AMENINŢĂRI din partea Rusiei: Toate ţările participante la sistemul antirachetă NATO vor fi ŢINTE
Dimensiune font:
Ambasadorul Rusiei în Danemarca a avertizat, sâmbătă, statul scandinav să nu se alăture sistemului antirachetă al SUA și NATO pe care Moscova îl consideră o amenințare. Mai mult, oficialul a mai spus că Rusia va considera ţinte legitime toate ţările care vor găzdui instalaţii antibalistice ale Alianţei Nord-Atlantice.
"Nu cred că danezii sunt pe deplin conștienți de consecințele alăturării Danemarcei la sistemul antirachetă condus de americani. Dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă, care este controlat de SUA, acest lucru va însemna că navele militare daneze vor fi ţinte ale rachetelor nucleare ruse. Este important să se ştie acest lucru. Toate ţările care se vor alătura sistemului antirachetă NATO în viitor vor fi ţinte ale rachetelor balistice ruse", a declarat Mihail Vanin într-un articol de opinie publicat de cotidianul Jyllands-Posten.
Sistemul antirachetă este de mult timp un măr al discordiei între Rusia și Alianța Nord-Atlantică, din care Danemarca face parte. Moscova consideră sistemul în cauză o amenințare la echilibrul strategic al continentului, în timp ce NATO a precizat că acesta va oferi protecție împotriva așa-numitelor state paria.
"Danemarca ar deveni parte a amenințării împotriva Rusiei, ar fi mai puțin pașnică și relațiile cu Rusia ar fi afectate", a adăugat Vanin.
Ministrul danez de externe, Martin Lidegaard, a spus că remarcile au fost "inacceptabile", adăugând că "Rusia știe foarte bine că scutul antirachetă al NATO este defensiv și nu este îndreptat împotriva sa". "Suntem în dezacord în multe puncte cu Rusia, dar este important ca situația să nu escaladeze", a declarat Lidegaard pentru Jyllands-Posten.
Statele Unite sunt de partea Danemarcei şi condamnă declaraţiile făcute de ambasadorul Rusiei privind participarea la sistemul antirachetă, a declarat reprezentantul american în Copenhaga, Ruffus Gifford. "Statele Unite sunt alături de Danemarca în condamnarea declaraţiilor făcute de ambasadorul Rusiei. Astfel de afirmaţii nu inspiră încredere şi nu contribuie la pace şi stabilitate", a reacţionat ambasadorul SUA, Ruffus Gifford, într-un mesaj transmis prin Twitter.
Danemarca a anunțat în luna august că intenționează să echipeze una dintre fregatele sale cu un radar pentru a participa la sistemul antirachetă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau