoane împotriva bradului de Crăciun de la Vatican
14/11/2024 12:52

 Peste 40.000 de oameni au semnat o petitie pentru a interzice tăierea unui brad care ar urma să fie plasat la Vatican. După cum spune traditia, bradul de Crăciun găsit in Vatican provine din orasu ...

Românii sunt obligați să prezinte buletinul când fac asta!
14/11/2024 11:32

 Romanii sunt obligati să prezinte buletinul cand fac asta! Este vorba despre cetătenii care se duc la casele de schimb valutar. Cei care nu prezintă un act de identitate nu pot schimba banii. Iată mot ...

Gutuia, regina incontestabilă a toamnei
13/11/2024 15:16

Gutuia, regina incontestabilă a toamnei Gutuile se numără printre fructele preferate din sezonul de toamnă. Culoarea galben-pai, aroma subtilă pe care o simti cand o adulmeci, pulpa crocantă si gustul ...

Testamentul lui Silviu Prigoană / Cine primește averea omului de afaceri - Nevasta nu ia nimic
13/11/2024 10:53

  Silviu Prigoană a murit marti, 12 noiembrie 2024, la varsta de 60 de ani. În urmă cu ceva vreme, omul de afaceri vorbise despre testament. De-a lungul anilor, Silviu Prigoană a strans ...

Scărlătescu, exasperat de procesul cu Antena 1:
12/11/2024 11:35

 "Mă lătrau cainii cand ajungeam acasă", a spus Cătălin Scărlătescu, referindu-se la faptul că era extenuat de orele de productie pe care le realiza la Antena 1. Chef Scărlătescu spune ...

Ai pus prea multă sare în ciorbă? Un truc te ajută să salvezi întreaga oală cu mâncare
12/11/2024 11:25

 Chiar si cei mai buni bucătari adaugă uneori prea multă sare la o retetă, insă acest lucru nu inseamnă că mancarea trebuie aruncată. Bucătarul Wolfgang Puck a impărtăsit un truc prin care poti ...

Trovanţii, enigma pietrelor vii din România
11/11/2024 16:45

Trovanţii, enigma pietrelor vii din Romania Romania găzduieste unul dintre cele mai misterioase fenomene de pe Pămant: Pietrele Vii. Pietrele vii, numite si trovanti, pot creste de la cativa milimetri pană ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei