Impozitul pe sâni, cea mai ciudată măsură fiscală impusă vreodată. Îţi vine să crezi că a existat aşa ceva?
Dimensiune font:
Taxa pe sâni, sau „mulakkaram”, a fost o practică indiană menită să mențină intact sistemul de caste, vechi de secole. Dacă o femeie dintr-o castă inferioară dorea să își acopere sânii, trebuia să plătească o taxă, a cărei valoare era evaluată într-un mod… absurd.
Vreme de mai bine de 1.000 de ani, legea hindusă a definit o ierarhie socială numită sistem de caste. Clasa socială în care se năștea o persoană îi definea pur și simplu soarta, precum și setul de reguli și legi care i se aplicau. De obicei, pe măsură ce coborai în ierarhia castelor, regulile erau tot mai severe, ne reaminteşte Incredibilia.
Taxa de sân a fost impusă de regele statului Travancore, unul dintre cele 550 de state domnești care au existat în India britanică, începând cu anii 1800. Conform acestei „legi”, femeile hinduse din clasele sociale inferioare nu erau lăsate să-și acopere sânii, decât în mod condiționat, scrie stiridinlume.ro. Fiindcă Imperiul Britanic îi forța adesea pe regii indieni să le plătească sume imense de bani, aceștia au fost nevoiți să impună noi taxe, prin care să adune mai mulți bani de la cetățeni. Astfel, aceasta a devenit țara din lume în care a existat o taxă pe sâni.
Scurt istoric
Când creștinismul a fost introdus în unele părți ale Indiei, la mijlocul secolului al XIX-lea, mulți localnici s-au convertit la noua religie, ale cărei standarde de modestie erau foarte diferite de obiceiurile tradiționale ale țării. Femeile creștine „intangibile” au început să insiste să își acopere sânii, ceea ce i-a indignat pe cei care vedeau în sânii dezveliți un simbol al respectului față de castele superioare. În acest context, funcționarii din regatul Travancore au găsit o soluție pe care, cu siguranță, o considerau echitabilă: impunerea unei taxe pentru femeile care doreau să își acopere sânii. Astfel, teoretic femeilor le era permis să umble cu pieptul acoperit, dar practica era puternic descurajată, mai ales în rândul castelor cele mai de jos, care trăiau mult sub pragul sărăciei.
De la jumătatea anilor 1800 până în 1924, „taxa pe sâni” a fost colectată de la femeile din castelele inferioare care refuzau să se dezbrace. Deloc surprinzător, au apărut controverse. Cele supuse taxei pe sâni nu au fost, evident, încântate de acest lucru, dar nu doar din motivul care astăzi ar părea evident, pudoarea. Nu. Problema era că suma varia de la o femeie la alta în funcție dimensiunea sânilor, nu de venit.
Şi-a tăiat sânii în semn de protest
Odată cu impunerea acestei taxe, s-au iscat numeroase revolte, care au condus la ciocniri violente în tot statul. În mijlocul acestor proteste, a existat o femeie pe nume Nangeli care avea să schimbe decisiv cursul răscoalelor, provocând un șoc în toată India de Sud. În anul 1803, aceasta a refuzat să se supună legilor statului. A început să poarte, în public, îmbrăcăminte pe partea superioară a corpului, provocând un scandal uriaș în rândul membrilor claselor superioare. Odată răspândirea zvonurilor în rândul autorităților, un ofițer fiscal și mai mulți soldați au mers la casa ei și au amendat-o usturător. Plata amezii trebuia făcută imediat, în sens contrar acesta avea să suporte consecințe grave. Însă, aceasta a refuzat categorit să plătească amenda, alegând să meargă în casă, să își taie sânii și să îi ofere ofițerului. Ulterior, Nangeli s-a prăbușit într-o baltă de sânge şi şi-a dat ultima suflare. A doua zi, extrem de îndurerat, soțul său s-a sinucis, aruncându-se în focul funerar hindus.
În urma incidentului, s-au iscat noi proteste. Din frica de a nu își pierde viața, regele s-a văzut obligat să le redea femeilor libertatea de a purta haine pe întreg corpul. Locul în care Nangeli și-a tăiat sânii se numește astăzi Mulachiparambu, care se traduce prin „tărâmul unei femei fără sâni”. Din păcate, impozitul a rămas în vigoare până în anul 1924, în unele părți ale Indiei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau