Bătăușii de legendă ai Iaşului s-au pensionat...

1trosnitori1

Dimensiune font:

| 08-09-2024 19:37

Cândva, în anii ’70-’80, fiecare cartier îşi avea „jupânii” lui. Erau cunoscuţi, respectaţi şi temuţi. Nici miliţia nu se băga în „afacerile” lor. Doar când treaba devenea prea groasă, încăierare între grupuri ori chiar războaie în toată regula. Însă liderii erau lăsaţi în pace. Subofiţerii îi culegeau doar pe cei căzuţi la datorie, îi duceau la secţie, acolo câteva bastoane pentru revenirea în simţiri, o noapte în arest şi o amendă pentru cuminţire. La puşcărie se ajungea mai greu, doar după multe fapte şi ceva internări la Socola. Dacă erai bătăuș de calibru, unanim recunoscut.

Acum, peisajul s-a schimbat din temelii...

A trecut timpul, voinicii de atunci s-au pensionat ori au migrat în eternitate, stau cuminciori pe la baruri şi mai povestesc. Nu s-au îngrijit deloc să crească discipoli, iar această breaslă a dispărut discret din peisajul urbei.

Câteva schimburi de pumni între câțiva tineri violenți, dar mai mult de marketing şi numai vreo trei în acest an. În rest, să vedem!

1.312 procese pe rolurile instanţelor, 116 finalizate, 60 de condamnări infime

De la începutul acestui an, pe rolurile celor şapte instanţe din judeţ, s-au judecat 1.312 dosare în care e vorba de fapte săvârşite cu violenţă. Excludem de aici omorurile, au luat în calcul doar speţele având ca obiect „lovirea sau alte violenţe”, „violenţa în familie”, „distrugerea”, „ultrajul”, „tulburarea liniştii şi ordinii publice”, „vătămarea corporală”, „lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte” şi „încăierarea”.

Inculpaţii, nişte anonimi modeşti. Unul care şi-a bătut partenerul de pahar, altul care a rupt oasele cumnatului, a existat chiar un caz în care acuzatul a fost judecat pentru că a urechiat un minor.

Nici buletinele informative ale poliţiei nu pomenesc de mardeli ca odinioară. Doar agresiuni comise la beţie, din gelozie, majoritatea dosarelor se lasă cu NUP (neînceperea urmării penale). Pentru că, de regulă, partea vătămată cade la pace cu făptuitorul şi-şi retrage plângerea.

În instanţe s-au judecat, anul acesta, un număr de 1.312 dosare, dintre care în doar 116 s-a dat verdictul. S-au consemnat 50 încetări ale procesului penal, 60 de condamnări. Numai două cu executare în regim de detenţie şi asta din pricina trecutului infracţional al inculpaţilor. Mai multe amenzi penale, una destul de consistentă, 13.500 lei, cele mai multe au fost cu suspendare.

De trei ori s-a decis amânarea aplicării pedepsei, într-un caz s-a renunţat, a mai fost un dosar cu un minor împotriva căruia s-au luat măsuri educative şi o achitare. Iată speţele cele mai palpitante, judecate în 2024:

Ca-n epoca de piatră: a zvârlit cu bulgări în tractoristul aflat în exerciţiul funcţiunii

Au trebuit să treacă şase ani până ce magistraţii să se poată pronunţa într-un caz de răfuială rurală, un conflict derulat după uzanţele epocii de piatră. Beat fiind şi mergând împleticit către casă, pe drumul principal al satului, M.N. a fost agasat de zgomotul făcut de motorul buldoexcavatorului condus de I.P. Dar mai cel mai tare deranj a fost când tractoristul l-a claxonat, ca să se dea la o parte, să elibereze drumul.

M.N. a replicat spontan, a luat din şanţ nişte bulgări pe care i-a aruncat spre vehicul. Cu destulă precizie. Trei geamuri ale utilajului s-au făcut ţăndări. A venit imediat şeful de post, a reinstaurat pacea, a completat fişa de intervenţie şi a întocmit procesul verbal ce a stat la baza dosarului penal. Pentru distrugere.

Nefiind vorba nici de prea mari pagube, nici de vătămări corporale grave, procurorul de caz a tărăgănat ancheta. La fel au procedat şi judecătorii cu studiul rechizitoriul şi audierile de martori. Anii au trecut, s-a împlinit termenul de prescripţie, M.N. a scăpat.

Doi beţivi s-au bătut fără motiv. Unul a dat cu pumnul, celălalt a scos cuţitul

S-a întâmplat acum opt ani, pe o terasă dintr-un sat de lângă Iaşi. Doi cetăţeni cam foarte turmentaţi, aflaţi la mese diferite, s-au luat reciproc la înjurat şi ameninţat. Niciunul dintre martorii de faţă nu-şi aduce aminte de la ce a pornit totul. Evident, din pricina alcoolului ingurgitat. Cert e că, la un moment dat, D.L. s-a ridicat de la masă, s-a dus glonţ la G.I., i-a dat un pumn în plină faţă, dar n-a izbutit să-l expedieze la podea. Cel lovit a scos cuţitul din buzunar şi l-a raşchetat, destul de neîndemânatic, pe agresor, mai mult julindu-l la nivelul bustului.

Aici s-a oprit conflictul. Au intervenit ceilalţi clienţi ai localului, barmanul a sunat la 112, s-a deschis dosar penal, dar cam degeaba. Iarăşi tărăgănare, iarăşi prescripţie. A rămas ca-n tren, vorba ceea.

Cu jeep-ul, la rupt de oase

L.S. din Pârcovaci a fost, până nu demult, exponentul local perfect al termenului de cocălar. Umbla prin sat cu un jeep cam rablagt, luat la mâna a doua, fără să aibă permis de conducere. Era şmecher, nu-i păsa. În schimb, consătenilor, da. Nu-l mai suportau, aşa că au început să-i răspundă cu aceaşi monedă. C.M. şi S.N., în două zile consecutive, în urmă cu doi ani, i-au arătat degetul mijlociu îndreptat în sus. Şi au făcut cunoştinţă cu forţa pumnilor de cocălar cu jeep. Unuia i-au fost rupte coastele, celălalt a rămas fără dinţi, s-a ales cu fractură de mandibulă şi nici acum nu poate mesteca normal.

Pedeapsa: şase luni, cu suspendare.

N-a putut s-o violeze, dar i-a rupt gardul

Mult mai tânărul Sănducu s-a dus într-o seară acasă la Lucreţia, o femeie deja pensionată pe motiv de vârstă. Aceasta îl îmbiase cu nişte rachiu de casă, proaspăt tras prin alambic. De două ori, ca să dea tărie băuturii.

Cei doi au chefuit de la opt seara până la miezul nopţii, femeia şi-ar fi dorit ceva, dar el nu mai era în stare. S-a iscat o ceartă, Lucreţia s-a ridicat de pe scaun şi l-a luat la palme. Sănducu i-a dat un cap în gură, dar nu unul fatal. A ieşit apoi, cu gând să meargă la el acasă. N-a nimerit poarta, a căzut peste gard, lemnele putrezite au cedat, s-a făcut un zgomot infernal. Speriat, unul din vecini a sunat la poliţie.

Când a ajuns echipajul, bărbatul dormea în şanţ, femeia sângera destul de serios, ţinea minte capul încasat, dar habar n-avea că tocmai rămăsese fără gard.

Inculpat pentru „lovire sau alte violenţe” şi „distrugere”, Sănducu s-a trezit mult mai uşor la buzunare. Amendă penală de 6.000 lei.

Motiv de dat cu pumnul: oile vecinului îi mâncau florile de salcâm

Încă o întâmplare veche, dar nu destul ca să se împlinească prescripţia. Sorin S. avea o plantaţie de salcâmi tineri la marginea satului. Venea toamna şi a decis să cureţe copacii, iar pentru asta l-a tocmit pe Vasile M. Au mers cu căruţa, aveau toate uneltele trebuincioase, dar n-au mai apucat să le folosească.

Oile de la stâna vecinului Gheorghiţă se înfruptau cu voluptate şi plăcere din florile de salcâm. Sorin, mai să facă infarct la vederea peisajului. S-a dus direct spre cioban, era pornit pe scandal, n-a băgat de seamă că acesta se rezema în ditamai parul. Ciobanul n-a răspuns prin vorbe la reproşuri, ci prin fapte. A făcut ce ştia el mai bine, a dat cu parul de mai multe ori, şi-a răpus adversarii, i-a băgat în spital, acum plăteşte. Amenda penală: 13.500 lei.

A urechiat un puşti din pricina ochelarilor sparţi. Deşi avea asigurare

Cazul ăsta l-am mai relatat pe larg acum câteva luni, aşa că nu mai insistăm. Doi copii de clasa a V-a, de la un liceu cu pretenţii din Iaşi, s-au luat la ceartă într-o pauză. Băiatul a rupt ochelarii fetei, aceasta a ajuns acasă plângând şi a povestit păţania. Tatăl ei l-a contactat pe tatăl băiatului, i-a spus despre ce este vorba şi l-a pus la plată. Deşi avea asigurare CASCO pe ochelari. Conduită ce l-a nemulţumit zdravăn pe tatăl băiatului. Care n-a mai înapoiat ochelarii stricaţi. Aşa s-a lăsat cu o bătaie cavalerească, în parcarea unui supermarket. Au urmat cinci ani de judecată, inculpatul, adică învingătorul din luptă, a fost achitat.

Alt caz de violenţă provocată de conflictele dintre puştani s-a soldat cu renunţarea la aplicarea amenzii. În rolurile principale, tot un băiat şi-o fată din primul an de gimnaziu. Copiii se jucau, veseli, în parc, cearta dintre ei a plecat de la un scrânciob. Fiecare voia să fie cel care se trage primul. Fata a abandonat, a fugit, apoi s-a întors cu tatăl ei. Acesta l-a strâns de gât pe băiat, l-a ridicat, după care l-a izbit de sol. Totl s-a oprit aici, au intervenit ceilalţi părinţi de faţă, băiatul a ajuns la spital, a stat câteva zile acolo, tatăl lui a făcut plângere penală împotriva părintelui fetei, dar n-a mai depus la dosar actele medicale. „Motiv pentru care instanţa nu poate soluţiona cererea pe baza unor prezumţii”. S-a renunţat la aplicarea pedepsei.

 

***

Ăştia sunt periculoşii şi înfiorătorii bătăuși ai anului 2024, astea sunt pedepsele. Totală schimbare de paradigmă. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
ANUNȚ DE INIȚIERE A PROCEDURII DE ÎNCHIRIERE. R.A. Aeroportul Iași, cod de identificare fiscală CUI RO 9671409, cu sediul în Iași, str. Moara de Vant, nr. 34, telefon 0232271590, interior 119, fax 0232271570, email - iasi@aeroport.ro organizează în data de 20.09.2024, licitație publică cu strigare liberă a prețului, în cadrul procedurii de închiriere spații comerciale pentru activități de retail. Lot 1 Spatiu retail terminalul T4, zona de securitate cu acces restrictionat, flux plecări Schenghen- Etaj 398,04 mp. Licitația va avea loc la sediul R.A. Aeroportul Iași. Obținerea documentației - de la registratura R.A. Aeroportul Iasi în baza unei Solicitări privind obținerea documentației procedurii de închiriere (va fi regăsită la registratură) și achitarea taxei în valoare de 100 lei. Taxa contravalorii documentației de atribuire poate fi achitată numerar la casieria aeroportului, sau prin virament în contul bancar RO33BRMA112000032837RO01 deschis la Exim Bank. Depunerea ofertelor – la registratura RA Aeroportul Iași, până cel târziu la data de 13.09.2024, ora 1200, într-un singur exemplar, cu respectarea cerințelor Caietului de sarcini. Program registratură luni-joi între orele 9-16, vineri orele 9-14.00. Telefon–0232/271570, int.119. Solicitările de clarificări cu privire la documentația achiziționată, se depun pe email comercial@aeroport.ro sau la registratura aeroportului, pana la data de 09.09.2024, ora 1200. Acest anunț s-a transmis spre publicare în data de 29.08.2024.
Air Montenegro vine la Iași
08/09/2024 19:36

* discutii avansate privind introducerea unei curse aeriene Iasi - Podgorita Reprezentantii autoritătilor locale au avut o intalnire, la sfarsitul săptămanii trecute, cu reprezentantii companiei Air Montene ...

Lucrările avansează rapid pe Bulevardul Poitiers
08/09/2024 19:35

Lucrările de modernizare a bulevardului Poitiers, demarate la inceputul lunii august, se desfăsoară conform graficului, ritmul de lucru fiind unul foarte bun, sustin reprezentantii Primăriei, care adaugă c ...

Modificări în circulația trenurilor pe direcția Iași – Galați și retur
08/09/2024 19:32

Din cauza efectuării unor lucrări la infrastructura de cale ferată intre statiile Tecuci – Tecuci Nord – Frunzeasca, in perioada următoare, circulatia trenurilor de călători spre si dinstre Ia ...

Tot mai mulți ieșeni sancționați pentru că nu și-au curățat terenurile de ambrozie
08/09/2024 19:30

* in mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu varsta de cel putin 4-5 ani, sustin sp ...

Cabinetele de educație muzicală vor fi dotate cu echipamente noi
08/09/2024 19:28

Consiliul Judetean Iasi a scos la licitatie contractul pentru furnizarea de materiale specifice destinate cabinetelor de educatie muzicală in cadrul proiectului privind dotarea cu mobilier, material didactice ...

21 curse speciale pentru elevi
08/09/2024 19:26

Începand de astăzi, 9 septembrie 2024, odată cu inceperea noului an scolar, Compania de Transport Public (CTP) pune la dispozitia publicului călător mijloace de transport:  pentru zona urbană - ...

Zeci de polițiști locali, în jurul școlilor
08/09/2024 19:25

 * primarul Mihai Chirica a semnat o dispozitie prin care a insărcinat in jur de 70 de politisti locali să ia măsuri in 74 de unităti de invătămant din municipiu pentru constatarea si aplicarea amenz ...

În România, ploaia de stele e pe 24 noiembrie!
08/09/2024 17:11

Dorian OBREJA Vrem, nu vrem, suntem pusi in fata faptului implinit si trebuie să recunoastem: lumea e intr-o fierbere grozavă si intr-o schimbare continuă. Ceea ce era, incă mai ieri, de negandit (poate si ...

 Mănăstirea Hadâmbu și-a sărbătorit hramul
08/09/2024 16:02

  De la primele ore ale diminetii, potecile care duceau către mănăstire s-au animat sub pasii miilor de credinciosi care, cu smerenie si emotie, isi făceau drum spre biserică. În mainile lor, m ...

Darul care deschide porțile cunoașterii
08/09/2024 15:10

Într-o dimineată linistită de toamnă, in satele din Bazga, Răducăneni, Horlesti si Tăutesti, aerul era plin de emotie. Nu era o zi obisnuită, ci una care urma să marcheze un pas important in vieti ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei