Ucraina, trădată de vecini. Doar România și Moldova rămân prietenoase și de încredere

19_11zon

Dimensiune font:

| 08-12-2023 10:37

În timp ce Ucraina luptă pentru supraviețuire împotriva invaziei Rusiei, se confruntă cu înjunghierea pe la spate din partea vecinilor săi presupuși prieteni din Vest, scrie analistul Edward Lucas pentru CEPA.

Camionagii polonezi au blocat trecerile rutiere cu Ucraina din 6 noiembrie. Acum șoferii de camion din Slovacia, ajutați de unguri, blochează Vyšné Nemecké, singura trecere de la granița dintre Slovacia și Ucraina pentru camioane grele . Deși se presupune că proviziile medicale, militare și alimentare refrigerate sunt scutite, haosul afectează toate transporturile. Peste o mie de camioane au rămas blocate zile întregi, în cozi care se întind pe kilometri.

Acest lucru afectează Ucraina din punct de vedere economic, militar, politic și psihologic. Privit de la distanță, este aproape de neînțeles. Ucrainenii luptă și mor nu doar pentru propria lor libertate și securitate, ci și pentru viitorul tuturor europenilor. Înfrângerea lor ar însemna dezastru pentru toți: NATO, UE și statele membre ale acestor organizații. Dar cel mai mare și imediat preț ar fi plătit de Europa Centrală și de Est. Colapsul Ucrainei ar însemna un număr imens de refugiați și tulburări economice. Mai rău, țări precum Ungaria, Polonia și Slovacia ar deveni noile state de primă linie, suportând povara subversiunii și provocărilor rusești și, prin urmare, ar fi perspective riscante pentru orice străin care se gândește la comerț și investiții.

Săpând un pic mai adânc, îngrijorările devin mai clare. Șoferii polonezi de camioane au familii de întreținut și afaceri de condus. Ei susțin că sunt afectați de concurența reducerilor de prețuri din partea ucrainenilor, care au combustibil mai ieftin și lucrează sub reguli mai puțin restrictive în ceea ce privește gestionarea timpului de lucru. Polonezii se plâng, de asemenea, că funcționarii vamali ucraineni îi tratează incorect, determinând camioanele goale poloneze și pe ale altor țări din Uniunea Europeană să aștepte pentru ceea ce ar trebui să fie o autorizare vamală instantanee, în timp ce vehiculele ucrainene încărcate pleacă primele.

Doar România și Moldova rămân prietenoase și de încredere.

Cu un leadership politic puternic, toate acestea ar putea fi rezolvate. Problemele legate de cozile de camioane la granița ucraineano-poloneză ar putea fi rezolvate în câteva ore printr-un summit ministerial sincer și constructiv. Durerea economică resimțită de șoferii polonezi de camioane și ai altor țări ar necesita asistență țintită: exact tipul de problemă în care Uniunea Europeană ar putea fi de ajutor.

Dar nu este o coincidență faptul că aceste dispute de lungă durată au izbucnit într-un moment în care climatul politic este cel mai puțin favorabil. Polonia este afectată de incertitudine politică, după alegerile din octombrie, deoarece partidul Lege și Justiție, minoritar, dar încă la guvernare, încearcă să blocheze coaliția condusă de Donald Tusk să preia funcția. În Slovacia, viitorul guvern condus de Robert Fico ascunde un resentiment profund față de Ucraina. Atitudinea ostilă a guvernului ungar față de autoritățile de la Kiev este notorie. Dintre vecinii imediați ai Ucrainei, doar România și Moldova rămân prietenoase și de încredere, scrie Edward Lucas.

Lipsește cu desăvârșire puterea politică și viziunea. UE se lamentează de pe margine de blocada tot mai mare de la frontiera sa externă. Ea ar trebui să ia măsuri ferme. Germania, care a fost mult timp gigantul adormit al continentului, este tot mai departe de a-și asuma orice fel de conducere. În anii precedenți, Statele Unite ar fi putut fi dispuse să intervină pentru a rezolva ceea ce, din punctul de vedere al Washingtonului, par a fi dispute microscopice. Dar factorii de decizie de acolo sunt ocupați cu Israel/Gaza, China și alte probleme.

Lipsa de acțiune a celor care se ocupă de securitatea Europei le dă frâu liber celor care vor să o distrugă. În Polonia, partidul de extremă-dreapta Konfederacja a sărit în mod oportunist pe vagonul camionagiilor. Ideea că ucrainenii sunt corupți, trădători și nerecunoscători este pompată pe rețelele de socializare. Aceeași propagandă alimentează resentimentele istorice înăbușite cu privire la masacrele din timpul războiului.

Dacă nu merge cu apelurile la solidaritate, atunci să ne gândim la interesul propriu. Cei care nutresc nemulțumiri reale sau imaginare despre ucraineni ar trebui să se întrebe cum se vor descurca dacă Rusia câștigă și sistemul care îi menține în siguranță și liberi se sparge. Ar prefera să fie camionagii în Belarus?

În timp ce ei se gândesc la această întrebare, ucrainenii îngheață, sângerează și mor, avertizează Lucas.

Viceprim-ministrul Ucrainei, ministrul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate, Irina Vereșciuk a declarat că economia ucraineană este „ostatica” blocării punctului de control de la granița țării cu Polonia. „Blocada de la granița cu Polonia durează de o lună. <...> Polonezii au luat economia ucraineană ostatică“, a scris ea pe canalul său de Telegram.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:19

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Olandezii comandă o nouă navă fluvială, de 4 milioane euro, care va fi construită la Orşova
27/07/2024 00:16

Şantierul Naval Orşova va construi o nouă navă fluvială, in valoare de 4,05 milioane euro, pentru olandezii de la Rensen-Driessen Shipbuilding B.V., potrivit unui anunţ publicat de compania romanească, l ...

Canicula scumpește roșiile
26/07/2024 13:50

Temperaturile inregistrate in ultima vreme au afectat productia de rosii. Astfel, preturilor au crescut cu cu 30%, comparativ cu aceeasi perioadă a anului trecut. Unii fermieri spun că au pierdut pană la jum ...

Incendiu de proporții pe platforma Oltchim
26/07/2024 13:43

Un grav incendiu a izbucnit vineri, 26 iulie, pe platforma Oltchim. Fortele de interventie au intervenit rapid pentru stingerea incendiului produs la un depozit de deseuri situat pe platforma Oltchim din mu ...

Lovitură de trăznet primită de Ucraina de la Fitch: 'Intrarea în incapacitate de plată este inevitabilă'
26/07/2024 09:18

Agentia internatională de rating Fitch Ratings a retrogradat ratingul valutar pe termen lung al Ucrainei de la CC la C (incapacitatea de plată este iminentă), după acordul său cu creditorii de a restructur ...

COMUNICAT DE PRESĂ TRAVELIFE SRL 26.07.2024
26/07/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ TRAVELIFE SRL 26.07.2024

Leul a evitat înroșirea cursului
25/07/2024 21:37

Cresterea de joi a ofertei comerciale de valută a permis leului să aprecieze fată de euro, in timp ce alte monede din regiune inregistrau scăderi, provocată de tensiunile la nivel mondial din pietele pe ac ...

Pădurarii au plantat 22 de milioane de puieți
25/07/2024 12:14

Circa 22 de milioane de puieţi forestieri au fost plantaţi in fondul forestier proprietatea publică a statului, in campania de impăduriri de primăvară, informează Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - R ...

Fermierii afectați de secetă ar putea primi compensații
25/07/2024 11:18

Premierul Marcel Ciolacu precizează că vineri va fi alături de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a evalua situaţia pagubelor produse de secetă in teren, dar şi sumele care trebuie acordate agri ...

Persoanele fizice și firmele se pot înscrie  în Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus
25/07/2024 10:15

Persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi, incepand din data de 19 martie 2024, in vederea indeplinirii formalităţilor de inscriere in cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar perso ...

Euro a scăzut aproape de 4,97 lei
24/07/2024 21:23

Evolutia de miercuri a monedei nationale a fost una pozitivă, influentată de reducerea nivelului de aversiune fată de risc. După cinci sedinte consecutive de apreciere, cursul euro a scăzut de la 4,9729 la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei