A murit Mihail Gorbaciov – omul care a pus capăt Războiului Rece. Avea 91 de ani
Dimensiune font:
Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care a încheiat perioada Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reuşit să împiedice prăbuşirea Uniunii Sovietice, a murit marţi, la vârsta de 91 de ani, potrivit agenţiilor ruse de presă care citează oficiali ai spitalului unde acesta era internat.
Gorbaciov a fost cel mai important inițiator al unei serii de evenimente de la sfârșitul anului 1989 și 1990 care au transformat țesătura politică a Europei și au marcat începutul sfârșitului Războiului Rece. De-a lungul anului 1989, el a profitat de fiecare ocazie pentru a-și exprima sprijinul pentru comuniștii reformiști din țările din blocul sovietic din Europa de Est și, atunci când regimurile comuniste din aceste țări s-au prăbușit ca niște piese de domino la sfârșitul acelui an, Gorbaciov a consimțit tacit la căderea lor.
Pe măsură ce guverne necomuniste, alese în mod democratic, au ajuns la putere în Germania de Est, Polonia, Ungaria și Cehoslovacia la sfârșitul anilor 1989-1990, Mihail Gorbaciov a fost de acord cu retragerea treptată a trupelor sovietice din aceste țări. Până în vara anului 1990, el a fost de acord cu reunificarea Germaniei de Est cu Germania de Vest și chiar a acceptat perspectiva ca această națiune reunificată să devină membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, inamicul dintotdeauna al Uniunii Sovietice.
Nu există nicio îndoială că Mihail Gorbaciov a fost catalizatorul acestei schimbări. Orice s-ar fi întâmplat în cadrul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov va fi ținut minte ca fiind omul care a readus Europa la ceea ce era înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, un continent de state naționale independente, apreciază New York Times în articolul dedicat morții sale.
Până la sosirea sa, Uniunea Sovietică îmbrățișase ceea ce Occidentul numea doctrina Brejnev, conform căreia Kremlinul își arogase dreptul de a interveni în afacerile regimurilor comuniste șovăitoare din Pactul de la Varșovia. Brejnev a invocat acest drept în 1968, când a trimis forțele sovietice pentru a distruge mișcarea de reformă din Cehoslovacia, care a devenit cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga, iar Hrușciov a făcut același lucru în 1956, când armata sa a zdrobit o revoltă în Ungaria.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau