CULINARIA

Pericolele din supa la plic

Supele instant sunt semipreparate cu o valoare nutritivă foarte scăzută, cu un continut ridicat de sare, care au cantităti insignifiante de legume si anumite tipuri de carne si cu aditivi alimentari din belsug. Consumul regulat al supei la plic poate duce la obezitate, hipertensiune, precum si de cresterea nivelului de zahăr din sange. De asemenea, acest aliment creste nivelul grăsimilor nesănătoase din organism. Supa instant, cocktail de E-uri InfoCons a găsit supă la plic cu pană la 10 E-uri si cu 156% mai multă sare decat doza zilnică recomandată de Organizatia Mondială ...

FOTO/VIDEO - Ce este și cum se prepară Pho Bo?
09/05/2022 11:45

Ce este pho bo? O combinatie din supă de oase de vită clară, fiartă cu ceapă, ghimbir proaspăt, usturoi in coajă, condimente, turnată fierbinte intr-un bol in care asteaptă paste de orez, fileuri subtiri de carne de vită crudă, care se pătrund imediat de la temperatura supei, muguri de fasole mung, alge marine, frunze de coriandru, ceapă verde, ardei iute si alte cele verdeturi. Ingrediente supă (fiartă cca 75 de minute la foc mic): 2 litri de supă de oase de vită clară (ideal in varianta cu oase si legume coapte la cuptor, cum am descris in această postare) 30 ml sos de ...

7 alimente pe care le poți mânca fără să te îngrași
28/04/2022 18:26

Ce să mancăm cand ne este foame si nu vrem să ne ingrăsăm? Nutritionistii recomandă cateva alimente care nu ne vor pune in pericol silueta. Migdalele. Sunt bogate in antioxidanţi, vitamina E şi magneziu şi, in plus, potrivit unui studiu prezentat in cadrul Obesity Society Annual Scientific Meeting, instaurează o stare de saţietate aproape imediat ce au fost consumate. Ghimbirul. Adăugat in mancare, consumat cu sushi sau pregătit in orice altă manieră, după cum vă place, ghimbirul acţionează ca un stimulent, energizant şi digestiv. Branza tofu. O sursă ext ...

De unde vine postul și cum se ține corect. Ce mâncau românii acum 300 de ani
12/04/2022 19:15

Asupra originii postului părerile sunt impărţite. Cei mai mulţi il leagă de cultul morţilor din vechime. Astfel, după unii, postul işi are originea in sacrificiile de animale, care erau aduse pentru cei morţi şi de care cei vii nu trebuiau să se atingă, scrie crestinortodox.ro. Mantuitorul a postit 40 de zile inainte de inceputul activităţii Sale publice (Mat. IV, 2 ; Marcu I, 13 şi Luca IV, 1-3) şi i-a invăţat pe ucenicii Săi că postul este inseparabil de rugăciune (Mat. IV, 1 ; Marcu IX, 29). El l-a recomandat ca pe un mijloc de luptă impotriva ispitelor şi a puterii ...

  Ridichea neagră ajută ficatul și vindecă tusea
16/03/2022 16:15

  Ridichea neagră este un adevărat medicament natural, iar cercetătorii spun că este cea mai sănătoasă legumă din lume, acest lucru fiind sustinut de multitudinea de studii efectuate in ultimii ani. Pe langă vitamina C pe care o contine din abudentă, are si vitamina B9, calciu, fier, dar si potasiu. Este bogată in antioxidanti, care o fac să aibă o actiune detoxifiantă, antibacteriană, antiseptică, dar si anticancerigenă. Multi o consumă sub formă de suc, altii in formă naturală, in salate, sau in alte mancăruri. Favorizează eliminarea toxinelor, creşte secr ...

O brânză de capră din Spania a devenit vedetă mondială
25/02/2022 13:15

O branză de capră din Spania a castigat primul loc la World Cheese Awards, depăsind alte 4.079 de sortimente din peste 40 de tări de pe cinci continente. Branza castigătoare, numită Olavidia, produsă de un artizan care foloseste numele comercial Quesos y Besos (Branzeturi si săruturi), a obtinut 103 voturi, devansand locul al doilea, o branză moale de la Fromagerie Berthaut din Franta, cu 98 de voturi, care a condus pană in ultimul moment. Un judecător britanic, Jason Hinds, le-a spus colegilor din juriu, chiar inainte de a vota, că branza de capră avea o „textu ...

ULTIMA ORA
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
FOTO/VIDEO - Record la mâncat cei mai iuți ardei din lume
24/02/2022 09:48

Soiul Carolina Reaper se spune că este lider atunci cand vine vorba despre ardei iuti. A fost certificat de oficialii de la Cartea Recordurilor, in această privintă, in anul 2013. În urma testelor, a fost evaluat la 1.569.300 de unităti Scoville, care măsoară intensitatea usturimii unui ardei. Asa că pentru majoritatea oamenilor este inaccesibil. Chiar si pentru persoanele care iubesc să mănance foarte, foarte picant. Scara care măsoară intensitatea iutimii unui ardei a fost inventată de chimistul american Wilbur Scoville in anul 1912. Ardeiul este de culoare rosie, are o c ...

VIDEO - Cum se culege cea mai scumpă cafea din lume. Ce este Kopi Luwak
23/02/2022 08:15

Kopi Luwak sau cafeaua zibetei indoneziene este cea mai exclusivistă cafea din lume, singura cafea procesată intr-un mod cu totul inedit. Cultivatorii locali au observat intr-o zi că respectivul animal se hrăneste cu ciresele de cafea si că le alege, fără gres, pe cele mai dulci, mai coapte si mai bune. Animalul elimină apoi samburii de cafea verde, incă protejati de coajă, iar cultivatorii adună samburii, ii curătă prin metode sută la sută naturale (la aburi), iar apoi dau la o parte coaja protectoare. În urma prăjirii in stil armenesc, toată bogatia si intensitatea aro ...

Ce fel de lapte pui în cafea. Ai procedat total greșit până acum
22/02/2022 09:32

Nu orice tip de lapte este bun in cafea. Desi suntem obisnuiti să optăm pentru lapte degresat, nu este tocmai cea mai bună variantă. Cand vine vorba de cafea, cu cat este mai gras laptele, cu atat este mai bine. Mai ales cand vine vorba de latte sau de cappuccino.   O cafea la filtru trebuie băută simplu, fără lapte, pentru ca aromele să rămană la fel de intense. În cazul cafelei cu lapte vegetal, cel mai bun este laptele de migdale. Acestea au un continut bogat in grăsimi, iar aroma lor se intrepătrunde perfect cu cea a cafelei. 

 VIDEO - Cartofi țărănești cu afumătură
30/10/2021 12:45

• 1 kg cartofi • 2 cepe taiate solzisori • 300 g afumatura • 3-4 catei de usturoi maruntiti • cateva crengute rozmarin • 3-4 linguri ulei • 1 legatura patrunjel • 1 lingura boia • sare • piper Cartofii se fierb pe trei sferturi pentru a nu se zdrobi prea tare cand vor fi amestecati cu celelalte ingrediente. Ceapa se taie, se rumeneste, la fel si afumatura. Se amesteca toate ingredientele si se dau la cuptor. Pentru o culoare frumoasa, dar si pentru gust, am adaugat si boia dulce. Se poate folosi si boia iute, pentru o var ...

Ați mânca așa ceva?
29/10/2021 15:38

Contextul actual, cel marcat de amenintările C19, a ajuns motiv de inspiratie pentru unii. Cel putin in zona gastronomiei, propunerile unor bucătari imbracă forme neobisnuite, dar actuale. Întrebarea ar fi dacă dvs ati incerca asa ceva acasă. Nu să gătiti, că să mancati...  

FOTO - Ce este stir fry și cum se face
18/08/2021 16:00

Stir-fry este o tehnica asiatica de a gati legumele si carnea repede, astfel incat sa se poata profita la maxim de aromele si texturile lor. Metoda aceasta de gatit consta in prajirea unor bucati mici de alimente intr-o tigaie mare, la foc foarte iute, amestecand constant si rapid. Aceasta tehnica, asociata de obicei cu bucataria asiatica si cu tigaile wok, necesita cantitati minime de grasime, si produce mancare aromata, crocanta si frageda. Metoda pas cu pas Cumparati o tigaie adanca de teflon sau, cel mai bine, un wok din fonta. Desi stir-fry este un procedeu care se poate aplica in o ...

 Alimentele care țin gripa și COVID-ul la distanță
11/07/2021 14:41

  Alimentatia joacă un rol foarte important in mentinerea sănătătii, iar nutritionistii au o serie de recomandări pentru acest sezon. „Eu consider că regina sezonului rece este vitamina C. Si atunci toate alimentele care ne aduc vitamina C sunt extrem de importante si benefice. Pe langă vitamina C, avem nevoie de vitamina D. Si, de asemenea, pentru cresterea imunitătii, ne ajută toti antioxidantii”, a spus dr. Marilena Murgulet, la Antena 3. Antioxidantii reprezintă o grupă de compusi care contribuie la sustinerea integritătii celulelor, in fata radicalilor liber ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei