Bulgarii din România nu vor vota la referendumul privind construirea unei noi centrale nucleare
Dimensiune font:
Un număr de abia 45 de secţii de votare vor fi organizate la misiunile diplomatice ale Bulgariei în străinătate pentru referendumul naţional programat pentru data 27 ianuarie 2013 cu privire la oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare.
Potrivit unei decizii publicate luni de Comisia Electorală Centrală, vor fi deschise secţii de votare în doar 36 de ţări, unde cel puţin 20 de cetăţeni bulgari şi-au manifestat în scris intenţia de a vota. România nu figurează pe această listă, cel mai probabil pentru că nu au fost primite cele 20 de solicitări, minimul necesar pentru deschiderea unei secţii la Ambasada Bulgariei din Bucureşti. În Italia, Polonia şi Nigeria a fost întrunit numărul necesar de solicitări, dar autorităţile locale nu şi-au dat acordul pentru deschiderea unor secţii de votare. Nici militarii bulgari din Afganistan nu vor putea vota pentru că Ministerul Apărării s-a opus deschiderii unei secţii la Ambasada de la Kabul cu motivul că ar fi prea periculos.
Scrutinul este organizat la iniţiativa Partidului Socialist Bulgar, care a reuşit să strângă peste 500.000 de semnături într-o petiţie de susţinere a proiectului Belene şi, potrivit legislaţiei ţării, în aceste condiţii parlamentul şi preşedintele au fost obligaţi să programeze o consultare populară. Alegătorii vor fi chemaţi să răspundă la întrebarea: 'Sunteţi de acord ca Bulgaria să îşi dezvolte industria nucleară prin construirea unei noi centrale nucleare?'
La campanie vor participa trei comitete de iniţiativă: două care îi vor îndemna pe alegători să voteze cu 'NU' şi un al treilea care este în favoarea proiectului. În primele două comitete intră în special formaţiuni politice de centru-dreapta, în timp ce la baza celui de-al treilea stau reprezentanţii partidului socialist. Acestora li s-au alăturat însă şi unii parlamentari din partidul GERB (centru-dreapta), de guvernământ, care s-au declarat în favoarea proiectului Belene. Printre membrii conducerii partidului GERB nu există unanimitate în ceea ce priveşte modul în care vor vota la referendum. Premierul Boiko Borisov a anunţat deja că va vota cu 'NU', la fel şi preşedintele Rosen Plevneliev, în timp ce preşedinta parlamentului Ţeţka Ţaceva, care face parte din acelaşi partid, a spus că va vota cu 'DA'.
Potrivit legislaţiei bulgare, pentru ca referendumul să fie valabil, numărul votanţilor ar trebui să fie cel puţin egal cu cel al alegătorilor care au votat la ultimele alegeri parlamentare din anul 2009, ceea ce înseamnă că la urne vor trebui să se prezinte nu mai puţin de 4,3 milioane, respectiv 62% din bulgarii cu drept la vot. Majoritatea experţilor consideră că acest prag este aproape imposibil de atins şi că cel mai probabil referendumul va fi invalidat.
Decizia privind construcţia unei centrale nucleare la Belene, oraş situat pe malul Dunării, a fost luată în anul 1981. Construcţia efectivă a început în anul 1987, dar proiectul a fost îngheţat la începutul anilor '90 din cauza lipsei de finanţare şi a riscurilor seismice din zonă, el fiind reluat în anul 2003. Centrala urma să fie dotată cu două reactoare de 1.000 MW fiecare şi să fie construită de compania rusă Atomstroyexport. Planurile iniţiale prevedeau ca statul bulgar, prin Compania Naţională de Electricitate NEK, să deţină o participaţie de 51% în viitoarea centrală. Restul de 49% urma să fie vândut companiei germane RWE. Realizarea proiectului a intrat însă în impas după ce în luna octombrie 2009 grupul RWE s-a retras din acest proiect.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau