Mare minune au făcut televiziunile astea de cablu. Îmi amintesc cată lume se inghesuia, in urmă cu multi ani, la abonamente şi revăd fericirea de pe chipul lor cand enumerau programele inscrise in contractele de servicii. Era oarecum de inţeles fiindcă oamenii veneau dintr-un regim restrictiv, in care filmele erau cioparţite şi oferite drept seriale, iar emisiunile de ştiinţă nu existau. Nu mai vorbesc despre divertisment curat sau alte lucrurile frumoase pe care le-ai putea urmări la o televiziune de calitate. Acum oricine are cablu şi televizor color şi am văzu ...
David Stescu, un băiat de 16 ani care suferă de autism, isi spune povestea in primul episod din „Drumul către ceilalti”, documentar ce vrea să crească gradul de constientizare a acestei tulburări, de care suferă mai mult de 25.000 de romani. „As vrea să vizitez toate tările din lume”, răsună vocea entuziastă a lui David Stescu, un fotograf in varstă de 16 ani, din Bucuresti. O persoană cu această tulburare poate avea disfunctii senzoriale, adică sensibilitate crescută la zgomote, mirosuri sau atingeri, poate fi anxioasă, poate avea dificult ...
Situată in nordul Romaniei, Ucraina este unul dintre cele mai importante state din această parte a Europei. O serie de curiozităti despre statul cu capitala la Kiev. Dacă nu se ia in calcul Rusia care nu se află in intregime in Europa, Ucraina este statul cu cea mai intinsă suprafată de pe „Bătranul Continent”. Ucraina are o suprafată de 603.628 de km pătrati; Ucrainienii sărbătoresc Ziua Natională pe 24 august; Arsenalna din Kiev este cea mai adancă statie de metrou din lume. Aceasta este situată la o adancime de 105 de metri si a fost construită in anul 1960 ...
Atunci cand vorbim despre oameni bogaţi nu ar trebui să ne referim strict la milioanele pe care le au in conturi, ci la cat de educate sunt aceste persoane şi ce obiceiuri sănătoase adoptă acestea. Ai auzit vreodată de sparanghel alb, ulei de trufe sau caviar negru? Acestea sunt cateva dintre alimentele pe care le consumă adesea cei mai bogaţi oameni din lume. Toate aceste produse au un lucru in comun: sunt sănătoase şi proaspete! Înainte, cam acum o sută de ani, se spunea că doar oamenii bogati isi puteau permite să se ingrase. Doar ei işi puteau permite luxul de a sta ...
Putini dintre voi stiti ca istoria ciorapilor a inceput inca de pe vremea romanilor. Ei bine, ciorapul de atunci, nu are nici o legatura cu ciorapul zilelor noastre. Romanii obisnuiau sa-si infasoare picioarele si gleznele in benzi lungi de piele sau tesatura. Intre secolele al III lea si al VI lea, ciorapii erau confectionati din tesaturi, piele sau pasla, acestia aveau insa o problema: lipsa elasticitatii. Pana in secolul al XVII lea , ciorapii tricotati manual au evoluat in forma lor moderna, pana cand, in anul 1589, prima masina de tricotat ciorapi a fost inventata de Reverendul William ...
Regele Mihai si Regina Ana au avut cinci fete, fiecare cu povestea ei de viată. Principesa Margareta este cea mai mare dintre cele cinci fete ale Regelui. Născută pe 26 martie 1949 la Lausanne, in 2007 a fost desemnată mostenitoarea tronului. Odată cu această desemnare, a primit si titlurile de „Principesă Mostenitoare a Romaniei” si de „Custode al Coroanei Romaniei”. Are studii superioare absolvite la Universitatea din Edinburgh. La acea vreme, avea o relatie cu Gordon Brown, care era si liderul Partidului Laburist Britanic. S-a căsătorit in 1996 cu Radu ...
Nu cred să fie om care să nu se fi intrebat, măcar o dată, care este scopul, misiunea lui in viaţă. Cei mai norocoşi o ştiu şi urmează toţi paşii implinirii ei, alţii incă o caută, iar unii orbecăie toată viaţa. De unde ştiu unii oameni ce au de făcut? Toţi sunt caracterizaţi de o imensă incredere in ei. Şi-au ascultat sufletul, intuiţia, ştiu exact ce le place să facă şi ce nu, ştiu foarte bine la ce se pricep şi ce ar vrea să inveţe şi işi urmează calea, fără să aplece urechea la ce spune lumea. Alţii, mai puţin norocoşi, pun intrebări şi aşteapt� ...
Intelectuali mult umblaţi prin lumea fină a vremii lor, Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi au avut şi ei, ca tot romanul cu stare, o atracţie aparte faţă de bunătăţi. Ne referim, desigur, la mancare. Celor doi li se datorează, de altfel, prima carte de bucate tipărită la noi, la 1841, in fapt o culegere de reţete culinare şi trucuri gospodăreşti utile, intitulată „200 de reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti”. Multe delicii se regăsesc in acest volum, prepararea lor fiind descrisă in limbajul vremii şi cu unităţile de m� ...
E plină lumea de brutării ce se intrec in sortimente noi, care mai de care mai ciudate şi mai scumpe. Ba pană şi cozonacul ori plăcinta pentru cel mic, ca să ronţăie la grădiniţă, le poţi lua de la vreo patiserie. Arată bine şi adesea sunt proaspete şi destul de gustoase... Bunicile din Bucovina clatină insă din cap, neincrezătoare. Nici obrăjorii frumos rumeniţi şi bine pudraţi cu zahăr imaculat ai plăcintuţelor dolofane din galantar, nici aroma de paine caldă care abureşte la geamul brutăriei nu le conving deloc. Da, pentru &bd ...
În lumea in care eu mi-am petrecut copilăria, una care a dispărut nu demult, educaţia era bazată pe frică şi pe corecţie. La şcoală, copiii mai năzbatioşi erau puşi la colţ, traşi de urechi, plesniţi peste cap ori traşi de perciuni de invăţători sau profesori care aşa ştiau să se se impună. Părinţii rareori protestau fiindcă cei mai mulţi dintre ei făceau la fel – işi certau copiii cand nu le respectau opţiunile (chiar dacă nu erau deloc in acord cu credinţa celui mic), ii pocneau cand li se păreau că şi-au luat nasul la purtare ori nu făceau nim ...
Noi, romanii, suntem foarte inventivi şi tare-mi place cand redescoperim apa caldă, roata olarului, opinca, glodul sau cine mai ştie ce. După ce ani buni a rămas doar un costum folosit in spectacole sau pe la serbări, de către copii, iată că ia romanească a prins din nou la public şi este bine aşa. A devenit chiar obiect vestimentar de top şi brand de ţară şi bine le face tuturor celor care o azvarliseră intr-un colţ de şifonier. Alţii ar spune, plastic, că au aşezat-o cu grijă in lada cu zestre. Să nu-i credeţi, caută doar scuze. La fel s-a intamplat şi cu mancar ...
Cercetătorii au studiat istoria de acum opt sute de ani, pentru a concluziona că Mayapan – capitala culturii si a politicii pentru poporul mayas din Peninsula Yucatán, in secolele al XIII-lea si al XIV-lea d.Hr., ar fi putut foarte bine să fi fost distrusă de secetă. Aceasta ar fi cauza prăbusirii civilizatiei mayase. Acea secetă ar fi dus la un conflict civil, care, la randul său, ar fi provocat colapsul politic, potrivit cercetătorilor. Oamenii s-ar fi retras atunci in asezări mai mici si mai sigure. Pe langă faptul că ne oferă o perspectivă utilă asupra ist ...
Nu ştiu caţi dintre voi citiţi statisticile legate de sănătate, dar eu le urmăresc. Din interes profesional, din curiozitate, din mai multe motive. O veste proastă a venit din partea medicilor psihiatri, care tot anunţă de ceva vreme că a crescut numărul persoanelor cu tulburări nervoase. Motivele sunt legate de griji, de lipsa de bani, de educaţia precară, de consumul de alcool, de mediul social in care trăiesc oamenii. La toate acestea aş adăuga de lipsa de respect pe care ne-o acordăm unii altora, de mizeriile pe care suntem obligaţi să le inghiţim zilnic, porni ...
De ceva vreme aud voci! Nu radeţi şi nu mă priviţi cu o oarecare compasiune! Este ingerul meu păzitor care a găsit răspuns la o intrebare cu care l-am chinuit mult timp. L-am rugat să mă ajute să găsesc o soluţie pentru o altfel de viaţă. Nu am spus o viaţă fără griji, nici una tihnită, ci doar una altfel, in care să mă pot bucura de prieteni, de implinirile lor şi ale mele, puţine sau multe, de munca mea şi de eforturile făcute zilnic de a fi un om mai bun, mai responsabil, mai darnic. L-am rugat să-mi arate calea, iar el, inge ...
O statistică dată publicităţii recent de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că europenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume. Potrivit specialiştilor de la OMS, fiecare dintre noi bea in fiecare an in jur de 12 litri de alcool etilic pur. Dacă ar fi să extindem concluziile, fiecare dintre noi trage la măsea in fiecare zi şi nu puţin! De asta suntem bolnavi de inimă şi de asta ne crapă ficatul, din acest motiv umplem spitalele de nebuni şi ne sinucidem cand nu mai vedem viaţa in rozul spriţului. Că adulţii beau nu trebuie să ne spună ...
Nici bine nu a inceput Postul Pastelui că televiziunile abundă in reţete şi sfaturi despre cum putem trece mai uşor de această perioadă. Pe ecrane se perindă tot felul de specialişti, unii mai buni, alţii doar pretinşi, tot felul de vedete care ne spun ce şi cum să mancăm, in timp ce reporterii aleargă prin magazine şi socotesc cam caţi bani le-ar trebui romanilor pentru alimentele din Postul Pastelui. Lumea vorbeşte despre soia texturată (cunoscută deja, deci banală), despre alge şi fructe exotice, despre salam şi branză de post. Mai rămane să fie prezenta ...
Tare ne mai plac nouă, romanilor, bocetele şi barfa. Ne plangem mereu şi din orice motiv, căutăm vinovaţi pentru faptele noastre şi aruncăm mereu pisica in curtea vecinului. Suntem campioni in ale lamentărilor, facem o catastrofă din orice fleac şi nu reuşim să ne ţinem firea. Ne plac şi barfele şi mereu stăm cu ochii pe alţii, mai puţin pe noi. Suntem buni la coterii şi cumetrii, ne băgăm ca musca-n borşul altuia şi ne place să răscolim in mizerie. Am face orice pentru a deveni lideri de opinie, insă nu mereu intentiile si actiunile noastre au noimă. Cand vine vor ...
Educatia prin valoare este un subiect drag mie, mai ales in timpurile pe care le trăiesc, caracterizate prin sindromul „buricul pămantului”. Am pus mereu acces pe invătătură si m-am bucurat cand pe piată au inceput să apară tot felul de cursuri si ateliere de lucru (sau workshopuri, dacă vreti să folosesc un cuvant in trend). Dacă ai pornire si bani ca să achiti taxele (unele modice), poti urma cursuri de medicină naturistă, de nutritie, de fitoterapie, de management de tot felul, de cum să te iubesti pe tine, de cum să te intelegi cu soacra si cate si mai ca ...