Antena 1, amendată cu 30.000 de lei pentru reluarea scandalului dintre Corneliu Vadim Tudor şi Rona Hartner
Dimensiune font:
CNA a decis marţi să amendeze Antena 1 cu 30.000 de lei, pentru "Acces direct", în care au fost difuzate înregistrări din emisiunea "Marius Tucă Show", din 1999, în care Corneliu Vadim Tudor folosea un limbaj injurios la adresa Ronei Hartner.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat în şedinţa de marţi emisiunea "Acces direct" transmisă pe 19 şi 21 februarie, la Antena 1, în care au fost difuzate în reluare înregistrări din emisiunea "Marius Tucă Show", din 1999, în care Corneliu Vadim Tudor a folosit un limbaj injurios la adresa Ronei Hartner, vorbind despre presupusa relaţie pe care actriţa ar fi avut-o cu preşedintele României de la momentul respectiv, Emil Constantinescu. În urma difuzării acestor emisiuni, CNA a primit o reclamaţie de la un telespectator.
În ediţia din 19 februarie a emisiunii "Acces direct" a fost prezentă şi Rona Hartner. La un moment dat, aceasta a plecat din studioul emisiunii, declarând ulterior în presă că a fost nemulţumită că materialul redifuzat la "Acces direct" a fost montat, fiind eliminate replicile pe care i le dădea ea lui Corneliu Vadim Tudor în emisiunea "Marius Tucă Show".
După ce a plecat din emisiune, moderatoarea Simona Gherghe şi Dan Capatos, invitat în studio, şi-au exprimat mirarea în legătură cu decizia Ronei Hartner, precizând că aceasta ştia că vor fi difuzate întregistrările respective.
Două zile mai târziu, în ediţia din 21 februarie a emisiunii "Acces direct" a fost difuzată integral înregistrarea cu Rona Hartner şi Corneliu Vadim Tudor din emisiunea "Marius Tucă Show".
Christian Mititelu, membru al CNA, şi-a exprimat "dezacordul şi indignarea" cu privire la faptul că într-o emisiune din 2013 este reluată o emisiune din 1999, în care Corneliu Vadim Tudor "era folosit" pentru a denigra conducerea ţării de la momentul respectiv. "E jalnic. În plus, această emisiune a fost difuzată şi trunchiat", a spus Christian Mititelu. El a precizat că emisiunea "Acces direct" a încălcat şi legislaţia audiovizualului privind demnitatea umană, întrucât Corneliu Vadim Tudor face afirmaţii denigratoare la adresa Ronei Hartner şi foloseşte un limbaj injurios.
Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a spus că ea se delimitează categoric de "analiza politică" făcută de Christian Mititelu. De asemenea, Narcisa Iorga a spus că, prin prezentarea înregistrării cu Rona Hartner şi Corneliu Vadim Tudor, Antena 1 a prezentat "violenţă psihică şi de limbaj în mod repetat".
Ea a propus aplicarea unei amenzi de 50.000 de lei, pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului privind protecţia minorului. Iorga a spus că a decis această încadrare a sancţiunii ţinând cont de faptul că Rona Hartner nu a făcut o reclamaţie la CNA împotriva Antena 1.
Christian Mititelu a propus amendarea televiziunii cu 30.000 de lei, pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului privind protecţia minorilor, dar şi pentru faptul că Antena 1 nu a respectat viaţa privată, onoarea şi reputaţia Ronei Hartner.
"Nu cred că putem rupe lucrurile de context. Ce rost are să iei o emisiune controversată din 1999 şi să o dai în 2013, decât cu scopul de a crea din nou un scandal şi un amuzament de genul acesta?!", a spus Mititelu.
Pe de altă parte, Mirela Bomboe, reprezentanta televiziunii Antena 1, a spus că Rona Hartner este actriţă şi, prin plecarea sa din platoul emisiunii "Acces direct", aceasta ar fi vrut să reia gestul făcut în 1999 în emisiunea "Marius Tucă Show", când de asemenea a părăsit studioul în urma acuzaţiilor lui Corneliu Vadim Tudor. Răspunzând unei întrebări, Mirela Bomboe a precizat că Rona Hartner are un contract încheiat cu Antena 1 pentru prezenţa în emisiuni ale televiziunii.
În urma a trei runde de votare, doar sancţiunea propusă de Christian Mititelu - 30.000 de lei - a primit numărul necesar de voturi şi a fost aplicată. Pentru amendarea Antena 1 cu 30.000 de lei au votat Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Laura Georgescu, Christian Mititelu şi Cristina Trepcea. Împotriva acestei sancţiuni au fost Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea.
Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", a articolului 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine" şi a articolului 19, alineatul 2, literele f şi k din Cod - "Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor; k) calitatea şi tipologia limbajului".
Sursa: mediafax.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau