„Grăsimea îți face viața mizerabilă, ți-o otrăvește. E ca o molie care îți stă pe suflet și ți-l roade”

interviu mihaela bilic

Dimensiune font:

| 13-05-2024 09:15

Dialog cu medicul nutriționist Mihaela Bilic

- Doamnă doctor Mihaela Bilic, din perspectiva nutriționistului, care sunt cauzele principale ale obezității? Mâncăm prea mult, alegem eronat alimentele, le combinăm  greșit, mâncăm la intervale prost alese?

- Cu siguranță mâncăm prea mult, nu neapărat că mâncăm prost. Mâncarea multă duce la îngrășat și, în teorie, ar trebui să fie un rezultat pozitiv fiindcă aduce rezervele de energie necesare supraviețuiri. O cantitate mai mare de mâncare primită determină organismul să facă rezerve care să îl ajute să supraviețuiască în momente în care este lipsit de hrană. Însă vremurile s-au schimbat, avem continuu mâncare, nu mai ducem lipsă de hrană. Și, culmea, avem o abundență alimentară fără precedent în istoria omenirii care, greșit folosită, are ca efect obligatoriu îngrășarea. Adunăm kilograme fiindcă avem prea multă mâncare, nu știm să ne abținem și să ne oprim din mâncat. Noi nu avem nici organele, nici senzorii necesari care să tragă un semnal de alarmă și să zică „Stop!”. Dimpotrivă, noi și când suntem sătui am mai putea mânca.

„La capitolul mâncare nesănătoasă, despre orice există un lucru rău sau o știre negativă…”

- Vorba românului, „de prea mult bine…”

- Da, din păcate, de prea mult bine din punct de vedere alimentar și de prea mult rău din punct de vedere emoțional fiindcă mai este o cauză care determină mâncatul excesiv. Aici vorbim despre stres, oboseală, însingurare, toate emoțiile negative pe care societatea din prezent le aduce, anxietatea, fricile, toată presiunea exagerată asupra noastră, nerealistă de foarte multe ori. Și atunci, aflați într-un astfel de sistem, noi mâncăm ca să ne calmăm.

- Ce mituri sau idei preconcepute întâlniți cel mai des în rândul pacienților dumneavoastră despre alimentație și obezitate?

- În primul rând, mulți au impresia că nu se poate slăbi decât mergând la nutriționist și având un program  personalizat, care nu funcționează decât pentru individul respectiv și care trebuie creat într-un mod științific. Apoi, au impresia că doar acele diete sunt sănătoase, fără riscuri și fără probleme. Sunt așa de îndoctrinați, inoculați cu tot felul de de idei aberante despre anumite clase de alimente! În loc să-și folosească bunul simț și instinctul, să se uite la tradiții, să vadă sau să își amintească de ceea ce au mâncat bunicii noștri, ei au nevoie de argumente, mai degrabă. Întreabă dacă să mănânce carne de porc, să mănânce pâine, să mănânce lactate? Parcă a nebunit toată lumea și nu mai are încredere în nimic normal și obișnuit.

Din punct de vedere alimentar, totul este pus sub semnul întrebării, totul este contestat. Iar la capitolul „mâncare nesănătoasă”, despre orice există un lucru rău sau o știre negativă. Eu n-am pomenit o nație care să aibă un apetit așa de mare, așa o bucurie de a spune tot timpul ceva rău despre mâncare. Nu-mi dau seama de ce ne face atât de multă plăcere să desființăm și să acuzăm orice produs. Totul e periculos, totul e nesănătos, totul e toxic! Și cuvintele pe care le folosesc sunt aberante în contextul alimentar! Ne plac violența și negativul, atitudine care s-a transpus și în farfurie!

- Așa ne întrebăm cum pot influența cultura și mediul înconjurător alegerile alimentare și implicit greutatea corporală a unei persoane.

- Nu știu dacă este vorba despre cultura și mediul conjurător, cât aș spune că este o lipsă de educație și de disciplină. Apare o lipsă de echilibru și de normalitate. Obiceiurile corecte se deprind în copilăriei, când este nevoie să fie cineva tot timpul cu ochii pe tine ca să înveți atitudinea potrivită, corectă, apoi să o pui în practică. Evident, este nevoie să ai această disciplină și organizare continuă și în viața de adult. Este suficient[ o perioadă scurtă în care să lăsăm garda jos, să nu ne mai pese sau, mă rog, să nu mai avem nicio regulă, ca lucrurile să scape dramatic de sub control. De ce? Tocmai pentru că instinctul ne împinge să mâncăm cât mai mult din toate, să nu ne oprim niciodată dacă nu avem această atenție și disciplină, cu mese regulate, fără ronțăieli, fără expediții în frigider.

- Altfel nu avem nicio șansă…

- Nu putem sta într-un mediu în care toate poftele ne sunt permise, toate alimentele sunt la discreție și să avem pretenția să fim, vezi Doamne, ponderați, moderați și să trecem nepăsători mai departe. De aceea, vorbim despre organizare, disciplină, educație, despre ce vezi acasă, în familie, despre exemplul personal al părinților. Asta ne formează și ne salvează în același timp.

„Câtă vreme cauți astfel de remedii miraculoase este clar că nu vrei să iei în serios problema de greutate”

- Ce sfaturi puteți oferi pentru a evita capcanele dietelor populare care promit rezultate rapide în pierderea în greutate?

- Aici cred că este o chestiune de maturitate individuală, nu știu cum să-i spun altfel. Câtă vreme cauți astfel de remedii miraculoase este clar că nu vrei să iei în serios problema ta de greutate, dacă o ai. Nu tratezi situația respectivă ca pe o problemă, culmea, una gravă și greu de rezolvat. Toată lumea crede că, vai de mine, treaba asta cu slăbitul o să o fac când o să se alinieze planetele, când o să vină ziua aia de luni în care totul va fi perfect și kilogramele se vor topi și tot amână. Credința lor interioară este că se pot șterge kilogramele în exces, abuzurile și derapajele alimentare. Va veni o zi când vor fi neutralizate și vor dispărea peste noapte. Nimic mai fals! Acest tip de atitudine duce la acumularea kilogramelor și transformă viața individului într-o chestiune de extremă urgență. Însă, revenind la dietele-minune, măcar de le-ar respecta, ar slăbi o dată pentru totdeauna și și-ar rezolva problema! Nici măcar nu mai contează cu ce slăbești - fie că mâncând iaurt, mere verzi sau supă de varză - nu mai contează. Important e să slăbești și apoi să nu te mai îngrași. Or, chestiunea asta nu se întâmplă. Mai mult de 95% din oamenii care vor să slăbească tot așa rămân, lucru care, din punct de vedere statistic, este un eșec pe toate planurile. De fapt, noi ne mâncăm viața, ne petrecem zilele într-o așteptare a greutății perfecte, ideale, la care, vezi Doamne, toate problemele se vor rezolva și noi vom fi fericiți. Și până să ajungem la acest ideal nutrițional, nu mai zic estetic, viața de zi cu zi ne este bântuită de dorința de a slăbi, nemulțumirea că nu te-ai apucat de căutarea unor diete miraculoase. Reducerea kilogramelor înseamnă o atitudine hotărâtă, impusă de o singură decizie: De azi începând, mănânci doar jumătate din cantitatea obișnuită, indiferent de ce alimente aveai în farfurie! Vei slăbi fără să ții cont de nicio altă dietă sofisticată, disociată, exotică și științifică, așa cum așteaptă cei mai mulți. E o chestiune de responsabilitate personală, iar oamenii nu vor să-și asume răspunderea pentru ce bagă în gură cu mâna lor.

- Continuă cu obiceiurile proaste.

- Cei mai mulți zic: „Hai că mai amân un pic, îmi mai fac de cap și într-o zi o să mă duc la nutriționist, care o să mă oprească din mâncat”. Este o atitudine infantilă și păguboasă pe care nu știu să o explic. Suntem oameni în toată firea, adulți, nu pot pricepe de ce unii își fac rău cu mâna lor. Este un segment din viață, ca un fel de călcâi al lui Ahile, în care nu mai vrem nici reguli, nici restricții, suntem ca un copil răzgâiat, vrem să o facem lată, vrem să ne simțim liberi din punct de vedere alimentar. Probabil că o mulțime de aspecte din viața noastră sunt condiționate și nu mai putem trăi cu atâtea interdicții, cu atâtea limitări, nu ne mai ține psihicul să mai punem limite și la mâncare.

„Noi ne mâncăm viața, ne petrecem zilele într-o așteptare a greutății perfecte, ideale”

- Există anumite strategii sau tehnici comportamentale pe care le recomandați pentru a face față poftelor sau compulsiei alimentare?

- Oooo, categoric, totul e psihologic și strategic, să zic așa. În primul rând, este nevoie de foarte multă atenție și răbdare. Tu cu tine, dar doar tu cu tine. Nu are cum să intervină nici psihologul, nici nutriționistul. Dacă tu nu te iei în grija ta, nimic nu se va rezolva niciodată. Atenția la tine înseamnă să înțelegi de ce ți se întâmplă anumite lucruri, ce ți-ar trebui în loc de mâncare, cum ar trebui să abordezi situația ca să nu te trezești devorând frigiderul. O astfel de atenție implică multe detalii comportamentale. Până la urmă, vorba francezului, trebuie să te afirmi în fața ta, să iei poziție, să spui Stop! anumitor situații prin care treci și care poate ar trebui reglate personal, familial și profesional. Or, toate lucrurile pe care le tolerezi și nu-ți convin te împing să mănânci. E un fel de „mănânc ca să tac”, tu neavând curaj să te impui. În momentul în care nu mai vrei să mănânci, atunci va trebui să vorbești. Să spui „Stop, asta nu vreau, asta nu-mi convine”, dar dacă nu ești pregătit, este o atitudine greu de asumat. E mai comod să mănânci, să taci și să te îngrași. Cam așa stau treburile din punct de vedere comportamental, dar nu pot să condamn omul dacă n-are putere să facă mai mult în viața lui. Ca urmare, strategia la asta se referă - cum anume începi să capeți poziție, forță și prezență în viața ta, să nu mai lași să ți se întâmple lucrurile care te determină să mănânci compensatoriu.

- Și totuși, toate abuzurile, lipsa de educație și răzgâiala, cum ați spus, duc la probleme de sănătate

- Boala în sine nu vine ca o pedeapsă pentru greșelile alimentare pe care le-ai făcut. Nici diabetul, nici cancerul nu apar că ai mâncat nesănătos. Eu încerc să nu stabilesc o cauzalitate directă pentru că boala face parte din viață, indiferent ce mâncăm, trebuie să o acceptăm și să o tratăm ca atare. Nu putem trata o afecțiune prin mâncare și nici nu o dobândim din cauza mâncării, însă, la fel cum suntem în fața atitudinilor alimentare, ar trebui să fim asumați și responsabili. Așa e și despre boală. Bine, dacă ești un bărbat stresat de 45 de ani, ai o circumferință în talie de 120 cm în loc de 100 și bei doi litri de bere pe zi sau mănânci dulciuri, făinoase și ai făcut diabet, acolo da, e o chestiune, dar și acolo e, până la urmă e tot responsabilitatea personală. Adică, oprește-te din mâncat că iată, organismul s-a decompensat, pancreasul s-a epuizat! Pe om, culmea, nu-l poți obliga să se oprească și nici el nu se va opri decât dacă ia lucrurile în serios, dar sunt în continuare persoane care nu le oprește nimic. Adică își pierd sănătatea, își pierd vederea, își pierd picioarele și tot mănâncă. Acolo e o fragilitate emoțională, mai degrabă, nu cred că este inconștiență. Efectiv nu poate renunța la mâncare pentru că probabil e singura bucurie care le-a rămas.

„Mai mult decât grăsimea ne omoară stresul”

- Ei plătesc prețul pentru acest exces alimentar…

- Nimeni nu știe ce este în sufletul omului. Eu încerc să nu învinovățesc și să nu las oamenii să se învinovățească pentru că au mâncat greșit și iată ce li s-a întâmplat. Până să ne omoare grăsimea mai este… Există la americani emisiuni despre „Viața la 300 de kilograme”. Este năucitor ce capacitate nelimitată avem de a ne îngrășa și cât de mult de aceea trebuie să fim foarte atenți. Mai mult decât grăsimea ne omoară stresul. Sunt oameni tineri, bărbați și mai nou femei, care fac accident vascular cerebral spontan între 40 și 50 de ani, iar acolo este stresul. Grăsimea îți face viața mizerabilă, urâtă, ți-o otrăvește, dar nu te omoară, că ar fi simplu. Dacă te-ar omorât, măcar ai scăpat, dar nu-ți dă pace, îți distruge stima de sine, e ca o molie care îți stă pe suflet și ți-l roade. E oribil ce face grăsimea, dar nu e nimic violent și amenințător pentru sănătate, cum mulți încearcă, vezi, Doamne, să te sperie. „Vai de mine, ce te-ai îngrășat, e nesănătos!” Pe naiba! Să nu uităm că, în trecut, doar bogații aveau mâncare, iar să fii gras era o chestiune de putere și de statut social. Ăia mărunți care lucrau la câmp și mâncau cartofi fierți o dată în zi nu se îngrășau.

- Cei mai delăsători ar putea spune că treaba asta cu grăsimea e relativă, nu ne face atât de mult rău cum credem…

- (râde) Nu-i așa că e mai bine să dăm vina pe stratul adipos în loc să arătăm cu degetul către noi că nu avem educație, poate un echilibru sau o satisfacție sufletească? Oamenii care sunt echilibrați în interior nu fac abuzuri alimentare. Oamenii care sunt împăcați cu viața lor, care sunt mulțumiți cu realizările lor, nu se refulează în mâncare. E mai degrabă o boala sufletului care trebuie un pic diagnosticată. Nu se îngrașă nimeni de la binele interior, poate foarte puțini, eventual bucătarii profesioniști, super-chefii care stau toată ziua în rețete și sunt obligați să guste, că asta le este meseria. În rest, nu am văzut persoane fericite care s-au îngrășat, nu prea!

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

„E nevoie de crearea unei comunități care să mențină viu teatrul de animație și de păpuși”
21/09/2024 08:21

„V-ati intrebat vreodată cum se nasc marile capodopere ale literaturii, care ne fac să visăm, indiferent de varstă sau de istorie? 20K leghe sub mări este o aventură in laboratorul de creatie a ...

Top 8 tehnologii auto care vor revoluționa industria în viitorul apropiat
27/08/2024 10:34

Top 8 tehnologii auto care vor revolutiona industria in viitorul apropiat Industria auto se află intr-o perioadă de transformare rapidă, impulsionată de inovatii tehnologice care promit să schimbe radi ...

Scandal între frații Ionuț și Tudor Chirilă. Cei doi au avut relații tensionate în perioada copilăriei și a adolescenței
07/07/2024 18:47

Viata lui Tudor Chirilă (50 de ani) a fost una plină de aventuri si intamplări pe care clar nu le va uita niciodată. Prezent la podcast-ul lui Mihai Bobonete, artisul a povestit despre conflictele intre el ...

„Gastronomia românească nu este doar despre gusturi, ci și despre povești”
16/05/2024 20:09

Dar gastronomia traditională romanească nu este doar despre alimente si retete. Este un ambasador al valorilor noastre, o modalitate de a celebra comunitatea si de a ne conecta la rădăcinile noastre. Prin i ...

„Vinul este o artă complexă”
16/05/2024 12:20

Oenologia, stiinta si arta vinului, ocupă un loc special in cultura umană, fiind mai mult decat o simplă activitate de producere si consum a băuturilor. Este o lume complexă si fascinantă care impleteste ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei