Cât timp mai poţi folosi centrala veche
Dimensiune font:
Potrivit unei directive europene, din toamna acestui an, în imobile şi apartamente vor putea fi instalate doar centrale termice în condensare. Acestea sunt mai scumpe, dar şi mai eficiente.
Din toamnă, este obligatoriu un nou tip de instalație termică pentru apartamente
În luna septembrie vor intra în vigoare prevederile directivelor ErP (Energy-related Products Directive), care vor obliga producătorii de centrale termice să crească eficienţa energetică a respectivelor echipamente şi să aibă un consum de gaze mai redus. Concret, după data de 26 septembrie 2015, toţi producătorii şi comercianţii, inclusiv cei din România, vor fi obligaţi să producă/vândă doar centrale termice cu condensare, considerate mai eficiente şi mai puţin poluante decât cele clasice.
Vechile centrale nu trebuie schimbate Măsura face parte din strategia UE de reducere şi eficientizare a consumului energetic şi este similară cu cea a scoaterii din producţie şi consum a becurilor clasice, cu filament. Şi în acest caz, vechile instalaţii (centralele termice convenţionale deja montate) nu trebuie schimbate.
Ele pot fi folosite în continuare, până la epuizare. Doar cei care îşi montează o instalaţie nouă sunt obligaţi să respecte prevederile directivei UE, după data amintită: septembrie 2015. Până la data respectivă, pot fi produse, vândute şi instalate, în continuare, centrale termice de orice tip, “până la epuizarea stocurilor”, aşa cum este prevăzut în directiva europeană. Care este însă raportul calitate-preţ între vechile centrale şi cele noi?
Avantaje şi dezavantaje
Dacă centralele convenţionale cele mai ieftine costă 1.700- 2.000 de lei, cele care folosesc noua tehnologie costă 3.300- 4.000 de lei. Însă, o instalaţie „ultimul tip”, cu tot cu reţeaua de calorifere, cu sistem automat de pornire/ oprire şi program de reglare permanentă a temperaturii în toate camerele, plus manopera pentru instalare, costă circa 10.000 de lei.
Dar, cum facturile pentru încălzire la apartamentele legate la reţeaua de termoficare cresc de la an la an, pentru cei care-şi permit, centrala de apartament, chiar şi în noile condiţii, rămâne cea mai bună soluţie: costurile se amortizează în câţiva ani, prin consumul mult mai redus de gaze şi, implicit, reducerea cu circa 35% a facturii pentru apă caldă menajeră şi încălzire. Alt avantaj: emisia de noxe şi dioxid de carbon este mult mai redusă, comparativ cu modelele convenţionale.
Centrala în condensare
Aceste centrale sunt mai eficiente pentru că ele valorifică nu numai energia eliberată la ardere, ci şi căldura suplimentară obţinută prin condensarea vaporilor de apă conţinuti de gazele arse. În timpul arderii, hidrogenul din gaze se combină cu oxigenul din aer, formând vaporii de apă (această energie termică e pierdută în cazul instalaţiilor obişnuite de încălzire, la care vaporii sunt eliminaţi prin coşul de fum).
Spre deosebire de celelalte instalaţii, centralele în condensare folosesc şi această energie, dirijând vaporii de apă în echipament, îi condensează şi transferă căldura în circuitul de încălzire (la robineţi şi calorifere). Acest proces este facilitat de schimbătorul de căldură economic al centralei pe gaz în condensare. Instalarea acestuia este condiţionată de existenţa unui coş de fum rezistent la umiditate sau a unor accesorii speciale pentru gaze arse.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau