ANOSR: "România, țară cu educație de subzistență!"
Dimensiune font:
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) consideră că bugetul de 3,14% din PIB (4,4 Miliarde Euro) anunțat de Guvernul României prin "Bugetul Cetățeanului" condamnă Educația și Cercetarea la încă un an de subperformanță și inechitate, cu efecte grave asupra dezvoltării pe termen lung a României.
ANOSR și CNE atrag atenția asupra faptului că cea mai profitabilă și importantă investiție pentru un stat este cea făcută în educație și solicită suplimentarea bugetului pentru acest domeniu și prevederea unei creșteri anuale care să conducă rapid la respectarea procentului de 6% din PIB asumat de partidele politice din România prin Pactul Național pentru Educație.
Reprezentanții studenților români au solicitat deja o întâlnire oficială cu Miniștrii responsabili de Educație și Învățământ Superior pentru a discuta prioritățile studenților, inclusiv cele asumate deja de reprezentanții puterii și cele care constituie obligații legale.
Printre asumările și obligațiile legale existente se numără creșterea subvenției cămine – cantine cu 30% (o creștere a fost agreată de Ministrul Ecaterina Andronescu în mandatul anterior, fără specificarea procentului minim); Respectarea prevederilor Statutului Studentului și Legii nr. 1/2011 a Educației Naționale privind facilitățile acordate studenților și valoarea burselor; creșterea veniturilor tinerilor angajați din educație și a medicilor rezidenți prin acordarea de deduceri fiscale și a altor măsuri, investiții în construirea de cămine și alte măsuri menite să asigure accesul tinerilor din familii cu venituri reduse și alte categorii defavorizate la învățământul superior.
Reprezentanții elevilor din România aduc la cunoştinţă Guvernului României priorităţile elevilor, conform asumărilor reprezentanţilor instituției: Revizuirea planurilor cadru şi a curriculumului, pentru revizuirea conţinuturilor manualelor şcolare; adaptarea învăţământului profesional şi tehnic la cerinţele agenţilor economici;
Modernizarea procesului de predare-învăţare cu ajutorul tehnologiilor informaţiilor şi comunicării; conectarea tuturor şcolilor la internet prin conexiuni de mare viteză, obiectiv stipulat în programul de guvernare al Uniunii Social Liberale şi sugerat în programul de guvernare 2013-2016; investiţia în construirea campusurilor şcolare destinate asigurării serviciilor de educaţie până la nivel liceal (burse, cantine, cămin şi/sau transport zilnic asigurat), investiţia în construirea şi reabilitarea bazelor sportive, respectiv a secţiilor sportive de la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar.
"Redresarea şcolii româneşti nu va întârzia să apară atunci când finanţarea alocată dezvoltării educaţiei va acoperi necesităţile sistemului de învăţământ. Formarea calitativă a viitorilor cetăţeni adulţi ai României depinde de cât de mult investim în sistemul educaţional. Anul 2013 trebuie să fie anul în care accesul copiilor din mediul rural la şcoală să nu mai fie o problemă, iar calitatea condiţiilor de predare-învăţare să fie la standarde adecvate", a spus Andrei-Bogdan Petre, Președinte CNE.
"Degeaba vorbim despre educație ca prioritate națională dacă o finanțăm cu jumătăți de măsură. De la fuga tinerilor de locuri de muncă în educație la fapul că cei din mediul rural, din familii sărace sau dezavantajate ajung cu greu să termine o facultate, problemele sunt foarte clare, foarte mari și au fost prezentate în nenumărate rânduri. Este timpul ca decidenții să trateze cu mai multă responsabilitate viitorul României!", a precizat Mihai Dragoș, Președinte ANOSR.
realitatea.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau