Cât cereau medicii de la pacienții cărora le implantau dispozitive luate de la morți. Unii nici nu aveau nevoie de ele
Dimensiune font:
Mai mulți medici din Iași si Brașov sunt cercetați de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție după ce ar fi implantat la zeci pacienți pacienți cu afecțiuni cardiace dispozitive medicale recuperate de la cadrave.
In plus, i-ar fi pus să le plătească ca fiind noi. Uluitor în comportamentul doctorilor este că unii dintre pacienți nu aveau nevoie de montarea unui stimulator cardiac, dar ca să fie convinși li se dădeau medicamente care le răreau bătăile inimii.
Propurorii spun că o parte dintre pacienții care au primit stimulare și defibrilatoare cardiace extrase de la oameni morți au suferit ulterior infecții și le-a fost pusă viața în pericol.
Anchetatorii au descoperit că în jur de 170 de pacienți au primit stimulatoare cardiace și defibrilatoare recuperate de la cadavre.
Un medic, angajat la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași - cel mai mare din regiunea Moldovei - și un altul de la Spitalul Militar de Urgență Sfânta Maria din Brașov sunt bănuiți de anchetatori că au făcut intervențiile chirurgicale.
Procurorii spun că totul s-a făcut cu încălcarea procedurilor medicale de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace.
Medicii cereau între 2.000 și 3.000 de euro pentru fiecare dispozitiv luat de la morți și pus ca nou
Iată care era mecanismul de lucru, investigat acum. Cei doi doctori cardiologi aveau cunoștință de bolnavii care au implantate dispozitive cardiace
Când unul dintre aceștia murea, cu ajutorul altor cadre medicale le extrăgeau din corpul acestora și le sterilizau. Apoi, în listele lor de pacienți, îi căutau pe cei care aveau nevoie de stimulatoare ori defibrilatoare.
De la aceștia ar fi pretins între 2.000 de lei și 3.000 de euro ca să le implanteze dispozitivul extras dintr-un cadavru. Prețul cerut era ca pentru un dispozitiv nou -pe care oricum îl decontează Casa de Sănătate.
În spitalele în cei doi doctori lucrează astăzi s-au făcut percheziții. Mai întâi în Iaș
În anchetă s-a aflat că nu toți pacienții la care au fost implantate dispozitivele medicale cardiace recuperate de la cadavre ar fi avut nevoie de acestea.
Lor li s-ar fi dat anumite medicamente pentru ca inima să le bată mai rar și să îi convingă astfel că au nevoie de un stimulator cardiac.
În unele cazuri, pacienții care au primit dispozitive cardiace extrase din cadavre au suferit infecții și au avut nevoie de internări repetate - spun surse din anchetă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau