Medicii din Suceava raportează rar infecţiile intraspitaliceşti
Dimensiune font:
* potrivit unui raport, România nu a făcut nici un progres în ultimii 3 ani şi nici nu a prezentat o strategie naţională * la Suceava, 34 de persoane, printre care şi copii, s-au îmbolnăvit, în ultimele trei luni, în timpul internării
Spitalele sucevene nu au încotro şi trebuie să se supună normelor europene, care prevăd îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România nu a făcut nici un progres în acest sens în ultimii 3 ani şi nici nu a prezentat o strategie naţională. În aceste condiţii, numărul celor care au intrat cu o boală în spital şi au ieşit cu mai multe nu este cunoscut cu exactitate, dar ascunderea acestor infecţii favorizează apariţia altora, ce au consecinţe mai grave atât în plan medical, cât şi în plan economic, în condiţiile în care pacientul necesită un tratament suplimentar, iar durata de spitalizare se prelungeşte.
Mai concret, în trimestrul III al acestui an 34 de persoane, printre care şi cinci copii, s-au îmbolnăvit în spitalele din judeţ, după ce au contractat diverşi microbi. Cifra nu reflectă însă nici pe departe realitatea, spun specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), potrivit cărora numărul acestor îmbolnăviri ar fi cu mult mai mare dacă doctorii nu s-ar feri să le raporteze. Majoritatea persoanelor, care, potrivit statisticilor, s-au îmbolnăvit în spital, au contractat infecţii respiratorii, urinare, digestive, de plagă chirurgicală şi cutanate (de piele).
Evidenţele DSP, instituţie care centralizează datele transmise de medici din teritoriu, arată că, în iulie, august şi septembrie, din numărul total de persoane externate, de 25.978, 34 s-au ales cu o altă boală în timp ce se aflau în spital – şase cu infecţii respiratorii, 11 cu infecţii digestive, 6 cu infecţii urinare, 7 cu infecţii de plagă chirurgicală, două cu infecţii încadrate la „alte tipuri”, şi câte una cu infecţii cutanate şi infecţii dobândite în urma injecţiilor sau puncţiilor.
Detaliat, din totalul de 34 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti (infecţii nosocomiale), 4 au fost înregistrate în secţiile de Pediatrie, dintre care o infecţie respiratorie şi trei digestive. În maternităţi a fost consemnat un singur caz de infecţie nosocomială, respectiv una cutanată. La Obstetrică au fost înregistrate 4 cazuri de infecţii intraspitaliceşti - toate urinare, iar la Ginecologie a fost semnalat 1 caz, de plagă chirurgicală. La Chirurgie au fost consemnate 4 cazuri, toate de plagă chirurgicală. La Anestezie şi Terapie Intensivă, Dializă şi Urologie nu a fost raportat nici un caz de infecţie nosocomială. La Neurologie, au fost consemnate două cazuri de infecţie nosocomială, ambele urinare. În celelalte secţii au fost semnalate 18 infecţii intraspitaliceşti, dintre care 5 respiratorii, 8 digestive, una în urma injecţiilor şi puncţiilor, două de plagă chirurgicală şi două încadrate la „alte tipuri”.
Infecţia nosocomială este infecţia dobândită de pacient în cursul spitalizării pentru o altă afecţiune (contaminarea virală sau bacteriană anterioară internării, cu manifestare clinică intraspitalicească, nu reprezintă o infecţie nosocomială), cel mai adesea manifestată clinic pe parcursul internării actuale, dar posibil şi după externare.
Infecţiile contractate pe perioada internării reprezintă de fapt o fatalitate, neputând fi evitate nicăieri în lume, în ciuda profesionalismului actului medical. În Suceava, medicii nu le raportează din frică, prudenţă sau dintr-un exces de autoprotecţie, dar şi din cauza unor „scăpări”, ca urmare a activităţii intense.
Irina Bucşinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau