Băncile acceptă legea care permite eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credite
Dimensiune font:
Băncile comerciale din România sunt de acord cu legea care permite eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credite, dar cu anumite condiţii.
Reprezentanţii instituţiilor de credite vor ca doar Asociţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor să poată intenta procese în numele clienţilor dezavantajaţi. Totuşi, proiectul prevede ca un minim de 3.000 de clienţi să poată acţiona băncile în judecată pentru clauze abuzive.
"Dacă o instanţă superioară din România consideră că o clauză este abuzivă, iar banca pierde procesul, dar nu la o instanţă inferioară, atunci lucrurile trebuie respectate. Se vorbeşte despre asociaţii, dar noi avem ANPC, care ar trebui să-şi însuşească sesizarea de la orice client, iar dacă ANPC îşi însuşeşte şi câştigă într-o instanţă superioară (...) dar dacă lăsăm la o instanţă inferioară şi la asociaţii de 3.000 de membri, atunci nu cred că e bine", a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţia Română a Băncilor.
Totodată, Asociaţia Băncilor consideră că aceste procese ar trebui judecate de o instanţă superioară şi nu doar la Curtea de Apel.
Potrivit legii, clauzele abuzive ar trebui scoase din toate contractele încheiate între băncile din România şi clienţi.
Totuşi, analiştii consideră aceste propuneri ca fiind deplasate. "Consider că acest Cod de procedură civilă specifică foarte clar că atât ANP, cât şi asociaţiile care reprezintă interesele consumatorilor, ale clienţilor în număr de cel puţin 3.000, pot acţiona în judecată băncile pentru clauze abuzive şi cred că e foarte bine să se întâmple aşa. Nu putem face discirimare. Băncile ar putea să se apere mai uşor în instanţe, împotriva statului. Asta pentru că acesta este mai slab reprezentat decât asociaţiile clienţilor nemulţumiţi", a declarat pentru România TV Ionel Blănculescu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau